Photoexpo2015: az év legfotósabb rendezvénye

Photoexpo2015: az év legfotósabb rendezvénye

2015. november 28-29-én került – immár  harmadjára – megrendezésre a Photoexpo. Az eddigiektől eltérően, új helyszínen, a Millenáris D épületében, három szinten sorakozott fel a fotós világ színe-java, jelen volt minden olyan cég, akinek a neve számít a szakmában.

 

[button url=”#” size=”small” style=”orange”] Tesztvilág program [/button]

A belépés zökkenőmentesen zajlott, nem várt minket kilométeres sor (nem úgy mint a PlayIt rendezvényén a Hungexpo területén). A személyzet kedves volt és udvarias. A terembe belépve máris kiállítókkal találta magát szembe az ember, ahol különböző kuponokat (velük együtt ugye kedvezményeket) kaphatott bárki, valamint nyereményjátékokon vehetett részt ha volt hozzá kedve és türelme.

12348213_10205354885538885_842533913_n
   Fotó: Károlyi István / www.karolyifoto.hu

A nagy kiállítók, mint pl. a Nikon és a Canon elég nagy területen foglalt helyet, és próbálták minél több programmal odacsábítani az embereket. Ez ment is volna, de pl. a Nikonnál csak meghatározott számú látogató fért a standhoz, és mindig elég sokan várakoztak a kordonon kívül: mindig pont annyian, hogy ne legyen kedvem kivárni a soromat, ezért inkább meghagytam másnak a csöpögő tej és a csinos arcú modell fotózását. Azért picit fájlaltam hogy nem vehettem kézbe egy-két eszközt, ami érdekelt volna, na de majd máskor 🙂

A Manfrotto is képviseltette magát, ők rúdtáncos és tornászlányokat hoztak magukkal, akik jócskán kitettek magukért, gyönyörű gyakorlatokat mutattak be bizonyos időközönként.

Az Olympus, Sony, Panasonic és Fuji standokon mindent ki lehetett próbálni szinte korlátozás nélkül – tetszett ez a hozzáállás, hogy nem kellett kérvényt benyújtani ahhoz hogy az ember kézbe vegyen és kipróbáljon bármit, amihez kedve szottyant. De hiszen mitől is féltek volna, hiszen ezt a rendezvényt fotósok (ezzel együtt leendő vásárlók) látogatták, akik minden bizonnyal megtanultak vigyázni a készülékekre, tehát nem ejtik el vagy teszik tönkre azokat. Az elsőnek megemlített két nagy cégnél nem igazán értettem a nagy óvatosságot, de nyilván ez az ő üzletpolitikájuk.

A Panasonicnál már bárki vehetett 190.000 Ft-tól 4K videó képes gépeket. Lássuk be, ez igencsak baráti ár tőlük, sőt a Tesztvilág ígéretet kapott arra, hogy két év kihagyás után újra tesztelhetünk Panasonic termékeket.

12355149_10205354926739915_859504938_n
                       Fotó: Károlyi István / www.karolyifoto.hu

A Tamron és Sigma objektíveket sorakoztattak fel, itt már voltak bizonyos megkötések a használatot illetően (nyilván az objektívek árfekvése miatt), de a személyzet maximálisan kedves volt és segítőkész.

A Tripontnál és az Epsonnál is nagyon jó fejek voltak: minden felmerült kérdésre kimerítő és bőséges választ adtak. Semmi nem látszott abból, hogy voltaképpen az első napon nem ment minden gördülékenyen, és valljuk be, ez a profizmus fokmérője. A Tripont ügyvezetője – Peti Balázs – ígéretet tett nekünk arra hogy tesztelésre is kapunk termékeket: nos már alig várjuk!

12351103_10205358575596034_1175019271_n
Fotó: Molnár Ákos / https://www.facebook.com/HeartWorkPhoto

A másik nagyon érdekes helyszín a Wacom tábláknál várt minket: ki lehetett próbálni hogy hogyan is működik a tábla, meg lehetett nézni hogy a profik kezében hogy szolgál ez az eszköz. Szerintem róluk is lesz még teszt az oldalunkon.

Előadásokra sajnos nem jutottunk be egyre sem.

Összességében a rendezvényről elmondható, hogy a koncepció nagyon jó: egy helyre gyűjteni mindazokat, aki a fotós szakmában számítanak. Kapcsolatépítésre, ismerkedésre, újdonságok kipróbálására tökéletes az esemény. A fotózási lehetőségek: hát ha őszinte akarok lenni, hagytak némi kívánnivalót maguk után a fényviszonyok, valamint egy-két modell is (akik érthetően nagyon elfáradhattak az egész napos pózolás, mosolygás során). Szerencsére a modellek többsége azért igazán rendes és készséges volt.

12363888_10205358575676036_452460164_o
Fotó: Molnár Ákos / https://www.facebook.com/HeartWorkPhoto

Ami negatívum bennem felmerült, az az volt, hogy az expo területén sehol nem volt egy büfé, ahol ételt vagy egy kávét vehetett volna magának az ember, ami egy egész napos (sőt két egész napos!) rendezvény esetében nem megengedhető szerintem. Nagyon sok embert láttam átvonulni a Mammutba ebédidőben, hogy tudjanak végre harapni valamit.

A másik probléma még a fotózási helyszínek kivitelezése volt: sokszor a közlekedő folyosókra szorultak ki a fotósok a helyhiány miatt, és bizony az ilyen csomópontokban kialakultak torlódások, máshol meg táncolni lehetett volna, akkora tér volt.

12364346_10205358575476031_1170658099_o
Fotó: Molnár Ákos / https://www.facebook.com/HeartWorkPhoto

Szummázva az eseményeket, úgy gondolom, hogy ennek a rendezvénynek létjogosultsága van, le a kalappal a pixinfo csapata előtt, hogy újra tető alá  hozták az eseményt, és reméljük jövőre találkozunk újra!

A cikkben szereplő képeket rendelkezésünkre bocsájtotta:

Károlyi István / www.karolyifoto.hu

Molnár Ákos / https://www.facebook.com/HeartWorkPhoto