Varta Power bank család

Estimated read time 8 min read

 

Varta power bank teszt

Először is: mit kell tudnunk mielőtt egy külső áramforrást vásárolunk?

 

Varta

 

1. KAPACITÁS

Az akkumulátorok kapacitásának mértékegysége a mAh (milliamperóra). Ez jelöli a tárolt elektromos töltés mennyiségét, tulajdonképpen ezt „fogyasztja” az eszközünk. Ebből következik, hogy a power bank kapacitásának meg kell haladnia az akkumulátor kapacitását, hogy teljesen fel tudja tölteni, de még jobb, ha annak többszöröse. Ha tehát az eszközünk akkumulátora 1.500 mAh-ás, nem árt legalább 3.000, de inkább 5.000 mAh power bank -et választani hozzá. Fontos tudni, hogy hiába stimmel a képlet matematikailag, nem várhatjuk el egy 6.000 mAh-ás power bank-től, hogy háromszor teljesen feltöltsön egy 2.000 mAh-ás akkut, mivel a töltés egy igen összetett kémiai-fizikai folyamat, ami az idő előrehaladtával, az akku használatával járó amortizáció miatt egyre csak veszít hatékonyságából, de olyan paraméterek is beleszólhatnak, mint pl. a külső hőmérséklet és páratartalom. Nem árt minden töltésre rászámolni még 20%-ot, és így kalkulálni, aszerint, hogy hányszor szeretnénk használni a power bank -et, mielőtt az is töltésre szorulna.

2. FESZÜLTSÉG

Nagyon fontos, hogy a töltésre használt power bank kimeneti feszültsége ne legyen alacsonyabb, mint a töltött eszközé, különben töltés helyett egyszerűen lemerítjük az akkut. Mindegyik eszközön (magán az akkumulátoron) szerepel egy voltban megadott érték (általában 5V), ezt feltétlenül ellenőrizzük vásárlás előtt!

3. KIMENETEK SZÁMA

Nem pusztán kényelmi szempont egy power bank kimenő USB portjainak száma, hiszen egy két porttal rendelkező típus azon kívül, hogy egyszerre két telefont tud tölteni, általában nagyobb eszközök töltésére is alkalmas. Az egy portos power bank -ek általában 1 A (amper) töltéssel rendelkeznek, a két portos változatok második portja azonban 2 A vagy magasabb töltéssel bír, így alkalmas komolyabb igényű akkumulátorok energiaellátására is.

4. AKKUMULÁTOR TÍPUSA

Technológia szempontjából két típussal találkozhatunk: az olcsóbb, de nagyobb, nehezebb, könnyebben melegedő típus az úgynevezett „18650”-es, míg a praktikusabb és megbízhatóbb, de drágább a lítiumos (lithium polymer vagy Li-Polymer). Mivel mindkét fajta ugyanúgy ellátja a feladatát, a vásárló egyéni döntése, melyik technológiát támogatja.

5. EGYÉB SZEMPONTOK

Ha már minden fontos technikai paramétert ellenőriztünk, és pontosan tudjuk, mit keresünk, a kiszemelt termékek között még lehet pár olyan különbség, amelyeket számításba kell vennünk. Először is, ne hagyjuk magunkat átverni. Ha 20.000 mAh-nál nagyobb értékkel találkozunk egy termék leírásában, legyünk óvatosak, ugyanis jelenleg nagyjából ez a felső határa a valós és hihető kapacitásnak.

Szintén nem mindegy, milyen kiegészítőkkel érkezik a termék, hiszen a kábelek és hordtáskák, esetleg dokkolók megléte-hiánya, illetve minősége sokat javíthat (vagy ronthat) a felhasználói élményen.  Forrás:Proda.hu

 

 

Kezdjük az elején a legkisebbel:

Varta_10400_mAh_powerbank-i8550062

Mikor a legkisebbről beszélünk akkor a 6.000 mAh power bankot emlegetjük. Amit erről a csöppségről tudni kell, hogy őt azoknak ajánlom, akik nap közben egyszer vagy max. kétszer szeretnék csak feltölteni a telefonjukat. Hasznos útitárs a rohanó hétköznapokban, amikor nincs időnk mindig arra, hogy megvárjuk míg a telefonunk feltölt egy élhető szintre, de nekünk már 10 perce máshol kéne lennünk. Ismerős? Nekem nagyon. Kis méretének köszönhetően simán elfér bármilyen női táskában, így már csak a telefon kábelünket nem szabad otthon hagynunk ha töltődésre vágyunk.

 

 

 

Varta_10400_mAh_powerbank-i8550285

Varta-Powerbank-10400mAh-500x500A maga 10.400 mAh teljesítménnyel bíró VARTA külső akksi megér egy misét. Kezdeném a külsővel. A 8×10,5 x 2,3 cm méreteivel igazán kézbe való, könnyen elfér egy táskában, így egy kiránduláskor vagy strandoláskor hasznos társunk lehet. Amit én még nagyon pozitív dolgokat tartok benne, az az, hogy kettő USB bemenet van rajta, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre akár két készüléket is töltsünk. Egy mikro USB is található rajta, ennek segítségével tudjuk mi feltölteni ezt a csodás eszközt, ami általában 8 órát vesz igénybe, amennyiben teljesen le van merülve a készülék. Cserébe viszont a mi telefonunkat, tabletünket, hordozható hangszórónkat nagyon gyorsan tölti fel.

 

 

varta powerbank 10400_n

Beszéljünk kicsit a külső és belső tulajdonságai mellett a strapálhatóságáról. Annak köszönhetően, hogy mennyire egyben van, így lényegében elpusztíthatatlan. Természetesen nem ajánlatos a földhöz vágnunk, de simán túlél egy kisebb esést betonra, ha kicsúszna a kezünkből a szabadban folytatott tevékenységeknek köszönhetően. Nekem nagyon hű társam a mindennapokban. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki élvezi a jó idő áldásait akár strand vagy fesztivál formájában, vagy csak egy kellemes hétvégi kiránduláskor. Könnyen megszokható, hogy elérhetőek vagyunk mindig, legalábbis ami a telefonunkat illeti.

A legnagyobb tesó a 16.000 mAh teljesítményű, amit a legjobban meg is lehet szeretni. Nem csak azért, mert nagy a teljesítménye, hanem azért is, mert nem kell olyan sűrűn feltölteni, mint a kisebb társait. Ezt a töltőt rengeteget használtam a nyaralás alatt, és azt vettem észre magamon, hogy akkor is ezt vettem elő, amikor teljesen egyértelmű lett volna a hálózati töltés. És akkor miért nem a konnektorba tettem az okostelómat? A válasz igen egyszerű. Külföldön voltam és bevallom, én nem bízom a folyamatos és egyenletes áramellátásban, ezért úgy vagyok ezzel, hogy inkább a Power bank menjen tönkre egy túlfeszültség miatt, mint a telefonom, amiben jelenleg is több, mint ezer telefonszám van. Az adatokról és más fontos dolgokról nem is beszélve. Külföldön pedig baj esetén az ember telefon nélkül félkarú óriás. A képen most éppen nem a telefonom van, hanem a szomszéd kütyüje. Gondoltam tolok neki is egy kis „enerdzsit”.

varta power bank

 

 

IMG_20160617_122134Tehát egyszerűbbnek láttam ha a dolgaimat a power bankról töltöm.

A design egyszerű és szolid. Kis kék LED-ek jelzik a meglévő kapacitást, és választható a kimeneti amper erősség is. Ennek megfelelően kell csatlakoztatni az USB porthoz a töltőkábelünket, ami természetesen tartozék. A két választható port között a Varta elhelyezett egy kis lámpát is, így zseblámpa funkcióval is bővült a szolgáltatás. A power bank 9-10.000 Ft körüli ára nem jelentős, habár vannak sokkal olcsóbbak is a piacon. Persze ezek nem 16.000 mA teljesítményűek és a méreteik is sokkal kisebbek. Én sokat fotózom és videózom ezért mindig cipelem a fotós táskát. Van egy olyan kis rekesz, amit eddig semmire nem tudtam használni eddig, de most megtaláltam a funkcionalitását. Viszem mindig magammal ezután, mert ezzel a kis akció kamerákat pillanatok alatt fel lehet tölteni. És ez nekem kell is, mert azok kb 1 óra üzem után „ledobják a láncot”.

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek