Teszteltük az LG 27UD68 4K monitorát!

Estimated read time 6 min read

Az LG jóvoltából nálunk járt a 27UD68 tipusjelzésű 4K képes moitor!

Kezdjük a dobozzal, ami meglepő, hogy nem nagy!

LG 27UD68 4K

A dobozon jól látszik minden lényegi információ és az is, hogy sok helyen járt már szegény.
Szines képekkel illusztrált megjelenés, amely a képeken is hirdeti, hogy bizony ez egy 4K megjelenést támogató monitor.

Mit rejt a doboz?

Nos az LG volt olyan kedves és a szokásos papír, cd, táp-tápkábel trión kívül egy HDMI és egy Display kábelt is mellékelt a monitor mellé. Ráadásul jó hosszúakat és mindegyik fehér színű!
Alattuk találjuk szépen becsomagolva a monitort és a talpat is.

Milyen a monitor?

A dobozból kivéve gyönyörű monitort tarthatunk a kezünkben, első látásra is meganyi pozitívummal.
Az első, hogy szuper vékony kávát kapunk, amit én nagyon szeretek, hiszen az általam szintén használatos LG monitor is ilyennel van szerelve.

LG 27UD68 4K

A második, hogy matt kijelzőt kapunk, így nem fog tükröződni a képernyőn semmi sem.
Továbbá a talp is nagyon szimpatikus a kevés helyfoglalásával és az ívelt támasztékával, ráadásul csupa fémből készült. Felülete szálcsiszolt alumínium, amely rendkívül minőségivé teszi az összképet.

LG 27UD68 4K

LG 27UD68 4K

A monitor hátulja műanyag, de abból is a jobb fajta és nagyon szép fehér festést kapott.
A közepén hatalmas LG logóval és ívelt formájával hátulról is mutatósra sikerült.
Itt találjuk a csatlakozókat is, amiből mindjárt hármat is kapunk. 1 DisplayPort(1.2) és két darab HDMI, továbbá kapunk egy jack csatlakozót is.

LG 27UD68 4K

LG 27UD68 4K

LG 27UD68 4K

A képernyő magassága nem állítható, de viszont dönthetjük. (-2º (előre) ~ 15º(hátra))

LG 27UD68 4K
LG 27UD68 4K

4K

A kijelző 68cm-es (27″) 3840×2160-as (4K) felbontású 16:9-es képarányú IPS panellel van felszerelve, melynek 178/178 fok a betekintési szöge.
A válasz ideje 5ms és 300 cd/m2 a fényereje!

LG 27UD68 4K
LG 27UD68 4K

BEKAPCSOLT!

Első bekapcsoláskor kellett rájönnöm, hogy a monitoromhoz használatos HDMI kábellel nem ad képet, ezért a dobozért nyúltam, amelyből a Display kábelt sikerült kivennem. Ezzel már tökéletesen működött a monitor és egy újraindítás után a felbontás is át ált 4K-ra.
Kellett 5-10 perc, hogy mindent átalítsak a Windows 7-ben, hogy ne keljen nagyítót használnom, de némely programnak így is gondot okoz ez a felbontás. A Google Chrome böngészőt is át kellett alítanom, de a méretezés után nagyon szépen jelentek meg a weboldalak is!

LG 27UD68 4K

A 68 cm-es kijelzőnek talán túl sok a négyká, sőt inkább azt mondanám, hogy kicsi ez a kijelző méret, ahhoz hogy jól kijöjjenek a felbontás előnyei. Egy biztos, hogy az a kevés 4K film ami elérhető, gyönyörűen fest rajta.
Videó vágáskor fantasztikus a rengeteg hely, amivel gazdálkodhatok, de mindehhez persze rendelkezni kell a megfelelő hardverrel is, hiszen a FULLHDhez képest 4x több pixellel kell megbirkóznia a videokártyának. Régebbi kártyával előfordulhatnak kisebb laggok is, de egy GTX1060 vagy egy RX 470 már megbirkózik ezzel a felbontással. Sajnos van, hogy a játékokban a grafikát kell visszább vennünk, mert a felbontás csökkentése rosszabb képminőséget eredményezne.

JÁTÉK!!

Ha már itt van egy ilyen monitor nem lehet nem kipróbálni, hogy milyen rajta játszani.
Támogatja a Freesync technológiát, amely a játék gördülékenyebb megjelenésért felelős.

A WarThunder nevezetű ingyenes online játékban 68-90 FPS volt tapasztalható, magas beállítások mellett. Semmilyen akadozás-laggolás vagy FPS esésről nem számolhatok be, nagyon jól vette az akadályt a gépem.
Ha a monitort GAME módba állítjuk a sötétebb részleteket feljavítja, így FPS játékokban előnyre tehetünk szert egy-egy sötétebb pályán.

Battlefield 4-ben egy 32-es mappon, Medium beállítások mellett, hozza a stabil 60FPS-t is.
Ha feljebb vesszük a grafikát High-ra, akkor már sajnos beesik 50 FPS alá és laggolni kezd a játék.
Most, hogy megtapasztalhattam 4K-ban milyen játszani elmondhatom ha nem vágyunk 120+ FPS-re, akkor egy 60-70 ezres videokártyával és I5-ös processzorral tökéletesen eljátszogathatunk 60 FPS környékén a mai játékokkal is! Ezzel megcáfolva a sokak által bőszen emlegetett magas hardverigényű híreszteléseket. Persze ehhez minimális kompromisszumot kell kötnünk, azt, hogy nem max grafikán játszunk.

LG 27UD68 4K
LG 27UD68 4K

MENÜ

A monitor beállításait az LG logó alatt található fehéren világító joystickal érhetjük el. Kényelmes és gyors hozzáférést ad az amúgy sem komplikált, végtelenül leegyszerűsített grafikus menühöz.
A szokásos beállításokon túl egy két energia felhasználást csökkentő opcióval van megspékelve, de itt kapcsolhatjuk be a Freesyncet is.
Ha nem lépünk be a menübe, akkor lefele a monitor kikapcsolását, balra a menüt, jobbra a bemenet választót és előre fele nyomva pedig a GAME módot aktiválhatjuk.

LG 27UD68 4K

Összességében nagyon elégedett vagyok az LG 27UD68-as monitorral, mind megjelenésben, mind a kijelző minőségében hozza az elvártakat. Ha az árát nézzük, akkor is láthatjuk, hogy szépen csökken a 4K monitorok ára és ez a monitor a példa rá, hogy használható a 4K a mindennapokban is.
Kihasználni egy ilyen felbontást a grafikusok és fényképészek tudnak igazán a játékosoknak szerintem még sokáig elég lesz a FullHD is.

LG 27UD68 4K
Én még kiélvezem ezt a kis időt amíg még nálam van és utána én is visszaállok FHD-ra.

A monitort köszönöm az LG Magyarországnak!
Köszönöm a figyelmet! FP

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek