Ma van a víz világnapja- Lux Aqua vízgép teszt

Estimated read time 6 min read

2017. március 22. A víz világnapja!

Amint már többször is beszéltünk a Lux Aqua gépekről, a környezetvédelemről és a szeméthegyekben álló PET palackokról, közben még nem esett szó az igazi kincsről, a vízről.

Most a víz világnapja miatt is fontos, hogy egy kicsit megálljunk és végig gondoljuk mit is köszönhetünk a víznek, ami olyan érdektelen nekünk, hiszen természetes, hogy kinyitjuk a csapot és van.

Persze a világ sok szegletében ez nem így van sajnos. Kővári Barna autóversenyző barátunk szokta mondani, hogy „mi 10 liter ivóvízzel húzzuk le a WC-t”. Igen ivóvízzel. Érzitek a szavak erejét? Vagyis jobban oda kellene figyelnünk arra, ami nekünk a kristálytiszta kincsünk itt a Kárpát Medencében.

Info:

A víz a legnagyobb mennyiségben előforduló folyadék a földön, valamennyi élő szervezetnek szüksége van rá. Igaz, hogy Földünk több mint kétharmad részét víz borítja, de ennek a mennyiségnek csak a 2,7 százaléka édesvíz, csak ez alkalmas emberi fogyasztásra.

Bár évek óta egyre kevesebb csapadék hullik – ennek ellenére a felszín alatti vízkészletek éves utánpótlása kétmilliárd köbméter, elmondható, hogy a rendelkezésre álló készletek jelentősen meghaladják a fogyasztást. Ennek ellenére -egyes források szerint- a magyarországi ivóvízkészletek jelentős mértékben szennyezetté váltak.

A természetes vizek szennyeződését főleg az ipari üzemek, a mezőgazdaság nagyfokú gépesítése, kemizálása, a koncentrált állattartás okozza, de egyre nagyobb nehézséget okoznak a háztartási szennyvizek is, amelyek különböző szintetikus mosó- és mosogatószereket tartalmaznak.

A gépkocsik karbantartásánál, üzemeltetésénél elfolyó benzin, olaj különösen a nagyvárosok területén szennyezi a vizeket.

Hazai vizeink minőségének romlása tapasztalható mind magasabb technikai fejlettség szintje mellett is. Ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a vizeink tisztaságát, gondoskodnunk kell vízkészletünk állapotának megfelelő szinten tartásáról, minőségének javításáról. (Wikipédia)

 

lux_aqua

 

De mielőtt összekapcsolnám a Lux Aqua gépeket a víz világnapjával, vagy magát a Lux Aqua céget, nézzünk utána mi is ez a víz világnap.

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. A jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet, ezért az idén kiírásra kerülő pályázatok ezen témakör mentén fogalmazódtak meg. Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Ilyen egyszerű ez. Éppen ezért 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!”lett.

Vagyis ha valaki a víz mellett tette le a voksát, akkor szerintünk kutya kötelessége kampányolni is mellette. Legyen az egy üdítős cég, vagy akár a Lux Aqua. Ez utóbbi igen ezt kommunikálja.

 

Lux-aqua (3)

 

 

Persze nem mindegy az, hogy a „hudejókvagyunk” kommunikáció mögött ténylegesen van e tartalom, vagy csak jó marketing duma. Mi már tudjuk, hogy nem zörög a haraszt ha a szél nem fújja, vagyis nem a duma, hanem a tettek jellemzik a céget. Mindenki megtalálja a megfelelő vízgépet náluk. Van akinek a teljesítmény, van akinek a praktikusság, de sokaknak a szép design, ami miatt ennél a márkánál teszik le a voksukat. Egy biztos! Nem elég szerintünk a sima csapvíz. Kell a tudat, hogy az meg van szűrve mindenféle lebegő és biológiai rondaságtól.

Na de a Lux Aqua gépei kívül is védve vannak a baciktól egy olyan eljárással, amiről már írtunk egy régebbi cikkünkben.

„A külső borítás kapott egy olyan védelmet, ami nem a vízgépből kifolyó vízre van hatással, hanem a környezeti bacikra. Gondoljunk csak az autószerelő műhelyekre, vagy az élelmiszer ipari gyártósorokra, amikor mindenki egymás után megy koszos kézzel a vízgéphez….., na ugye. És akkor még nem is beszéltünk a megfázós, vírusos időszakról sem.”

Végeredményben egy kis plusz energia felhasználással, amit a vízgép fogyaszt olyan ivóvízhez juthatunk, ami egyrészt PET palack mentes, másrészt pedig valóban tiszta. Most már csak az a kérdés, hogy hogyan vigyázzunk a vízre és mit tudunk tenni a védelmére.

A képlet egyszerű

  • Ne szemetelj
  • Óvd a környezeted
  • Taníts a környezetvédelmet
  • Ne csak beszélj róla, hanem tegyél is érte
  • Tiszteld az élővilágot

Reméljük, hogy 2018-ban már arról fognak a híradások beszámolni, hogy egyre élhetőbb és tisztább minden folyónk és azok környezete, egyre tisztábbak a folyók vizei és kihaltnak vélt élőlényeket fedeztek fel.

De ehhez mint mondtam tenni kell! Ne csak beszélj  a környezetvédelemről, hanem tegyél is érte!

A Lux Aqua lehetőségeihez képest tesz, hát legyél Te is úttörő és keresd azokat a fórumokat, ahol többed magaddal egy élhetőbb környezet mellett teheted le a voksodat!

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek