QNAP TVS-882 NAS – Kompromisszum nélkül!

Estimated read time 4 min read

A QNAP TVS-882 NAS kimondottan a videózással foglakozókat célozza meg.


A TVS-882 legnagyobb különlegessége, hogy teljesen igényre szabhatjuk még vásárlás után is, hiszen cserélhető a processzora, bővíthető a memóriája, de akár a nagyobb teljesítménnyel együtt járó energia igényt is kielégíthetjük egy másik tápegységgel.

A processzort akár egy a 1151-es foglalatba való INTEL CORE I7-es processzorra is cserélhetjük a memóriát pedig 64 GB-ig bővíthetjük.
A NAST 6db merevlemezzel, 2 db SSD meghajtóval és 2 db M.2 SSD gyorsítótárral láthatjuk el.
Azonban miért is látjuk ezeket az extrém számokat? A QNAP TVS-882 igazából egy virtualizációra és több munkaállomásos broadcast feladatokra felkészített NAS.
Ezeken felül lehetőségünk van PCie bővíteni a NASunkat, mellyel nem csak vezeték nélkülivé tehetjük, de egy RX 470 8GB DDR5 VGAt is belepakolhatunk, vagy a QNAP Compute rendszerét is berakhatjuk.


E nnek igazából akkor van jelentősége, ha a virtualizált gépünkkel szeretnénk renderelést végeztetni, így miközben a QNAP renderel, addig mi már más videó projekten dolgozhatunk. Tehát mi csak a vágás virtuális részét végezzük el a lokális gépen, minden egyebet átadunk a QNAP NAS-nak. Ráadásul ezt akár 10GbE kapcsolaton, vagy Thunderbolt3 segítségével is megtehetjük.
A Thunderbolt3 sebességét egyszerű merevlemezekkel kihasználni elégé nehézkes. Ez akár a felső kategóriás SAS csatalakozóval ellátott lemezekre is érvényes. Ezért a QNAP SSD gyorsítótárazást alkalmaz. Mégpedig egy eléggé egyedit. Hiszen adott esetben a SATA is elég lenne, de a benne lévő M.2-nek köszönhetően extrém sebességet is elérhetjük. Ez akkor jön jól, ha olyan programokat használunk, mint a Photoshop, InDesign vagy az Avid alkalmazások bármelyike. Pontosan ezek az alkalmazások, melyek kihasználják a dedikált VGA-t is. Ne felejtsük el, hogy a QNAP által alapkiépítésben adott tápegység teljesítménye a dedikált VGA-nak nem megfelelő. Így azt is cserélnünk kell. Mivel nagy szerencsénkre a QNAP az FSP-t választotta együttműködő partnerének, az FSP Dagger 600W tökéletes választás ehhez.


A TVS-882-nek számtalan előnye van. Csatlakoztathatóság, virtuálizáció, multimédiás képességek stb. Csak tudjuk kihasználni ezeket. Telepíthetünk rá Windows-tól kezdve Android-ig bármit, használhatjuk akár egy normál desktop számítógépet.
A QNAP rendszerekhez alapvetően a Seagate IronWolf Pro lemezeit ajánlja, mivel azokhoz adathelyreállítási garancia is van, ami azt jeleni, hogy akár véletlen törlés esetén is helyreállítják az adatainkat. Persze ez vonatkozik leejtésre, tűz- és vízkárra egyaránt. Az 5 éves garanciaidőn felül, ez 2 évre vonatkozik, azonban, ha szeretnék, kemény 10 Dollárért / év megvásárolhatjuk.



A TVS-882 NAS-ba Thunderbolt2 és 3, valamint 10GbE és 40GbE kártyákat is telepíthetünk. Ezzel valóban kihasználhatjuk a sebességét.

Hogy ez a NAS kiket szolgál ki?

Ha csak a processzor, memória és az adattárolási kapacitásból indulunk ki, egy közép méret vállalat teljes adattárolási igényét bőven kiszolgálja. Ha abból indulunk ki, hogy egy stúdió, akár renderelési kiszolgálóként is fel fogja használni, akkor átlagosan egy 7-10 kamerával és 3-5 fős személyzettel rendelkező stáb megfelelő alapjául szolgálhat.
A TVS-882 bővíthető és hűtött memóriával, ugyancsak elméletileg végtelen SATA SSD és M.2 SSD gyorsítótárazással, cserélhető processzorral és tápegységgel is rendelkezik. Ez több, mint nagyszerű szolgáltatás egy átlag felhasználó számára.


A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek