Túl a csúcson

Túl a csúcson

Igen tudom, hogy a cím egy amcsi film címe, de ez az első, ami eszembe jutott azokról a teljesítményekről, amiket az emberek akarva, vagy éppen meggondolatlanul maguk elé állítanak és próbálják azt megtenni.

Vannak hosszútáv úszók, akik az óceánok habjai között küzdenek az elemekkel, vagy éppen a hegymászók, túrázók, de sorolhatnánk.  Persze minden sportnak megvan a maga non plusz ultrája, amit sokan csak szeretnének elérni.

Ehhez a szinthez már nem elég a fizikális felkészültség. Nagyon nem! Azt mondják a hozzáértők, hogy agyban dől el minden. Persze lehet, de hiába diktálja az ész, hogy “gyerünk” ha a testünk már nem akar engedelmeskedni.

Hogy miért van ez az eszmefuttatás? Röviden leírom, és ezzel a pár sorral szeretnék gratulálni annak a nagyszerű teljesítménynek, ami az elmúlt napok egyik legnagyobb bravúrja volt számomra.

Istenes Nikiről szól a történet, aki 3 éve úgy döntött, hogy lehajol és beköti azt a cipőt, ami ezután neki a futást és a futás örömét hozza. Igen így is történt. Számtalan posztban, bejegyzésben olvashattam, hogy már megvan az 5 km és már megy a 10 is! Hu milyen jó futni, még akkor is ha esik az eső, vagy ha tikkasztó meleg van. Nikit már több éve ismerem és nekem igazából Lufi a beceneve, hiszen a barátai így ismerik, de nem is ez a fontos. Nem volt valami nagy sportember 3 évvel ezelőtt(na jó én meg pláne nem), de senki nem gondolta, hogy ilyen nagy utat tesz meg.

 

 

Ez az út több mérföldkövön keresztül vezetett oda, arra a versenyre, aminek bevallom én nem örültem. Nem örültem, mert soknak tartottam a távot, nem örültem, mert iszonyat meleg van futni és nem örültem, mert valaki nem futhat 3 év “szaladgálás” után 81 km-t. (főleg, hogy egy héttel előtte egész éjjel lakodalomban táncol és reggel arra ébred a násznép, hogy már lefutotta a “kötelező” kört.)  Igen, 81 kilométert szeretne lefutni!

Lufi nem igazolt profi sportoló, nem fizetésért futkározó neves sportklub atlétája, hanem kimerem jelenteni, hogy egy “elmebeteg”. Az aki képes még akár télen is a munkahelyére  beszaladni dolgozni és utána meló után vissza. Ez a táv kb. 12 km, de lehet több és ez csak oda. Közben visszakanyarodva a futásaira. Rengeteg megmérettetésen, maratoni futóversenyeken túl a hétvégi Korintosz.hu 81 km-es távolságú futóversenyén indult. De miért? Nem értettem, hogy mi motiválja, amire lassan rájövök, hogy még mindig azt a Lufit látom benne, akit ezelőtt nagyjából 13 éve megismertem.  Közben meg szép csöndben hiper-szuper ultra futó lett, vagy valami ilyesmi. Az ember követni sem bírja.

Rengetegen drukkoltak neki az FB-n, én meg inkább aggódtam, hogy nem kéne ezt már Lufi.

Szerintem meg kell említeni azokat is, akik segítik, hiszen kell egy olyan társ, aki elfogadja az “elmebajt” és egy olyan munkahely, amilyen neki van.

A versenyről és a megtett méterekről nem tudok beszámolni, de azt tudom, hogy épségben célba ért és remélem jól ki is piheni magát.

Összességében csak annyit üzennék így a média nyilvánosságon keresztül, hogy

GRATULÁLOK LUFI, MEGCSINÁLTAD!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.