Concept Kontakt Grill

Estimated read time 10 min read

Hihetetlen, de igaz! Volt egy kis időnk, hogy kipróbáljuk a Concept kontakt grillt, persze nem csak bekapcsoltuk, hanem sok sok mindent is elkészítettünk vele. De mielőtt összefut a szátokban a nyál keveredjünk vissza a kezdetekhez.

A terméket az EMAKI webáruháztól kaptuk, hogy „Nézzétek már meg jó ez valamire?” Ez így is történt és gyorsan össze is foglalom a tapasztalataimat. Közben nem mellesleg elárulták az Emakinál (tök jó a név nem? 🙂 ), hogy ez a Cseh márka a modern háztartási készülékekben teljesedik ki 1991 óta, amikor Mr. Jindrich Valenta megalapította a céget. A CONCEPT az egyik fő márkája a Cseh Köztársaságnak, mintegy 640.000.termék kerül értékesítésre éves szinten. A portfóliónk főként háztartási kisgépekből áll,úgy mint a konyhai kisgépek (turmixok, robotgépek), szépségápolási termékek (hajsütővasak) és háztartási gépek (porszívó, gőztisztító, vasaló). 2016-ban egy új piaci szegmens felé nyitottunk, így azóta már elérhetőek a beépíthető konyhai berendezések is. A CONCEPT készülékei széles skálájával és színeivel szeretné a vásárlók mindennapi igényeit kiszolgálni, 2 év garanciával megfűszerezve.

A két év gari az tetszik így elsőre is, de nézzük a készüléket.

A csomagolás nagyon masszív. A dobozban a használati utasítás mellett csak a termék van. Én azért titkon remélni mertem, hogy valami csoda tisztítószer is rejlik a készletben, mert ilyen grill sütőket ki szeret takarítani. Segítek senki. Sajnos nem volt, de ez még nem tántorított el a teszttől.

 

Maga a grill nem valami hatalmas családi grill, de a megjelenése letisztult és szép. Körbeéztem és már láttam is, hogy a kifolyó zsírnak van egy gyűjtője a sütő hátsó részén. Na szép már minden műanyag. Ez a kis fiókszerű zsír gyűjtő is az. Na majd kiderül mennyire olvad meg. Ettől valóban tartottam, hiszen azért nagyon meleg lesz a környéken, mármint ha nekilátok sütni. A többi része azért nem műanyag, hiszen a burkolat rozsdamentes fém és több helyen alumínium. A sütő négy kis lábon áll és akkor sem borul hátra, amikor fel van nyitva a tető. Ez mondjuk egy fontos szempont.

Maga a készülék nem egy bonyolúlt ördöglakat, mert csupán egy fokozatszabályzója van. Az üzememi jelzést és a grill termosztát működését külön lámpa jelzi. Az utóbbit zöld, hogy hajrá pakoljátok már teli és csukjátok rá a tetőt. Igen a tetőt, mert ez  a gofri sütőre hasonlító terhelés, (vagy nevezhetjük vasalásnak is) alatti sütő így hatékony.

Ha tisztában vagy a grillezés legfontosabb íratlan szabályaival. akkor neki is láthatsz. Mik ezek?

A grillezés 10 alapszabálya

  • Jó minőségű, friss alapanyagok használata (vásárlás a lehető legkésőbb).
  • Ha kezdő vagy, ne akarj marhahúst grillezni. Kezd csirkével, sertéstarjával és amikor ezek már kifogástalanul sikerülnek, akkor vállalkozz nagyobb feladatokra.
  • Az alapanyagokat a sütés előtt elő kell készíteni, amely a húsoknál és halaknál tisztításból,
  • szeletelésből illegve filézésből és pácolásból, zöldségeknél tisztításból és darabolásból áll.
  • A húsok sütése  magasabb  hőmérsékleten kezdődjön, hogy a húsok felületén kialakulhasson az értékes anyagokat megőrző védőréteg. Ha készülékkel vagy serpenyővel dolgozol, a sütés megkezdése előtt melegítsd fel.

A sózással óvatosan kell bánni. A sütés végén vagy étkezés előtt célszerű, mivel a só nedvességet von el az alapanyagokból, és sütés közben könnyebben kiszáradnak, akár rágóssá is válhatnak.

  • A húsok forgatásánál ne használj villát, mert a szúrás helyén értékes anyagok távoznak el a húsból. Használj fogót, vagy két kanalat, esetleg lapátot. A forgatás akár egyszer is elég lehet, ez némi gyakorlat után már menni szokott.
  • Szabad tűzön nem tudsz hőmérsékletet mérni (készülékekkel többnyire igen és szabályozni is lehet). Ki kell tapasztalnod, hogyan süss úgy, hogy a hússzeletek süljenek át, de ne égjenek el. Ez a tűz szabályozásával (a sütés parázson történjen), a grillrács magasságának állításával, valamint azzal érhető el, hogy a sütés a parázs fölötti részen kezdődik, majd a szélekre húzva fejeződik be.
  • A grillezett ételekhez (fajtája válogatja) friss kenyér, saláták vagy mártás dukál.
  • Bármilyen grillezőt használsz, olvasd el előtte a használati utasítást.
  • Grillezés előtt – még hidegen vékonyan olajozd be a grillrácsot, hogy az alapanyagok ne ragadjanak hozzá. Grillezés közben használj fogót és védőkesztyűt, grillezés után pedig még melegen tisztítsd le a rácsot (hidegen sokkal nehezebb lesz. (haztartas-ma.hu)

 

Bekapcsoltuk a Concept kontakt grillt. Nagyjából 2-3 perc és már használatra készen elérte a beállított hőfokot. A fokoztszabályzó a Light és a Dark részek között állíthatóak. Utalva itt arra, hogy világosan szeretnénk azt a csirkemellet, vagy sötéten jobban megsütve. Mint minden sütőt, ezt is célszerű használat előtt megkenni kis olajjal, nehogy az első használatból eredően leragadjon minden. Nem csak az alsó, hanem a lecsukható felső redőzött teflonos felülettel is tegyük meg. Mint már említettem nem egy hatalmas családi grill ez, de ügyesen jól tele lehet pakolni húsokkal, zöldségekkel, vagy éppen amihez kedvünk van. A lecsukás után nem kell semmilyen csattal összehúzni a tetejét, hanem saját súlyát használva szépen sülni kezd a grillezésre váró ételünk. Azért néha össze szorítottam, mert úgy éreztem ez kell az örömömhöz. A hátsó részen betolt zsírgyűjtőbe csak úgy csörgött a legfinomabb kenyérre kenhető íz kavalkád. A készülék hiába kontakt grill és egyszerre sül alul és felül a csirkemell, ettől függetlenül az ember kíváncsi, hogy mi történik a sütőben. Állandóan nézegettem és forgattam a húst, persze teljesen feleslegesen, de belénk ivódott, ha grill, akkor ott állunk mellette és forgatjuk.

Várakozásom ellenére nagyon gyorsan megsült az első adag zöldség és utána pakoltam is bele a húst. Mi hatan voltunk és bevallom nem kellett éhesen várakozni, hogy mikor lesz már készen. Az ízek fantasztikusak! Nem tudom miért van ez, hogy így sokkal jobban megmaradnak a zamatok, de a zöldségek valami irgalmatlanul finomak lettek. A húsok azért a pácolás, fűszerezés függvéyei, de azok is jól átsültek. A grillezés extra hangulatkeltő optikai tunningja a grill bordáinak barnábbra sült nyoma. Ez olyan nagyon „grill életérzés”. A készülék fokozatszabályzóját nem kellett maximális terhelésre kapcsolni, ami 1500 Watt.

Azért elárulom, hogy a hús sütésnél célszerű a húst sokkolni, vagyis az első percben magas hőmérsékleten sütni, így sokkal ízletesebb lesz.

Na de mi a lényeg?

A lényeg, hogy hat órán át sütöttünk vele megállás nélkül mindent, amit csak találtunk. Húst, burgonyát, zöldségeket, szalonnát, virslit, hamburger húst de még grillsajtot is. A laza hat óra alatt nem melegedett túl a grill felnyitó füle és számomra is furcsa, de nem olvadt meg a zsírgyűjtő műanyag fiókja. Az elkészült ételek pedig eszméletlen finomak voltak. Olyannyira, hogy másnap megismételtük a grillezést és harmadnap és azóta mindennap. A tisztítása pedig pofon egyszerű, mert konyhai papírtörlővel nemes egyszerűséggel tisztára lehet törölni. Azért így, mert mosogatni, vagy mosogatógépbe betenni egy elektromos készüléket nem hogy hülyeség, hanem nem is éri meg, mert tönkremegy. Szóval a jó öreg papírtörlő és kész.

Ezután már csak az érdekelt, hogy mennyibe kerül, mert lehet valami jó, ha irreálisan magas az ára.

Megnéztem az Emakin és akciósan 10990 Ft

Na matekozzunk kicsit.  Veszel egy ilyen kontakt grillt 11 ezerért, akkor 4 grillezésnél visszajön az ára, mert ha kiszámoljuk mennyibe kerül a faszén és a gyújtó folyadék, akkor tisztán láthatjuk, hogy ez így praktikusabb és nem leszünk füstszagúak sem. Na jó tudom a grillszén hangulat, de nem mindenkinek a sajátja a füstszag és az után a következő kerti grill takarítás.

 

Főbb jellemzők Grill Concept GE2005

  • Rozsdamentes acél elektromos grill, fekete kiegészítők
  • Csepegtető konténer zsír / gyümölcslé
  • Lehetőség barbecue – grillezés mindkét táblák egyszerre
  • A lemezeket bevonunk teflon és teflon
  • Gyors és egyszerű tisztítás
  • Hőszigetelt fogantyú csúszásmentes
  • Panel mérete: 278 x 170 mm
  • Grillezett dimenzió: 36,2 × 15,3 × 32,2 cm
  • Fogyasztás: 1500 W
  • Feszültség: 220-240 V
  • Súly: 2,44 kg

Saját véleményem, hogy brutálisan jó ez a kontakt grill, mind árban, mind pedig minőségben.

A Tesztvilág első Concept tesztje nálunk *5-ös!

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek