Truecam A5 kamera teszt

Estimated read time 5 min read

Sziasztok, a Truecam A4 után az A5 autóskamerát is kipróbáltuk, hogy segíteni tudjunk a döntésben, ha éppen a két típus között szeretnétek választani.

Van mit az A5 javára írni, de mielőtt belekezdenék nézzünk a dobozába és vegyük szemügyre a kamerát.

Truecam A5

 

Nem véletlen a hátsó kijelzővel kezdem, hiszen a kamera leginkább fontos tulajdonsgára derítek fényt. Igen GPS, ami nem csak a sebességet méri, hanem telepített sebességmérő kamerákat is előjelez, hogy véletlenül se fussunk bele egy nem kívánt büntetésbe. A Truecam.hu oldalon mindig megtaláljuk az aktuális frissítéseket, így jelen pillanatban is közel 40.000 sebességmérő van, amit előjelez. Jelen esetben nálam egy férfi hang mondta, hogy „400 méter múlva közlekedési lámpába épített sebességmérő várható”. Ugye milyen jó kis aszisztens?

A kamera belső akkumlátora nagyobb teljesítményű, mint az A4 kamera akksija. Ami azért pár perc önálló üzemre is képes hálózati betáp nélkül. Mindkét kamera full hd és 30 fps, de az A5 monitorképe mégis jobbnak tűnik ugyanazon a gyári beállítás mellett. A kamera nem érzékeli az apróbb rezgéseket. Olyan, mintha digitális stabilizátor lenne benne.

 

 

 

Az A5 kameránál már alaptartozék a GPS, USB modul ami azonnal megtalálja a kapcsolatot indulás után. Gyorsabban, mint a 50 ezres GPS navigációm. Szóval gyors és megbízható. A kamerába épített férfi hangunk minden induláskor üdvözöl minket és figyelmeztet, hogy kapcsoljuk be a biztonsági övet. Ezután jön a GPS kapcsolat aktiválásáról a hangüzenet. Volt amikor teljesen feleslegesen kezdett el beszélni, hogy jó utat és kapcsoljam be az övet, pedig már 10 perce úton voltam. Tehát nálam nem csak az elindulásnál figyelmezetet az övre, hanem többször is. Bevallom kicsit idegesítő, de van hangerő gomb a GPS modulon és le lehet némítani. Ja, de akkor a sebességérő figyelmeztetéseket se fogjuk hallani.

 

 

A GPS modulnak nem kell külön áramforrás, mivel azt USB porton keresztül kapja a kamerából és az ugye csatlakoztatva van. Megálláskor könnyedén le lehet venni a kamerát GPS vevővel együtt és csak a tapadókorongos talp marad a szélvédőn. Persze ott is maradhat a kamera és akkor ha az autónknak tolatnak, vagy egy autófeltörés történik, akkor mindent rögzít, hacsak azt is el nem viszik.

 

 

 

A videón látható volt a tökéletes képminőség és hallható volt a GPS modull kommunikációja, ami szerintem nagyon hasznos és a sebességmérő kamera figyelmeztetés miatt pedig hamar megtérülő eszköz.

 

Vásárolhatunk az A5 mellé objektív UV és CPL szűrőt is és a minőség sokkal jobb lesz még borús ködös, vagy vakító napsütésben. Mi nem próbáltuk a szűrőket, de anélkül is nagyon jó a képminőség. Most nem lebeszélni akarok senkit a szűrőkről, mert egyszerűen fel lehet az objektív kereten lévő menethez rögzíteni.

 

Info: GDPR és az autós menetrögzítés

A fedélzeti kamerák felvételeit kézenfekvőnek tűnik bemutatni, ha baleset történik, és a felek nem tudnak egyezségre jutni. Így biztosítók és hatósági/bírósági jogviták esetén jó szolgálatot tehetnek. Ám egy adott személyről csak az előzetes hozzájárulásával készíthetünk felvételeket, ahogyan a további felhasználáshoz, így például a közzétételhez is a beleegyezése szükséges. Másfelől a rendszám egy adatvédelmi biztos által közzétett állásfoglalás szerint személyes adatnak minősülhet, így az adatvédelmi törvény rendelkezései vonatkoznak rá.

Nagy valószínűséggel jogsértő

Vagyis, bár a fedélzeti kamera, mint eszköz használata – ellenétben például Ausztriával, ahol kifejezetten tiltott – önmagában nem tilos, de a felvételek készítése nagy valószínűséggel jogsértő lesz, hiszen nem túl életszerű, hogy a körülöttünk közlekedők beleegyezését megszerezzük hozzá. Tehát Ausztriában célszerű levenni a szélvédőről.

A kamerába beprogramozhatjuk a rendszámunkat és egy nevet is adhatunk a sofőrnek. Én a Teszt Man nevet írtam be, ami a fenti videón látható volt. A kamera összességében stabilan használható és megbízható volt a teszt időszak alatt. Nekem személsszerint az A5 jobban tetszett, de mint tudjuk, ízlések és pofonok.

 

Az ára a Truecam A5 kamerának 22.900Ft, ami nem egy egetverő ár egy GPS kapcsolatos, applikációs támogatással bíró kamerának. Az A4 GPS nélkül 16.900Ft. Egy külön megvásárolható GPS modul 13.000 Ft pluszban.

Tehát mindenki döntse el maga, hogy melyik a megfelelőbb a számára.

 

A kamerát az eMaki webáruház biztosította!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek