3Doodler-kreatív nyomtatót teszteltünk

Estimated read time 5 min read

Mindig öröm egy olyan dologról beszámolni ami nem a megszokott, vagy inkább újdonságként robban be a köztudatba. Most egy ilyen termék, akarom mondani „játék” volt az, amit a shop.freedee.hu jóvoltából kipróbáltunk.

 

 

3Doodler Create

Első látásra nem tűnik valami égbekiáltó nagy dolognak a csomagolás miatt, mert nekem ez a matt design nem jön be. Persze nem is én vagyok a célközönség ezt jól tudom, de valljuk be a szép fényes csomagolás szebb.

A doboz kinyitásakor azonnal egy figyelmeztető lap tárul a gyerekek elé, ami már itt érdemel egy piros pontot. Ezen a legfontosabb dolgok vannak, hiszen közben kiderült ez egy elektromos árammal működő készülék.

 

Maga a 3D nyomtatónk egy vastag alkoholos filc méreteire hasonlító toll szerű valami. Van az oldalán be és kikapcsoló gomb, valamint az elején kettő, ahol fogjuk a kis 3D tollunkat. Kinézetre minőséginek tűnik, ami talán az élettartamban is jelentkezik. a készlethez tartozik egy adapter két csomag ABS pálca, ami egyenként 25-25 színes huzal és a tisztító kitt, ami három részből áll.

A beüzemelés pofon egyszerű, hiszen az adapter kábelét csak csatlakoztatni kell és a 3D tollon bekapcsolni a készüléket.

 

A készülék fölmelegedik és megolvasztja az ABS szálakat, mintha csak egy ragasztó pisztoly lenne. Itt annyi az eltérés, hogy nem mehanikusan kell nekünk a plácikák továbbítását végezni, hanem teljesen elektromosan egy kics csiga forgásának segítségével.

Tehát mindig annyi megolvadt ABS távozik a toll hegyén, amennyire szükség van. Ha egy kicsit több jönne, akkor nagyon egyszerű a megoldás, mert simán levágjuk egy ollóval.

A bekapcsolás után kb 1 perc után már hadra is fogható, persze ha betöltöttük a ceruza végény a megfelelő színű betétet.

Jó hír, hogy külön is lehet venni mindenféle „tollbetétet” és nem az van, hogy ki kell dobni, mert elfogyott a cucc. Folyamatos áramigényre van a tollnak szüksége, ezért fontos, hogy ne 10 cm  legyen a kábel. Nem annyi. Nagyjából 1,5 méter lehet, ami már nem olyan rövid, de jobb ha az asztalra felteszünk egy hosszabbítót.

 

Amikor megkapjuk a szabad jelzést a 3D toll végén lévő LED fénnyel, akkor egyszerűen betoljuk a kívánt ABS csíkor a készülék végén és kezdhetjük is az alkotást. Két gomb van ami indítja a megolvadt ABS-t. Az egyik a gyors, a másik a lassú tempó. Fontos ez, mert van amikor lassan ügyeskedünk, de van olyan is, amikor hosszabb szakaszokat kell készíteni.

 

 

Rájöttem, hogy béna vagyok.

 

Azt hittem, hogy fölfelé is lehet gyorsan építeni, de nem. A függőleges építés már egy kis türelmet igényel, hiszen mindig picit várnunk kell amig meghül a kis elem csúcsa, hogy tudjuk a következő szakaszt építeni. (Ez nagyjából 4-5 másodperc). Persze én előszőr minden elemet vízszintesen kell agyban, vagy papíron megtervezni és az elkészült elemeket összevarrni mintha hegesztenénk. Így állnak össze a felhőkarcolók, vagy bármi más 3D remekmű.

Tehát nem ész nélküli nyomtatás ez, hanem igen is gondolkodásra késztető termék. Persze készíthetünk saját rajz sablonokat, amik mint egy szamárvezető vezetik a kezünk, de aki ügyesebb, annak az sem kell. Én nagyjából 10 perc alatt ráéreztem és utána már élmény volt a 3D kreatívoskodás.

 

Kreatívoskodás órákon keresztül, mert úgy leköti az embert, mint hülyegyereket a vattacukor, szóval amíg el nem fogy az összes alapanyagunk, addig nen érdekel ha csörög a telefon és nem érdekelnek a „fontos” bejövő üzenetek sem.

Előnyök:

  • kényelmes fogás
  • nem melegszik át a toll
  • hosszú perceken keresztül is folyamatosan olvasztja az ABS betétet
  • könnyen tisztítható ha befejeztük a munkát

Hátrányok:

  • nincs a készletben nagyon cserélhető fúvóka nyílás (külön vásárolható)

 

Végre egy olyan termék, aminek az egyszerűségében és könnyen használhatóságában van az ereje és nem csak a nagyobb gyerekek, de én aki már túl van a negyedik x-en is nagyon jól szórakoztam.

 

Tehát ha nyomtató toll vásárláson gondolkozol, akkor ajánlom bátran a 3Doodler Create készletet, mert tartósnak és jó választásnak bizonyult.

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek