DÉLI TŐKEGOMBA ÖTLET

A BioFungi most egy valóban új, vagyis számunkra új dologgal rukkolt elő. Déli Tőkegomba. Ebből a gombaféléből készítettük el az alábbi ételt, amiből a végére megint nem maradt semmi.

Biofungi_deli_tokegomba (3)

 

Persze ezt már megszoktuk a BioFungi termékeinél. Szóval nem kellett sokat várni arra, hogy a konyhánkban elszabaduljanak az illatok. A Déli Tőkegomba olyan intenzív illatot varázsol a konyhánkba, mintha magunk is az erdőt járnánk. Nagyon illik a gomba íze és kinézete a vadas ételekhez. Persze ezt még nem kóstoltuk ilyen formán.

 

Biofungi_deli_tokegomba (2)

 

Egy doboz gomba 150 gramm és nagyon tetszetős a megjelenés is “eteti magát” a kis fa kosárban. A kis kosarat persze mi nem dobtuk ki, mert számtalan lehetőség van az újra hasznosítására.

 

Déli Tőkegomba
Kalap: 3-10 cm átmérőjű. Fiatalon domború, később ellaposodik, közepe bemélyedhet. Színe szürkésbarna, okkeres, krémszínű, a széle felé világosabb. Felülete sima, ráncos, kalapbőre gyakran felrepedező.
Tönk: 5-15 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag. Általában hengeres vagy lefelé kissé elvékonyodó, sokszor görbe. Csoportos növésű. Színe fehér, világosbarnás színű. Felülete finoman szálas.
Lemezek, tráma: A tönkhöz nőttek vagy kis foggal lefutók, sűrűn állók. Fiatalon fehérek, sárgásszürkék, később dohánybarnák lesznek.
Hús: A kalapban rugalmas, fehéres, a tönkben szálas-rostos, a tövében barnás.

Na de hagyjuk az erdőt és a vadakat most. Mi az alábbi ételt készítettük el.

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb csirkemell filé
  • 300 g Déli Tőkegomba
  • 1 dl vörösbor
  • 6 db közepes burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál répa
  • vaj, tejföl
  • só, bors

Biofungi_deli_tokegomba (7)

A megtisztított csirkemelleket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd mind a két oldalát forró vajon  megpirítjuk és lassan átsütjük.

Biofungi_deli_tokegomba (6)A répát gyufaszál vastagságúra szeleteljük, vajon pároljuk és sózzuk, borsozzuk.

 

A vöröshagymát, és a fokhagymát apróra reszeljük, majd vajon üvegesre pirítjuk.

A folyóvízben megmosott gombát hozzátesszük, majd tovább pirítjuk. Nyakon öntjük az 1 dl vörösborral és sózzuk, borsozzuk. Készre főzzük 15-20 perc alatt.

 

Biofungi_deli_tokegomba (1)A meghámozott burgonyákat megfőzzük, és burgonyapürét készítünk belőle.

 

A megsült csirkemelleket felszeleteljük a burgonyapürét formázzuk és vékony répákkal díszítjük.

 

 

 

 

Biofungi_deli_tokegomba (4)

A vörösboros gombákat a tányérra halmozzuk.

Jó étvágyat hozzá!

 

Biofungi_deli_tokegomba (5)