Laskagomba +10 Ft

Estimated read time 5 min read

Ilyen is ritkán van, amikor pontosan azt falatozok, amiről éppen írok. Szinkronban a laskagomba egy kis jótékonysággal és persze egy nagy adag társadalmi szerepvállalással.

De, hogy mit lakmározom?

Olyat, amit nem szakácskönyvben, vagy túl csicsomázott blogger oldalakon lehet látni. Egyszerűen azt a kombót készítettem el, ami hozzávalói minden háztartásban megtalálhatunk.

A hagymán dísztelt gomba-spárga- lecsókolbász-tojással. Mielőtt megkérdeznétek a fűszerezést gyorsan azt is leírom. Só, bors, fokhagyma por,ételízesítő-és bármi meglepő egy kis mustármag.

 

biofungi-2

 

Ha ezek az összetevők mind megvannak, akkor nagy baj nem lehet, mert pillanatok alatt nem csak gyors, de egészséges reggelit lehet összedobni. Ne felejtsük el a gomba egészét felhasználni. Nem kell bajlódni a darabolással, tisztítással. A konyhai ollóval olyan fürgén és hatékonyan lehet összevágni a laskagombát, hogy talán még magam sem gondoltam, amikor lustaságomnak köszönhetően elővettem. A laskagombáról tudni kell, hogy nem a roppanós fajta, de annál hamarabb elkészíthető talán ennek is köszönhetően. A hagyma és a gomba nálam egyszerre kerül a serpenyőbe. Pár pillanat alatt a gomba vizet veszít (van miből, hiszen 90%-ban víz), így a hagyma is elkezd a pirulás helyett párolódni. Na ilyenkor szoktak a lakótelepi lépcsőházak a jobbnál jobb illatokkal megtelni. Amíg párolódik az alap, addig előkészítettem a lecsókolbászt és beletettem sülni. Ez is ad egy kis pluszt az egészhez. Így az étel első harmadában már hozzáteszem a fokhagyma port is, mert így valami isteni lesz. Ezután a tojásokat felverve ételízesítővel, sóval és borssal turbózva várom azt, amikor már a hagyma és a gomba is pirul, vagyis inkább már a „jajj mindjárt megég!” helyzetbe kerül. A tojás azonnal mehet is rá és ettől a perctől kezdve talán szinte kész is.

A laskagombás-spárgás-kolbászos tojásrántottánk gyönyörűen gőzölök és ilyenkor nem árt egy csipetnyi frissen darabolt petrezselyem zölddel megszórni. Ha ettetek gyorsan elkészíthető finom és ráadásul egészséges reggelit, akkor ez tuti az.

 

Felhasználása a gyógyászatban

Számos ókori forrásban, így például a Védákban is említést tesznek a gombák orvosi felhasználásának jelentőségéről. A Rómaiak a gombát az istenek eledelének hívták, míg a Kínaiak az élet elixírjének tartották. A mai orvostudomány biokémiai elemzéssel igazolta az ókori feltevéseket, hogy a laskagomba fajok gyógyászati felhasználása megalapozott.

A laskagomba sejtfalát felépítő kitint a szervezet N-acetil-D-glükózaminná (glükózamin) hidrolizálja, ami hatásosnak bizonyult az degeneratív ízületi elváltozások kezelésében, valamint sportolók ízület és porcerősítés céljából táplálékkiegészítőként is használják.

A szárított késői laskagombában 2,8%-ban található meg a magas koleszterinszint és a keringési megbetegedések kezelésére használt lovastatin. A lovastatint természetes módon tartalmazó késői laskagomba hatásosságát a koleszterinszint csökkentésben számos állatkísérlettel bizonyították.

Tartalmazza a pleuran nevű poliszacharidot, amelyet immunstimulánsként ismernek. A pleuran hatásosságát kimutatták az intenzív edzés során bekövetkező fehérvérsejt aktivitás csökkenés kezelésében, illetve egy 2011-es 50 atlétán elvégzett 3 hónapos kísérlet során kimutatták, hogy a késői laskagombából kivont pleuran csökkentette a felső légúti megbetegedések gyakoriságát és megnövelte az atléták vérében előforduló fehérvérsejtek számát. (wikipédia)

De ugye még mindig nem tiszta mi a címben a +10 Ft?

biofungi-1

Nem az, hogy drágább lenne a termék, hanem az, hogy a BioFungi gomba termesztő vállalat minden eladott rózsaszín dobozos gomba után 10 Ft-al támogatja a mellrák elleni küzdelmet.

A magyar vezető gombatermesztő cég, a Bio-Fungi Kft. tevékenységében kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, az egészséges életmód, ezek fontosságára a GoPink! promócióval hívja fel minél szélesebb körben a figyelmet! A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva egész októberben rózsaszín tálcákba csomagoljuk a csiperke- és laskagombát.

A kampányról már mi is beszámoltunk egy régebbi cikkünkben. IDE kattintva elérheted a bővebb tartalmat!

bio-fungi

 

Száz szónak is egy a vége, teljesen mindegy mit készítesz a BioFungi gombából, mert egyrészt egy igen egészséges ételt eszel, másrészt pedig, talán mosolyt tudsz csalni beteg embertársaid arcára!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek