Hoya BlueControl lencse teszt

Estimated read time 7 min read

Most azokhoz az ezrekhez szólok, akik szemüveget viselnek, mivel kipróbáltam mit tud a Hoya BlueControl szemüveg lencse.

Sajnos én is szemüveget hordok és így jött az ötlet, hogy kipróbálom mit tud az a BlueControl bevonat. A Hoya weboldala szerint az alábbiakat állítják.

Az LCD és LED számítógépek, TV képernyők, okostelefonok, táblagépek és GPS készülékek kék fényt bocsátanak ki (high energy visible light). Annak ellenére, hogy a kék fény önmagában természetes jelenségnek számít – a napfény is tartalmaz kék fényt, illetve segít, hogy ébren maradjunk – túlzott mennyiségben olyan mellékhatásokat eredményezhet, mint a szem megerőltetése és a szemfáradtság.  A Hoya BlueControl egy olyan forradalmi felületkezelés, amely semlegesíti a digitális eszközök képernyője által kibocsátott kék fényt, és így megelőzi a szem megerőltetését és a szemfáradtság kialakulását

 

Szóval egy állítás a Hoya részéről és lesz egy állítás a Tesztvilág részéről, vagyis az én tapasztalatom. Oké a legegyszerűbb ellenőrizni, hogy a Hoya BlueControl bevonatos lencsével fáradtabb leszek e, vagy sem. És a másik, hogy fotográfusként rengeteg időt töltök fotók retusálásával. Itt aztán kiderül, hogy mit látok jobban, vagy kevésbé. Nem mindegy hogy a szemüveg lencse miatt esetleg nem látok meg egy hajszálnyi szín eltérést és akaratlanul elrontok egy egyébként hibátlan képet. Itt azért több van a dologban, mint egyszerű ” szemfáradtság megelőzés”.

Végül is ezért indult a teszt és azért, hogy saját magamon tapasztaljam az eredményt.

Szemüveglencsék

A szemüvegekben úgynevezett meniscus lencséket alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy egy domború és egy homorú oldala van a lencsének és a két oldal domborúságának (sugarának) eltéréséből fakad a lencse dioptriája (a fókusztávolság reciproka). A lencsék üvegből, illetve műanyagból készülhetnek. Az üveglencsék optikai tulajdonságai jobbak, és kevésbé karcolódnak, viszont könnyebben törnek, mint a műanyaglencsék, amelyek könnyebbek. Mind a műanyag, mind az üveg szemüveglencsékre kifejlesztettek különféle felületkezeléseket, felgőzölhető rétegeket. Ilyenek pl. a tükröződésmentesítő-, a karcolásmentesítő-, ill. az UV-szűrő réteg. Vannak olyan felületkezelések is, amelyek a fentiek kombinációi.(Wikipédia)

A BlueControl Hoya lencsém élete….

 

A Szigetszentmiklósi Lord optikában a tulajdonos Laci azt kérdezte, hogy „Mikor próbálom már ki a Hoya BlueControl lencsét?” Sokszor ezzel nyaggatott, hogy hidd el ez sokkal többet tud, mint amit most használsz. Bevallom én ettől nem vártam semmi csodát, mert annyiféle választható bevonat van már, mint égen a csillag. És csak azt mormogom, hogy jó marketing.

Végül az lett, hogy engedtem Lacinak és azt mondtam OKÉ! De én megírom a Tesztvilágon, ha nem látok semmi különbséget a sima tükröződés mentes és a Hoya extrás lencséje között.

 

 

Szóval az igen után elkérte a szemüvegem és betette egy úgynevezett letapogató gépbe, ami körbe-körbe felmérte a szemüvegem keretét, természetesen már a lencsém nélkül, mert pillanatok alatt kiszedte. Fájt is a szívem érte, hogy mi lesz. A mérés után vissza szerelte az eredeti lencsémet és mehettem is haza. „Majd hívlak, ha készen lesz!” Ezzel le is zártuk. Nem telt el egy, vagy két hét és hívott, hogy ha van időm menjek már be, mert készen van az új lencsém. Én azért abban biztos voltam, hogy a mostanit ott nem hagyom, mert BlueControl ide vagy oda, én azt hiszem el, amit jó tesztelőhöz mérten kipróbálok.

A reklámok nagyon meggyőzőnek mutatkoznak, de közben eljött a nap, amikor a lencse megérkezett és patentul illett a szemüveg keretembe.

Fölvettem és elnézést, de nem fogalmazunk csúnya szavakkal, de máshogy nem tudom megfogalmazni azt az érzést, ami úrrá lett rajtam.

Beszarás! Ilyen nincs és ehhez hasonló kifejezések hagyták el a szám. Ilyen nincs úristen ez fekete! Olyan feketét évek óta nem láttam, mint most. Ki lehet nevetni, de én láttam azokat az élénk színeket, amiről beszélek. És igen a fekete színt úgy ahogyan talán még soha! A legnehezebb a fekete árnyalatait látni a retusálás közben, hiszen a számítógép fényt bocsájt ki és tudjuk, hogy a tiszta fekete szín nem ver vissza fényt, de a monitoroknál igen, főleg ha nem matt, hanem fényes a kijelző. Kivéve az LG Oled monitorai, de ebbe most ne menjünk bele.

Nem akartam megszokni azt a csodát, amit láttam. Úgy nézelődtem, mint Aladin a kincses barlangban. Szóval a kétely egy pillanat alatt omlott össze bennem a Hoya BlueControl lencsével kapcsolatban. És már alig vártam, hogy a monitor elé üljek és retusáljak.

Kaptam egy Hoya eredetiségi tanúsítványt is, ami egyben a lencse 3 éves felületkezelési garanciáját igazolja. Ezen van feltüntetve a szemem jobb és bal állapota és a referencia számom is. Szóval be vagyok regisztrálva rendesen.

Kaptam még egy kék Hoya szemüvegtisztító törlőkendőt is, mert nagyon nem mindegy mivel tisztítjuk a lencsét. A legnagyobb hiábát a tisztításnál lehet elkövetni, amikor az éppen kezünk ügyébe kerülő eszközzel próbálunk tisztítani.

Fotó: Olympus OM-D E-M10 Mark III.

A lencse állítólag segít abban is, hogy a szemünk ne fáradjon el. Most mondom a tényeket. Tegnap nagyon sok munkám volt és laza reggel 6-tól este 23 h-ig megállás nélkül retusáltam, videót vágtam és cikket is írtam. Ha valami, akkor ez megterheli a szemet és az agyat. De semmi fáradtság nem volt és úgy eltel az idő, mintha nem is dolgoztam volna 17 órát. Szóval ledolgoztam egy átlagos műszak kétszeresét. Nagyon szépek a színek és semmi tükröződés, vagy zavaró fény. Igazi élmény volt a munka és a mai napig az! Pedig „csak” egy prémium bevonatról beszélünk. Remélem sokaknak segítek ezzel dönteni, hogy inkább kerüljön kicsit többe a lencse és kapjunk ezért egy nagy adag kényelmet és nyugalmat.

Nem gondoltam, hogy ilyen jó lesz!

Tényleg nem erőlteti a szemet a Hoya BlueControl lencse és plusz hab a tortán, hogy kaptam egy szuper Hi-Vision LongLife tükröződés mentes bevonatot is.

Tehát van mit köszönnöm a Lord Optikában Lacinak, hogy rávezetett arra, hogy van értelme a prémium minőségnek és nem marketing fogás a BlueControl. Remélem ez a teszt eljut a Hoyához és ahhoz, aki az én lencsémet „faragta” ilyen nagyszerűre.

Köszönöm!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek