Truecam A4 autós menetrögzítőt próbáltunk

Estimated read time 6 min read

A Truecam A4 kamera nagyon érdekelt minket, ezért hamar a szélvédőre pattintottuk, hogy megörökítsük azt, amit a későbbiekben meg is mutatunk.

 

 

 

A Truecam egy  Cseh márka terméke, ami az autóskamerák nem igazán széles skálájában, szerintünk igen előkelő helyen vert sátrat. Nem kimondottan az A4 típusról beszélek, hanem úgy nagy általánosságban a Truecam márkáról, mivel nem egy „párdolláros” műanyag cuccot dobtak a piacra, hanem sorozatosan fejlesztett és ráncfelvarrott kamerát, ami valóban arra jó, amire való.

Tehát ezzel a tudattal csomagoltam ki a kamerát, hogy semmi extra nem lesz és működik, ahogy kell. Mondjuk a mai világban már az a hír, ha valamit megveszünk a neten és működik. Én most ezt a kamerát nem neten, hanem az eMaki webáruház átvételi pontján kaparintottam meg.

A Truecam A4 doboza zöld-fehér színű. Nem, nem a Fradira gondoltam, hanem a zöldre, mert nálam az a környezetvédelem színe. Persze megállapítani nem tudom, hogy újrahasznosított papírból van a csomagolás, vagy sem, de tény, hogy örülnék neki.

 

 

A kamera a dobozban legfelül van egy méllyedésben és alatt a tartozékok, mint pl. tapadókorongos vákum tartókonzol, adatkábel, 3M kétoldalas ragasztó talp, szivargyújtós töltőkábel(nagyon hosszú és mindenhová elér), Kábelrögzítő fülek, használati utasítás, plüss kameratartó zsákocska és egy-két Truecam matrica és hűtőmágnes mellett egy 20%-os kedvezmény kupon.

 

A kameratesttől külön van a vákumos tartókonzol, amit könnyedén össze lehet tolni úgy, hogy az érintkezők nem sérülnek. A tartókonzol és a kamera között van az az egység, ami a dokkolója a GPS adónak. Az A4 kamerához ez külön vásárolható, mert nincs benne a dobozban, viszont ennek az egységnek az USB port csatlakozója igen.

A kamera micro SD kártyával működik, ami maximum 32 GB lehet és a legnagyobb felbontás Full HD, vagyis 1920 x 1080 pixel, vagyis 16:9 képarányú és 30 fps, a fotók pedig 5 megapixel méretűek. A bekapcsolás, vagyis amikor áram alá kerül a kamera, azonnal (kb 2-3 másodperc) és elindul az automatikus felvétel, amit kis piros villogás jelez a 2,7″ kijelzőn. Funkcionálisan beállítva a kijelző akár 1 perc múlva elsötétülhet így nem zavar minket a vezetésben éjszaka, de nappal sem.

Minden alkalommal, amikor beindítottam az autót, a 130 fokot látó kamera működésbe lépett, majd leállítás után 10 másodperccel ki is kapcsolt. Ez a késleltetés is opció a menüben a time lapse és az állítható érzékenységű *”G” szenzor mellett. A kamera csodálatosan használható gyenge fényviszonok mellett és éjszaka is. A felvétel menti a főbb infókat is amikhez egy letölthető applikáció segítségével tudunk előhívni.

*G-szenzor:
A G-szenzor (terhelés-érzékelő, gravitációs szenzor) három térbeli tengely mentén rögzíti az autó mozgását, baleseten esetén pedig menti az ütközés irányát és automatikusan zárolja az aktuális felvételt, hogy az a végtelenített feljátszás során ne íródhasson felül.

Az applikáció egyszerű mint hülyegyereknek a csattogóslepke. Minden teljesen egyértelmű. Mi a Truecam.hu oldalon lévő támogatás oldalon töltöttük le. Van itt folyamatos frissítés és más terméktámogatás is.

Az autóskamera olyan, mint a biztosítás, csak akkor kell, amikor már megtörtént a baj. Tehát nem célszerű várni a beszereléssel, ami kb. 10 perc, mert a biztonság, vagyis az igazunk védelme a sokszorosát éri egy esetleges polgári peres ügynél. Lehet ez közlekedési kihágás, baleset, de akkor is, amikor az autónknak nekitolat valaki a parkolóban és a kamera résen volt és felvette.

Nem csak videó, hanem audiót is rögzít és méghozzá nagyon jó minőségben. Engem is meglepett, amikor visszanéztem számítógépen a lementett videókat. Itt meg kell említenem, hogy minden egyes elindulásnál új file-ba menti a kamera a videókat. Több mentési beállítást is találtam a végtelenítettől a határozott idejű felvételig. A végtelenített felvétel olyan, hogy amikor megtelt a kártya, vagy az előre megadott mentési idő és semmi nem törtnént az úton, akkor a kamera felülírja az előző mentést. Így nem kell állandóan az SD kártyával foglalkozni.

Mi van amikor baleset történik? A kamera azonnal zárolja a a mentett és a nem mentett, folyamatban lévő fájlokat, kvázni, mint egy repülős feketedoboz.

 

A fenti videó a Truecam saját videója, de kicsit én is nyeregbe, akarom mondani autóba pattantam és kicsit játszottam a Truecam A4 autós menetrögzítővel.

A videón látható a kép minősége. A 30 fps nem egy nagy kaliber, de azért így is alkalmas némi megfelelő minőségű akadásmentes lassításra.

 

 

 

 

 

További részleteket a Truecam hazai forgalmazójánál találhattok IDE kattintva!

 

 

A kamerát az eMaki webáruház biztosította!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek