A párlatok Európa-bajnokságának is nevezett Destillata verseny 2015. évi győztese – immáron második alkalommal –az Agárdi Pálinkafőzde volt és több aranyérmes pálinkája mellett az akkor még hordómintaként nevezett 12 éves Single Malt whiskyje is elnyerte kategóriájában az Év Párlata díjat. Ez az első magyar készítésű prémium whisky, amely komoly nemzetközi elismerést kapott és a Whisky Show Budapest 2015 keretében bemutatkozott a hazai közönségnek is.

agardi_whisky2 másolataAz Agárdi Pálinkafőzde 2002-es megalakulásával párhuzamosan egy miniszteri rendelet formájában megtörtént a pálinka név használatának szabályozása is, akkor még nem sejtett erjedési folyamatot elindítva a hazai italpiacon. A zöldmezős beruházással létrejött agárdi üzem új minőségi kategóriát hozott létre a kereskedelmi forgalomban kapható pálinkák között, azonban mindezek mellett 2003-ban csendben, a nyilvánosság kizárásával történt valami, ami egyáltalán nem a gyümölcsről szólt:

Angliából vásárolt speciális pörkölt malátából készült két hordó whisky, ami először új készítésű zempléni tölgyfahordóba került, elrejtve a többi pálinka érlelésre szolgáló hordó közé. A kóstolás a főzőmesterek és néhány arra érdemes vendég kiváltsága volt, majd 9 év új hordós fejlődés után jött az érlelés befejező szakasza azzal, hogy a tétel átkerült addig 6 puttonyos tokaji aszút tartalmazó, fiatal hordókba.

„A végeredmény egy illatában érett szilvára, édes malátára és karamellre emlékeztető whisky, amely ízében a mogyorós csokoládé mellett magában hordozza a különböző hordós érlelési szakaszok elegáns fás tónusait és kiegyensúlyozottságát is.”- mondta Vértes Tibor az Agárdi Pálinkafőzde Kft. ügyvezető igazgatója, főzőmestere.

A különleges italból összesen 1200 palack kerül kereskedelmi forgalomba, először a világ prémium whisky szegmensének legnagyobb hazai seregszemléjén a Whisky Show Budapest 2015 elnevezésű rendezvényen kóstolhattak meg az érdeklődők.