LG lézerprojektor teszt

Estimated read time 6 min read

Üdv mindenkinek! Az LG egy igen jó kis cuccot küldött, mégpedig az LG HF80JG névre keresztelt lézerprojektort.

Kipróbáltuk mozizásra is egy 3 méter széles és 2,5 méter magas vetítővásznon és alkalmazva a Chili Fotó-Videó Stúdióban és testfestésre, akarom mondani testre vetítésre.

Az első megfigyelések után ami szembetűnő, hogy nagyon kicsi a projektor mérete. Ez nem lehet hiba. A kezelőfelület egy könnyem mozgó joystic, aminek a tetejét nyomva tartva tudjuk ki és be kapcsolni a készüléket. A menü egyszerű, mint a faék. Nem is kell a használati útmutatót böngészni és mégis be tudunk mindent állítani.

A projektor egyébként könnyű és az alján lévő gumitalpaknak köszönhetően biztosan áll. Kell is, mert a közel 400 ezres kütyü nem lenne jó ha csak úgy leesne a földre. Egyébként egy középkategóriás fotó, vagy videó állvány is elbírja és nem is kell semmi különleges tartó konzolt vásárolni, hiszen megvan a projektor alján a csavarhely a statívpapucsnak.

A beüzemelés pofon egyszerű. Mindent be tudunk állítani a kis joystic segítségével. Ezzel lépkedünk  a menüben és  könnyedén kiválaszthatjuk a megfelelő lejátszandó médiatípust. Kapcsolódhatunk bluetoot, HDMI és USB porton keresztül is.

A projektornak saját beépített hangszórója van, de inkább külső egységről érdemes hallgatni.

 

A lejátszott videók minősége nagyon szép. Jól látható még akkor is amikor nincs teljes sötétség a lakásban. A projektor fényereje lehetővé tenné ugyan a nappali filmezést, de az igazi csak az, amikor sötét van. Nagyon szép és élvezhető a minőség. Kontrasztos és élénk, eredetien hű színeket kapunk vissza a vásznon.

Mi másra is használtuk az LG HF80JG projektort!

 

Fotósként egy nem mindennapi ötletet próbáltunk megvalósítani Kovalik Ádámmal, aki egy ismert és nagyon lelkes ifjú titán a modellfotós szakmában.

Lézerprojektorral történő testfestés és fotózás.

Bevallom nem volt egyszerű annak ellenére, hogy tapasztalt fotósok vagyunk. A legnehezebb nem a téma és a modell választás, hanem maga a fény, ami meghatározza a képeinket. Valamiért nem igazán akartak élesek lenni az elkészült fotók, mert a lézer úgy döntött, hogy megzavarja  a technikát. Az első alkalom amolyan szárnypróbálgatás volt a lehetséges minták és az alkalmazható lehetőségek között.

Az első kép Ádámtól

 

Kovalik Ádám

Egyszerűen zseniális képet vetített ki. Részletességében, kontrasztjában mindenhogy szuper volt. A kész képeken egy darab pixel nem volt látható.

A fényereje lehetett volna egy icipicit erősebb (hogy ne 1/3-al kelljen fotózni ISO 400o-n) ez egyébként, lehet a gépem/optikám rendetlenkedése is, de a képminőségben viszont semmi kompromisszumot nem kellett kötni
 Kifejezetten kényelmes egyébként, hogy lehet pendriveról vezérelni
Fotózós szempontból jó lenne, ha laptop nélkül is lehetne belenagyítani a 100%-on túl is, de nyilván nem ez az alapvető alkalmazása a projektornak.
Egyébként szépen lehetett vele fókuszálni is. Mármint, hogy a vetített kép hol legyen éles.
 
Specifikációk
TípusDLP
3D projektorIgen

Kép

Felbontás1920 x 1080
Képarány16:9
Kontrasztarány150000:1
Fényerő2000 ANSI lumen
TrapézkorrekcióVan

Csatlakozók

HDMIVan

Méretek

Súly2.1 kg

További tulajdonságok

Zajszint30 dB
Izzó élettartama20000 óra
HangszóróVan
Hangszóró teljesítménye2 x 1.5 W

 

Az LG lézerprojektort ez idáig senki nem alkalmazta fotózáshoz és ez nekünk is kihívást jelentett. A vetített kép szinte csak akt képeken

Katona Zoltán

mutatkozott megfelelően, hiszen a ruhák színei nem egyformán nyelik el a lézersugarakat, vagy éppen nem egyformán verik vissza. Nem mindegy, hogy csak modellt, vagy modellt háttérrel együtt szerettünk volna fotózni. Mind mind más és más beállításokat kívánnak fényképezőn, hátterek és fény beállításokkal egyetemben. Az LG Hf 80 JG projektor brutálisan éles és kontrasztos képet vetít függetlenül a fény színétől vagy világosságától. Még a legapróbb világított betű is tisztán látszik, ha szépen beállítjuk a projektor elején lévő fókuszgyűrűt.

Ami nem tetszett, hogy kb. 5 perc elteltével automatikusan sleep üzemmódra vált és kikapcsol a kivilágított kép. Ezután csak a 3D LG animáció megy, amíg újra nem élesztjük a masinát.
Szerintem lassan okafogyottá válik a többórás testfestés, ami egy egész alakos munkánál lazán 6-8 óra és akkor még nem tudjuk a végén mi lesz belőle. A projektoros képeknél ezért ez nem csak könnyebb, hanem a pénztárcánknak is sokkal jobb. Nem kell sminkes, festékek és az elfecsérelt idő.
Egy pár kép a stúdióból ahogyan életre keltek a színek
Összességében van még mit kísérletezni, de úgy gondolom hamarosan nagyon sok fotós fog ilyen projektort vásárolni, mert nem csak egyedi színvilágot hozhatunk létre, hanem még egy jó filmet is megnézhetünk a fotózás után.
LG  HF80 JG, nagyon szerettünk!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek