LG 29UM69G-BF a szélesvásznú játékos

Estimated read time 6 min read

Az LG megörvendeztetett minket az új GAMER monitorcsaládjának néhány tagjával. Először terítéken a szélesvásznú 29UM69G-BF modell.
Felhasználói szemmel nagyon érdekes a 21:9-es képarányt működés közben látni.
Amíg képeken láttam nagyon kicsinek gondoltam, de most, hogy használhattam megértettem a lényegét.

Kipróbáltam játékok alatt és filmeket is néztem rajta és el is mondom a tapasztalataimat, de előbb a nyers információk:
29″ képméret
2560×1080-as felbontás ami FullHD-nak felel meg csak ugye 21:9es képaránnyal.
75Hz és AMD FreeSync technológia, melyet AMD videokártya birtokában kapcsolhatunk be.
DAS képjavító funkció, mellyel az imput lag-ot csökkenthetjük.
5ms válaszidő és 3 GAME mód amiket a különböző játékfajtákhoz aktiválhatunk a monitorunkon.

MEGJENÉS

A külső egy teljesen szubjektív dolog, de nekem nagyon tetszik ez az új GAMER vonal az LG-nél. Nem annyira hivalkodó mint az ASUS RGB-s monitorjai, de biztos, hogy az LG is piacra dob majd valami vad külsővel megáldott ultra HD-s monitort.

Az előlapot a hatalmas IPS kijelző fedi be, melyet a jól ismert LG keret nélküli megoldása tesz egyedivé. Teljesen matt bevonat, mellyel minimális a visszatükröződés, így semmi nem zavarja a megjelenített képet.
Az LG logó a megszokott helyén középen és közvetlen alatta egy 5 irányú joystik, mely a teljes vezérlésért felelős. Előtte találjuk meg a LED indikátort, melyet a menüben ki is kapcsolhatunk ha zavarna.

Hátul megint csak a szokásos LG dizájn köszön vissza a zongoralakk fekete műanyaggal, rajta pedig egy hatalmas LG logó.
Szépen elrendezve sorakoznak alatta a csatlakozók is. Balról jobbra haladva 1.4-es HDMI, mellette Display port, illetve egy USB 3.1 Type C csatlakozó, melyet használva elméletileg az energiát és a képet is egy csatlakozóról kaphatja. Persze ilyenkor nem a behelyezett videokártyát használja a kép megjelenítésére, hanem a processzorokba integrált alap teljesítménnyel rendelkező videokártyát, de még így is hasznos lehet pl. egy laptop kimenetére dugva.
Ezeken felül már csak egy jack csatlakozót kapunk, mivel van beépített hangszórója is, így a HDMI-n keresztül a gép hangját is megtudja szólaltatni. Például amikor először rádugtam a gépre, az át is állt egyből a monitorra és nekem kellett a hangfalakra visszairányítanom a hangot.

A talp rész már nem az az íves fajta mint a sima LG monitoroknál, itt sokkal merészebbek és egyenesebbek a vonalak, inkább mint egy nyíl hegy. A feketét egy kis piros betéttel vadították meg.
A monitor magassága nem állítható, de dönthető, tehát valamennyire magunkhoz tudjuk igazítani.


Használat

Mint említettem kipróbáltam pár játékkal és filmeket is néztem rajta és mindkettő egy teljesen új élményt adott.
A 21:9-es képarányt ha megtanuljuk kihasználni FPS játékokban, sokat hozhat a statisztikánkon. Battlefield 4 játékot próbáltam ki első körben és a nagyobb látószög érdekes dolgokat produkálhat. Hatalmas átfedéssel látjuk be a környezetünket, ami nálam azt jelentette, hogy az ellenség oldalról jövő támadását előbb vettem észre és nagyobb eséllyel tudtam kivédeni. A helikopterben ülve pedig az egész pályát könnyen beláttam és az előtt vehettem észre az ellenséges légi járművet, hogy az meglátott volna. Ugyan ez játszódott le a Warthunder légi csatájában is, ahol úgyszintén a megnövekedett oldalirányú nézetnek köszönhetően kevesebbszer vesztettem szem elől az ellenséget, amikor halálforgásba kezdtünk.

A filmeknél pedig tökéletes a megjelenítés és mivel lapos széthúzott a kijelzőnk a teljes képernyőn megjelenik a tartalom és nincs alul felül a fekete csík, ami teljesen feleslegesen veszi el a kép nagy részét. Nagyon élveztem, hogy az egész monitort betölti a film és teljesen más a hatása is. Alapból kicsinek tűnhet egy 27es monitorhoz képest a magasság, de ha a filmeknél összehasonlítjuk, akkor a 21:9 felé billen a mérleg , mert az egész képernyőt kitölti a megjelenített tartalom.
Az LG tökéjre fejlesztette már az IPS kijelzőit, így a sötét tartalom is éles képként jelenik meg és minden körvonal tökéletesen látszik. Az, hogy 178 fokos a betekintési szög már megszokhattuk, így nincs semmilyen torzulás a színekben annak, aki oldalra szorul filmnézés közben és kénytelen így nézni.

Összességében nagyon is van létjogosultsága a 21:9es képarányú monitoroknak és az LG egy egész szériát hozott ki különböző méretaránnyal és van amely hajlított képernyővel is megvásárolható.
A GAMER szériás LG monitorok a beépített képjavító funkciókkal és további játékélményt növelő alkalmazásaival, illetve egyedi megjelenésével, együtt jár a magasabb ár, de mivel monitort nem egy- két évre veszünk, annak, aki sokat játszik és filmezni is szeret a gépén, tökéletes választás lehet egy ilyen monitor.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek