Panasonic GH4 teszt 2 millió expo fölött

Estimated read time 10 min read

Na ez az a teszt, aminek a megírásához semmi kedvem nem volt, mert ezt a MILC gépet az ember inkább használja mint írjkáljon róla. Persze azért formálok személyes tapasztalatot is, hiszen ismerjük „nem ér a nevem”

Panasonic GH4

 

Panasonic GH4 (2)Manapság egyre több Milc (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) gépet láthatunk a boltok polcain, ezért arra következtetünk, hogy lassan de biztosan felül fognak kerekedni a tükörreflexes gépeken a ma még ismeretlen kis Milcek.

Bevallom én Milc párti vagyok, mert nem vagyok kíváncsi a tülör csapokodásának hangjára és valahogy nekem a milc adta digitális képrögzítés jobban bejön. Miért vesz szinte minden fotós tükörreflekszes gépet?

Anno a tükörreflexes gépek elterjedésével a fotósok akkor váltak profikká ha egy ilyen gépet tudtak a hónuk alá csapni. Aki profi az tükröst használ. Ez így szépen beégett az agyunkba a két nagy tükrösgép forgalmazója nevével együtt. Igen a Nikon és a Canon. Persze a technika fejlődik és fotó téren sincs máshogyan, ezért jöttek a MILC gépek, mint eső után a gomba.

 

De mi az a MILC és mi a Tükörreflexes?

Kezdjük ott, hogy mi a tükörreflexes. Ezeknél a gépeknél amikor belenézünk a keresőbe, akkor a valós igazi képet látjuk. Valahogy úgy, mint az iskolai periszkópban egy kis tükrön és az objektíven keresztűl. Ettől még fotónk nem lesz, de az exponálás pillanatában ez a kis tükör felcsapódik a szenzor előtt és a külső fények zavartalanul bejutnak az érzékelő elé.

A MILC gépekben nincs tükör, vagyis digitális jeleket látunk és nincs a tükör felcsapódásának hangja sem. A méretbeli eltérések pedig hatalmasak. Könnyebbek a Milc gépek, ami egy egész napos fotózásnál nagyon fontos szempont.

Ez itt nem a reklám helye, de a milcek hosszabb élettartamúak vetélytársaival szemben, hiszen itt nincs mozgó alkatrész a vázban. Egy jobb tükrös gépet olyan 200.000 exponálásra terveztek, vagyis addig bírtnia kell. Persze ez elérhet akár 280 000 expo számot is, mire a mechanika elfárad. Az alábbi képet a Panasonic GH4 géppel készítettem (Csonka Andreas ex Megasztárosról) és jól látszik az expo szám. Igen 2 millió fölött van és még mindig működik.

Panasonic GH4 (2)

Panasonic GH4 (1)

Na erre mondjuk, hogy nem semmi!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
LCD menü

 

Panasonic GH4 (1)

 

A váz szinte könyörök a nagy SD kártyáért, szóval legalább 32 Gb méretű és 90 Mgb/sec sebességű legyen. Nekem a mezei 8 GB 45Mgb/ sec Class 10-es kártyámat 4K videó módban 6 perc alatt „megette”. Be kell tárazni nincs mese. Felvételi formátumok(Cinema 4K: 4096×2160 / 24 fps és QFHD 4K: 3840×2160 / max. 30 fps) videó-felvétel MOV/MP4 formátumban vagy ultra magas bitrátával 200 Mbps (ALL-Intra) vagy 100 Mbps (IPB) módban és szerencsére felvételi időtartam-korlát nélkül.

De mi is az a 4 K, amit tud a Lumix GH4?

 

Sony Handycam FDR-AX100E

A számunkra „halandóknak” elérhető legmodernebb technika ma a 4K. Talán sokunknak felmerült már a kérdés, hogy mi a fene az a „K”. Nos a „K” a képpontot jelenti, pontosabban, mivel a 4K felbontású megjelenítő eszköz vagy tartalma a vízszintes felbontás 4000 pixel, így kis matekozás után rájöhetünk, hogy 4K a 4 a tizedik hatványon. Ez azt jelenti, hogy a 4K a FullHD 1080p duplája, 2160p.

Vissza a fotóhoz, hiszen mégiscsak egy cserélhető objektíves fényképezőről beszélünk.

lumix gh4 (2)

A fotók RAW2 formátumát sajnos konvertálni kell mielőtt neki tudunk állni szerkesztgetni, vagy csak simán megnézegetni. Van egy kiskapu azért, ha közvetlenül a HDMI csatlakozón a TV-re kapcsoljuk és ott nézzük vissza a fotókat, akkor ugye nem kell lementegetni azonnal. A JPG fájlokkal semmi gáz nincs, hiszen azt azonnal látja és olvassa a windows rendszer. Egyébként nem mellesleg  16,5 megapixeles Digital Live MOS Sensor gyors reakcióképességének köszönhetően magas minőségű, nagy érzékenységű képfelvételre alkalmas. A kb. 50%-kal nagyobb sebességű jelolvasás elnyomja a gördülőzár-effektust elektromos zár használata vagy videofelvétel készítése esetén. A Live MOS Sensor adottságait kihasználva a dinamikus tartomány max. 25%-kal bővült alacsony ISO esetén. Továbbá a magasfokú zajcsökkentés max.60 perc hosszú exponálást tesz lehetővé. Úgy gondoljuk, hogy nem kell elbújnia a GH4-nek a profi tükrösök mellett, inkább megkockáztatom, hogy fordítva. Az LCD képernyő kifordítható így minden szögből tökéletesen rálátunk a fotózás, vagy a videózás során.

lumix gh4 (1)

Ami gyermekbetegségben szenved és igazán nincs eltalálva az a felugró kis vaku, ami annyira közel van az objektívhez, hogy ember legyen a talpán, aki nem fotóz piros szemet. Persze most kapom a sok hozzászólást, hogy a menüben van vakubeállítás éppen ezek elkerülésére, de az sem az igazi. Túl közel van a vaku és kész! Közben meg minek egy profi gépre egy kis gagyi vaku. Inkább ne is legyen rajta, mert amikor MF módban vagyunk és állítjuk az élességet még a kezünket is belevakuzzuk, miközben a keresőnben bámészkodunk. Tehát ha GH4 mellett döntünk, akkor bizony vennünk kell egy vakut is.

Sötétben sajnos tapogatóznunk kell és nehezen találjuk meg az ISO gombot, Wb-t. De az idő és a használat erre is gyógyír.

 

Készítettem pár képet eltérő ISO értékekkel, amin jól látszik, hogy szinte sötétben készült és aránylag elviselhető még 3200 ISO-nál is. A képek 200-tól egészen 25600 ISO beállításig készültek.

  • ISO 200
  • ISO 800
  • ISO 1600
  • ISO 3200
  • ISO 6400
  • ISO 12800
  • ISO 25600

 

A GH4 iszonyatoasn gyors AF-el büszkélkedhet, ami 0, 07 másodperc és már meg is van az élesség. Hölgyeim-Uraim ez a nem mindegy!

 

Panasonic GH4
Panasonic GH4 színhűség

A GH4 a kivételes mobilitás és a villámgyors reakcióidő megtestesítője. A szuperprecíz kontrasztérzékelésen alapuló AF-rendszer immár DFD (Depth from Defocus) technológiát is tartalmaz, ezáltal ultragyors, kb. 0,07 másodperces autofókuszra képes. A sorozatkép-készítés teljesítményét is 12 fps-re növeltük (AFS). A 2359 képpontos LVF (élőkép kereső) és az 1036 képpontos hátsó kijelző is OLED technológiával működik, ezáltal a felhasználó villámgyors reakcióidőt és lenyűgöző felbontást élvezhet.

Panasonic GH4 (2)

A gép váz külső jegyeiben nem hozott nagy áttörést, de nem is várjuk el, hiszen a praktikum azért sokkal fontosabb. Kicsit azért ha szörösszivűek vagyunk, akkor a hárfalon találunk „Kenonos” azonosságot. Jó tudom ez csak az említett cég felhasználóit zavarhatja. Minden esetre kézreeső és kényelmes a használat. A gombokat testreszabhatjuk és máris jobban érezzük magunkat. Szerettem volna ha dual SD kártyás a váz, hiszen ha már a 4K belefért a drágának nem mondható GH4-be, akkor szerintem ennek is ott lenne a helye. Ha nagyon arra lennék kényszerítve, hogy összehasonlítsam egy konkurenciához, akkor bátran állíthatom, hogy hozza a Canon 5D Mark III tudást, persze sokkal olcsóbban és akkor még nem is beszéltünk a Sony Alpha 7 ről.

A Lumix nagyon könnyen megszokható és mégkönnyebben megszerethető, hiszen mind képminőségben, mint parktikumban megállja a helyét. Én nagyon szerettem vele fényképezni és szívesen el is fogadnám a készüléket, mivel a minőség mellett az alacson ára az, ami igazán ütőssé teszi a GH4-et.

Az alábbi videón egy összehasonlítást láthatunk az 5D Mark III és a GH4 között.

A Panasonic GH4 markolata igazán kényelmes még így is portré markolat nélkül és kézre esnek a gombok (persze be kell lakni a vázat, mert egy újszülöttnek minden vicc új)

A GH4 technikai paraméterei

Típus Cserélhető objektíves kompakt (MILC)
Képérzékelő

Képérzékelő formátum 4/3 rendszer
Szenzor típusa MOS
Pixelek száma 17.2 MPx
Optika

Objektív foglalat Micro 4/3 (MFT)
Tartozék objektív Tartozék objektív nélkül
Expozíció

Legnagyobb záridő 60 másodperc
Legkisebb záridő 1/8000 másodperc
Expozíciókompenzáció Van
Spot fénymérés Van
Mátrix fénymérés Van
Középre súlyozott fénymérés Van
Digitális ESP Nincs
Érzékenység (ISO) 200 – 25600
Expozíciósorozat Van
Élességállítás

Élességállítás típusa Autofókusz/Manuális fókusz
AF segédfény Van
Vaku

Beépített vaku Felugró vaku
Vakupapucs Van
Vörösszemhatás-csökkentés Van
Felvételi tulajdonságok

Képformátum JPEG/RAW
Maximális képfelbontás 4608 x 3456 pixel
Sorozatfelvétel Van
Sorozatfelvétel sebessége (maximum felbontásnál) 2 kép/mp
Fehéregyensúly állítás Van
Fényképezési módok Program AE / Rekesz-előválasztás / Záridő-előválasztás / Manuális expozíció
Videó

Videofelvétel Van
Maximális videófelbontás 4096 x 2160 pixel
FPS (maximum felbontásnál) 24 kép/mp
Funkciók

Önkioldó Van
Közvetlen nyomtatás Van
Valós idejű hisztogram Van
Hisztogram (képnézegetésnél) Nincs
Kijelző

Kijelző mérete 3 inch
LCD felbontása 1036000 pixel
Kihajtható kijelző Van
Adathordozó

Támogatott memóriakártyák
Secure Digital
SDHC
SDXC
Csatlakozók

USB Van
AV kimenet Van
HDMI kimenet Van
Méretek

Szélesség 132.9 mm
Magasság 93.4 mm
Vastagság 83.9 mm
Súly 560 g
További tulajdonságok

Képfeldolgozó egység VENUS ENGINE
Wi-Fi Van
3D fényképezőgép Igen
Energiaforrás Li-ion Akkumulátor
Vízálló fényképezőgép Nem
Kereső Van
Burkolat anyaga Fém
Állványcsatlakozó Van
Távirányító Külön megvásárolható

A Panasonic Gh4 ára 330.000 Ft körül mozog üzlettől függően és ennyiért rohadtúl megéri ha hiszitek, ha nem!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek