Renault Zoe R90 tartós teszt

Estimated read time 9 min read

 

 „Az Őshazától a Hazáig…Level 2.”

Renault_ZOÉ (2)

szalonállapotban …

 

Újabb küldetésünk: Renault Zoe R90 tartós tesztje.

 

A Villanyautósok.hu, elektromos autózás iránt maximálisan elhivatott tagjai újabb kalandútra vállalkoztak, hazánk első, új generációs Renault Zoéjával melynek elméleti hatótávolsága immár 400 km.

A jól összeszokott trió nem először vállalkozott egyedülálló kihívás teljesítésére, mint azt korábbi cikkünk – mely szintén azonos úton készült – bizonyította, a Zoé, villámgyors töltésének köszönhetően különösen jól használható hosszabb utak során is.

Renault_ZOÉ (6)

Zoe és Tesla a töltőnél is barátok…

A korábbi, 210 km-es hatótávú változat alaposabb „villanyautós útvonal-tervezést” igényelt. Az új Zoéban jóformán csak az akkumulátor mérete változott 22 kWh helyett 41 kWh hasznos kapacitással gazdálkodhattunk. Utunk során figyeltük a hatótávot, az energiahatékonysági mutatókat, az időjárás-, utazósebesség- és domborzatfüggő fogyasztási adatokat, az esetleges különbségeket a használhatóság terén, valamint a súlyelosztási tényezőket, hiszen ezek vonatkozásában már több ezer km-nyi tapasztalattal bírunk a korábbi Q210 és R240-es változat kapcsán.

Lássuk akkor, mi változott!

Renault_ZOÉ (8)

A változatlan külső komoly belső fejlődést takar…

A külső láthatóan nem változott, a Zoé egyébként is csinos alkata, szemet gyönyörködtető vonalai megállják a helyüket a mai kor autós design követelményei előtt. Az „őshazában”, Franciaországban ugyan 3 felszereltségi szinttel rendelhető ( Life – Zen – Intens ), azonban Magyarországon csak Life és Intens szinteket jelöl a katalógus. Nálunk a Life nagyjából a kinti Zen felszeltségnek felel meg, kiegészítve egyéb, rendelhető kényelmi extrákkal.

A belső tartalmi fejlődés vitathatatlan. A korábbi Q210 és R240-es változatok 210 – 240 km-es elméleti hatótávolsága helyett az új, R90 és Q90-es Zoékban már 400km-t kapunk. Az új 41 kWh-s akkumulátor súlya 305 kg, míg a korábbi 22 kWh-s 290 kg volt. A különbség csupán 15 kg és majdnem dupla kapacitás. Ennyit fejlődött 5 év alatt a lítium-ion technológia. A Renault mindig a hasznos, vezető rendelkezésére álló akkumulátor kapacitást adja meg. A teljes kapacitás a korábbi változatnál 26 kWh (hasznos 22 kWh), az újnál 46 kWh (hasznos 41 kWh). Tartalékot az akkumulátor védelme és hosszú élettartamának (8 év garancia) biztosítása érdekében képez a gyártó.

Mint az villanyautós körökben nagyon jól ismert, az elméleti hatótávolság számos tényező függvénye, így relevánsan a külső hőmérséklet, a széljárás, a megválasztott utazósebesség és a domborzati tényezők befolyásolják leginkább.

Ügyes villanyautós trükkökkel, mint a vitorlázás vagy ingázás, kamionozás, tükrök behajtása, előrelátó fékezési technikák, alacsonyabb utazósebesség és az üzemmódok megválasztásával jelentősen befolyásolható a ténylegesen megtehető hatótáv, azonban a megnyugtató, nagyobb megtehető hatótáv mutatókat mindenki jobban szereti.

Most ebben első látásra nincs hiány, bőven adott a range…

Persze ez a 400 km-es adat a valóságban jellemzően kevesebb, de így is általánosan 220 – 370 km-rel gazdálkodhatunk a fenti tényezőkkel is számolva. Legjobban természetesen a megválasztott utazósebesség számít a hatótáv vonatkozásában, a 400 km 70 km/h sebességgel egyenes úton érhető el, 90 km/h-val 320 km körüli távolságokat mehetünk, de ez kivétel nélkül minden villanyautóra jellemző, hiszen a sebesség növelésével négyzetesen növekszik a légellenállás, amely egy bizonyos határ (100 km/h) fölött aránytalan többletfogyasztást eredményez.

A Teslákkal sem utaznak hosszú távon 110 km/h fölött, mert ilyen tempónál gazdaságtalanul magasabb fogyasztás jelentkezik, ami aránytalan mértékben csökkenti a hatótávolságot.

A több mint 2000 km-es teszt utunkon szerzett tényszerű adatainkat és tapasztalatainkat szeretnénk itt megosztani mindenkivel, némi személyes kötődéssel fűszerezett hangvételben.

 

Indulhatunk…

Renault_ZOÉ (3)

A Renault-robot is jó utat kívánt…

 

 

A tervezett etapok jellemzően villám- vagy gyorstöltő pontok, hiszen itt azonos idő, 2 óra alatt tölt fel autónk teljesen.

22 kW-os inverter, 92 LE, 250 Nm nyomaték, 1480 kg: ezek a műszaki adatok, melyek közül a súly igencsak figyelemre méltó, hisz a korábbi változatok is azonos tömeget képviseltek fele ekkora kapacitású akkumulátorral.

Az új generációs Zoé motorja kicsivel ugyan erősebb, mint a korábbi, 88 LE-s változat, azonban a súlya kisebb. Ugyanakkor a korábbi, 22 kWh-s akkumulátor csomag tömege csupán 15 kg-al hízott meg, ami elenyésző a csaknem dupla teljesítményhez képest, pontos súlya 305 kg, mely 192 cellát rejt magában.

Menettulajdonságai azonosak, ECO és NORMAL-módjai kellő dinamizmussal reagálnak a gyorsítás és lassítás terén. Regeneratív fékezési tulajdonságai, remek visszatöltési mutatói is a régebbi verzióval egyeznek meg.

Renault_ZOÉ (5)

A természet lágy ölén…

Belső kialakítása, térkínálata nem változott, csupán a különböző felszereltségi szintek színvilága más: a Zen alapvetően világos, az Intens kivitel pedig sötét tónusú.

Renault_ZOÉ (4)

Zen belső világos tónussal…

Ami azonban ezeknél a tényezőknél sokkal inkább érdekelt bennünket a használhatóság mellett a hatótáv-mutatók alakulása a különböző útviszonyok, nappali- és éjszakai időszakok eltérő hőmérsékleti tényezőinek és persze a különböző sebességtartományok megválasztásának függvényében.

Közel 2000 km-es teszt utunk során minden tényezővel találkoztunk: mentünk festői kisvárosok szűk utcáin, nagyvárosok dugóiban, hegyeken és völgyeken és persze végtelen autópályák útjain.

Tervezett és végül gond nélkül teljesített etapjainkon rutinos villanyautós tervezéssel a fenti tényezők mindegyikét figyelembe véve haladtunk. Megállásra már csupán az ausztriai Smatrics hálózat kényszerített bennünket, ahol is nem fogadta el a rendszer az aktivált kártyáinkat, így egy festői kisvárosban, Sankt Peter-ben találtunk rá éltető töltőpontunkra.

Renault_ZOÉ (7)

Festői tájakon csorognak az éltető elektronok…

Renault_ZOÉ (9)

Fotós a Teslában…

Az etapok tényszerű mutatói a következő táblázatban:

Renault_ZOÉ (1)

 

Utak

 

Megtett

km

 

Átlagfogyasztás/

Átlagsebesség

 

Összes fogyasztás

 

Maradvány

töltési % / range

1.82 km12.9 kWh / 54.6 km/h10 kWh76% / 199km
2.190 km13.2 kWh / 67.7 km/h25 kWh13% / 39km
3.185 km14.8 kWh / 73.6 km/h27 kWh23% / 59km
4.195 km16.8 kWh / 66.9 km/h32 kWh3% / 13km
5.166 km16.2 kWh / 85.7 km/h26 kWh18% / 51km
6.204 km14 kWh / 80.6 km/h28 kWh20% / 69km
7.192 km20.4 kWh / 91.4 km/h39 kWh19% / 64km
8.169 km16.9 kWh / 94.6 km/h30 kWh21% / 79km

*néhány töltési pont nincs feltüntetve a táblázatban

Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy nem minden ponton töltöttük 100%-ra az autót, ezt a kategóriát azért sem jelöltük külön, mert a Zoe komputere szerinti 99% jellemzően a valós 93%-os töltöttségi szintnek felel meg, utána csepptöltésre vált a rendszer. Az átlagsebesség vonatkozásában figyelembe veszi az állással töltött időt is, így a tényleges utazósebesség jóval magasabb volt a fenti értékeknél, a fogyasztási értéket pedig minden esetben a megválasztott utazósebesség és a domborzati viszonyok alakítják. A Zoé sebességmérője mindössze 2 km/h-val mutat kevesebbet, mint a GPS által mért sebességérték.

Konklúzióként elmondható: a Zoé egy nagyon szerethető, immáron hosszabb távokon is nagy biztonsággal használható villanyautó, melynek egyik legnagyobb erénye a 3-fázisú, villámgyors töltési képessége, melyhez nem szükségesek a költségesen telepíthető villámtöltő állomások, a sima gyorstöltő pontok mindegyikén elegendő töltésre tehetünk szert rövid időn belül a gyorsabb továbbhaladásunkhoz.

Alakja kecses, általánosan kedvelt forma, zseniális energiahatékonysági mutatói egyedi párost alkotva a nagyobb hatótávval igazán jól használható villanyautóvá teszik.

A más modelleknél is megfigyelhető akkumulátor kapacitás fejlesztése kiválóan sikerült, az autó súly-teljesítmény arányai kedvezően alakultak, így remekül kalkulálhatóak akár a hosszabb, akár a nagyobb sebességű utak.

Renault_ZOÉ (1)

Villámtöltő és a Zoé rövid távon barátok csak…


 

Kalandos teszt utunk képekben

Renault_ZOÉ (15)

Szelek szárnyán, végtelen utakon…

 

Renault_ZOÉ (12)

Egy egészséges etap és mutatói…

Renault_ZOÉ (16)

Ioniq, az újdonság is barátunk…

Renault_ZOÉ (10)

 

 

Police car ala Twizy…

Renault_ZOÉ (11)

Amikor siettünk…

Renault_ZOÉ (13)

Kakukktojás a Tesla fészekben…

Renault_ZOÉ (14)

Szerző : Juhász Imre

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek