Gasztro felfedezés – Szőlőmag olaj

Estimated read time 4 min read

Korábbi cikkemben már említettem, hogy elkezdtem kísérletezni a konyhában különféle olajokkal, mert szerencsére a napraforgó olajon kívül ma már elérhető rengeteg féle (egyébként sokkal egészségesebb) alternatíva. Így a dióolaj után szőlőmag olaj került a kezeim közé.

Jótékony hatásai, avagy miért fogyasszunk szőlőmag olajat?

Előző cikkemben már írtam, de most is fontosnak tartom megemlíteni, hogy mindenképpen a hidegen sajtolt olajak között érdemes válogatni, azon belül is 100% természetes, kiváló minőségű, tiszta alapanyagokból előállított olajokat részesítsük előnyben. Ezek nemcsak ételek elkészítéséhez, hanem például a szépségápolási rutinunkba is beépíthetjük, amellett, hogy számos pozitív hatásuk van az egészségünkre.

A szőlőmag olaj az érett kékszőlő szemek magvából készül, és linolsav tartalmával tűnik ki. Színe zöldessárga, jellegzetes illatú. Ami szerintem nagyon különlegessé teszi, hogy ízét 200 °C felett is megtartja, füstpontja elég magas, 250 °C, ezért más olajoktól eltérően nem keletkezik káros égéstermék sütés közben.  Rendkívül gazdag bioaktív-, antioxidáns anyagokban és bioflavionokban. Szívbarát, koleszterinmentes, segít gátolni az érelmeszesedést, erősíti az ereket és a hajszálereket.

Első tapasztalatok

Az illata és ízé elég erőteljes, kissé talán fanyar, de hosszútávon megszerethető. A konyhában egyelőre csak pirításához használtam (hagymás rántotta elkészítéséhez nagyon ajánlom!!), rögtön feltűnt, hogy nem kezd el égni benne a hagyma, mint amikor sima sütőolajat használok. Az íze pedig enyhén érződik is az ételen, a rántottán legalábbis mindenképp 🙂

szolomagolaj_tesztvilag

Külsőleg

Főzésen kívül inkább szépségápolásra, illetve önmagában kúraszerűen alkalmaztam. Mivel bőrfeszesítésre, ráncfeltöltésre és hegkezelésre ajánlják, ezért elsősorban az arcomon kísérletezgettem vele. Először esténként, lefekvés előtt használtam, de pár nap után sajnos rá kellett jöjjek, hogy ez a módszer nem működik nálam (pattanások jelentek meg, és kicsit száraz is lett a bőröm). Viszont arckrémbe keverve tökéletes: a krémmel együtt gyorsan beszívódik, így reggel és este is bevethető. Egyik napról a másikra nem tudja kifejteni jótékony hatását, viszont több hetes használat után annál inkább. Testápolóhoz is nyugodtan adagolható, viszont érdemes egy szagtalan vagy kevésbé illatos darabot választani, mert különben érdekes illat kombinációt hozhatunk létre (pl. a treaclemoon málnás testápolójával nem alkotnak jó párost…).

szolomagolaj_03_tesztvilag

Külsőleg még hajápolásra is jó szívvel ajánlom, de szigorúan csak hajmosás előtti pakolásnak. A száraz hajvégekre kenve ugyanis nagyon összetapasztja a szálakat, így ezt a felhasználási módot nem javasolnám (amúgy is az Inecto Naturals kókuszos hajolaját semmi pénzért nem cserélném le másra..:).

Belsőleg

A szőlőmagolaj belsőleg használva is számtalan pozitív hatással bír, ezért érdemes önmagában is fogyasztani. Erősíti az immunrendszert, – ez télen például elég hasznos – csökkenti a gyulladásokat, szabályozza a vérkeringést, erősíti a vérereket, javítja a bélműködést, védi a sejteket a káros hatásoktól. Olívaolaj helyett, vagy mellett használható sütéshez, főzéshez is.

szolomagolaj_02_tesztvilag

További érdekes információk a szőlőmagolajról  pedig a Nosalty oldalán érdemes keresgetni.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek