Esküvői smink és frizura elkészítése saját kezűleg

Estimated read time 13 min read

A menyasszonyok esküvői sminkjét és frizuráját sok esetben szakember szokta elkészíteni, azonban adódhat számtalan eset, amikor az ara úgy dönt, vagy rosszabb esetben arra kényszerül, hogy saját maga tervezze meg ezeket a Nagy napra. Lehet, hogy most sokan megdöbbennek majd a kijelentésemen, de bennem fel sem merült, hogy kihagyjam a lehetőséget, hogy saját magam álmodjam meg és készítsem el a sminkemet és a frizurámat az esküvőnkre. Az alábbi cikkben részletesen elmondom, hogyan készíthetünk ízléses, ugyanakkor szép és alkalomhoz illő frizurát és sminket, amely nemcsak menyasszonynak, de vendégként is szuper választás lehet. Így, ha a kedves olvasó mostanában esküvőre hivatalos, netán esküvője lesz, feltétlenül érdemes tovább olvasni.

Az alábbi smink lényege, hogy nem kell profi fodrásznak vagy sminkesnek lennünk, hogy elkészítsük az alábbi megjelenést, és nem utolsó sorban rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg, ha úgy döntünk, nem fogadunk fel szakembert.

Sminkelés előtt fontos az arc megtisztítása, és használj egy megbízható hidratáló krémet, de semmi esetre se olyat, ami zsírosít!

Ha a hétköznapi rutinban nem is szokott szerepelni, esküvői sminkhez mindenképp szükség lesz egy primerre, ami egységes színt ad a bőrnek, feltölti az apróbb ráncokat és nem utolsó sorban tartósabbá varázsolja az alapozót. Én az Astor Skin Match protect primerét választottam, amely szuperül megakadályozza a bőröm idő előtti átfényesedését, nagyon szépen kiegyenlíti a bőröm felszínét és 25-ös fényvédőfaktort is tartalmaz.

Esküvői_smink_01_Tesztvilág

A primert kézzel eldolgozom az arcom teljes felületén, koncentrálva a problémásabb területekre (vegyes bőr esetén a kritikus T-vonalra).

Miután felvittem a primert, jöhet egy, a bőr színével egyező alapozó. Az alapozó kiválasztása előtt mindenképpen vedd figyelembe a bőröd típusát, mert egy nem megfelelő termék el tudja rontani a legszebb sminket is (pl. ha száraz a bőröd, semmiképp se válassz mattító lapozót, mert nagyon csúnyán ki fogja emelni a bőröd száraz részeit!). TIPP! Választáskor ne dőlj be a közhírű tévhitnek, és ne a csuklód belső részén nézd meg az alapozó színét! Ha van teszter, tegyél egy keveset az álladra, és úgy válaszd ki a tökéletes árnyalatot!

Én végül a Revlon ColorStayTM 220 Natural Beige árnyalat mellett döntöttem, amely zsíros-kombinált bőrre ideális választás. Nagyon jól működik együtt az Astor primerrel, könnyen eldolgozható, tényleg tartós, és nem érzem azt a zavaró maszk-hatást, amely sok alapozó esetében jelen van. Fontos, hogy a nyak területére is kerüljön egy kevés, hogy természetes hatású legyen majd a smink! TIPP! Bármennyire is könnyű dolgozni egy alapozóval, még egyszerűbb, ha sok kis apró adagot viszel fel az arcodra (a problémás területekre kicsit többet), és úgy dolgozod el egy alapozó szivaccsal vagy ecsettel!

Az alapozás után jöhetnek a korrektorok a bőrhibákra vagy pattanásokra. A szem alá mindenképpen egy, még az alapozónál is világosabb árnyalatot érdemes választani, mert ezen a területen nagyon vékony és világosabb a bőr. A Catrice Re-touch Light-reflecting 005-ös Light nude árnyalata szerintem telitalálat. A kis ecset végén tekeréssel tudjuk kinyerni a megfelelő mennyiségű anyagot, és rögtön el is lehet dolgozni a szem alatt. TIPP! A sötét korrektort felejtsd el a karikákra, mert pont az ellenkező hatást fogod elérni!

Esküvői_smink_02_Tesztvilág

A bőrhibákra és az elszíneződésekre egy ideje már a Vichy DermabledTM 25-ös árnyalatú korrektor stiftjét használom a hétköznapokra is, így természetesen most is ezt választottam, mert könnyű a felvitel, szuperül fed és nagyon tartós hatást biztosít még önmagában is.

Esküvői_smink_03_Tesztvilág

Ha eddig eljutottál, akkor az egész arcodat és nyakadat fixáld le egy megbízható mattító púderrel, amely megakadályozza, hogy zsíros hatású legyen a sminked és tartósabbá is teszi azt. Én a Bourjois Silk Edition kompakt kőpúderének 51-es árnyalatát választottam, amely kissé krémes textúrájának köszönhetően még inkább kiegyenlíti a bőrfelszínt, sima felületet ad és akár 8 óráig is biztosítja a matt hatást, amelyre egy menyasszonynak mindenképpen szüksége van. TIPP! Az alapozó színéhez hasonló, vagy egy árnyalattal világosabb púdert válassz. Zsíros – vegyes bőrre inkább a kompakt kiszerelésű kőpúdert válaszd, amelyet pamaccsal vagy ecsettel is fel tudsz vinni a bőrödre.

Esküvői smink_Bourjois_púder_Tesztvilág

Púderezés után jöhet egy kis arcpirosító. Rengeteg féle-fajta kapható és leginkább az arcbőr és a haj színe határozza meg, melyik lesz a tökéletes árnyalat. Pár példát említve a világos bőrű és hajú hölgyeknek a hidegebb rózsaszínes árnyalatok előnyösek, sötét hajhoz, kreol bőrhöz a melegebb réz-, mályvás- és a vörös hajhoz pedig általában a sárgás, barackos árnyalatok passzolnak. Az ikonikus Bourjois pirosító 48-as Ashes of Roses árnyalatával nem lőttem mellé. Ez a kis termék már több mint 150 éve a piacon van (teszem hozzá, valószínűleg nem véletlenül), és én is csak jókat tudok mondani róla. Csodaszép színe van, rendkívül tartós, és nagyon sokáig elég lesz egy kis tégely. Abszolút remek és minőségi választék, és a széles színskálából biztos mindenki megtalálhatja a kedvencét. TIPP! A pirosítót az arcformákhoz igazítva vigyük fel, hogy a lehető legszebb és legtermészetesebb végeredményt kapjuk.

Esküvői_smink_04_Tesztvilág

Elkészült az alap smink, így következhet a szem festése. Elsőként mindenképpen itt is egy primerrel kezdjünk, mert az elkenődött, elfolyt szemhéjfesték bizony nagyon csúnyán néz ki. A Malu Wilz szemhéjfesték primerét könnyű eldolgozni, remek alapot képez és biztosít egy alapcsillogást is. Én ujjbeggyel szoktam felvinni és úgy eldolgozni a szemhéjam teljes területén illetve a szemöldök alatti részen. Kicsi tégely, viszont nagyon sokáig elég lesz.

Az alapozás után jön a smink talán legnehezebb, legtrükkösebb része (legalábbis nekem), vagyis a szemsmink elkészítése. Valami csillogót, mégis visszafogottat szerettem volna, mert általánosságban nem akartam túl hivalkodó, feltűnő sminket, mert őszintén szólva szerintem egy esküvőre az nem való. Így a megfelelő színeket végül én két palettából tudtam összekombinálni. Az Astor EyeArtist Luxury Eye Shadow 200 Style is Eternal palettájából választottam 3 színt, illetve a Bourjois Smokey Stories 02 Over Rose négy színe közül az egyiket. Először az Astor paletta legvilágosabb színét felvittem a teljes szemhéjamra, a sötétebb barna rész a szemhéjam külső részére vittem fel, a legvilágosabb színt pedig a belső szemzug felé haladva dolgoztam el. A Bourjois világos bézs színéből az alsó szempilláim tövébe is felviszek egy keveset egy vékony, ferde ecset segítségével. TIPP! Ugyan a krémes szemfestéket használata egyszerűbb és gyorsabb, viszont nagyon könnyen megülhet az apró ráncokban, így esküvőre jobb a hagyományos por állagú festékeknél maradni.

Esküvői_smink_05_Tesztvilág

A szemfestékek felvitele után jöhet az elmaradhatatlan tusvonal meghúzása. Én az igazi tusokat nem szeretem, mert rajtam nagyon rövid ideig maradnak meg, illetve sajnos nem elég biztos és ügyes a kezem egy igazán szép tusvonal elkészítéséhez. Éppen azért esett a választásom a Revlon ColorStayTM fekete szemceruzájára, mert az ígéret szerint olyan drámai vonal húzható vele, mint egy igazi tussal. Valóban egyszerűen lehet vele dolgozni, szép és tartós, így mind a felső mind az alsó vízvonalamnál őt használtam. TIPP! Tegyél a s szemed sarkába egy névjegykártyát és húzd meg felette a cicaszem jellegzetességének számító farkincát.

Esküvői_smink_07_Tesztvilág

Esküvői smink lévén használtam egy kevés mattfehér szemfestéket is, viszont ezt csak a szemzugba vittem fel és nagyon keveset, viszont nagyon sokat tud dobni az összhangon és nagyon alkalmivá varázsolja a sminket.

Bevallom, én a szemöldökömmel azért nem foglalkoztam, mert a Nagy nap előtt fogok elmenni kozmetikushoz rendbe tenni, és festetni, hogy így azzal már ne kelljen foglalkoznom. Így én ezt javaslom, mert egy feladattal kevesebb. 🙂

A szempillaspirál a szemsmink elmaradhatatlan, ugyanakkor nagyon fontos része. Olyat válassz, amely szépen szétválasztja a pillákat, nem pereg le idő előtt, és hozzáférést biztosít a legapróbb, legeldugottabb pillákhoz is. Ezért én a Malu Wilz Diva Eyes Mascara szempillaspirálhoz nyúltam, amely kúp alakú keféjének köszönhetőn drámaian hosszabbítja a pillákat és remekül szét is választja őket. TIPP! Ha a szempillaspirál becsomósodott volna, és nincsen kéznél másik, tedd pár percre forró vízbe, és újra használható lesz.

Esküvői_smink_09_Tesztvilág

Már csak a tökéletes rúzs hiányzik a tökéletes sminkhez, és bevallom, elég sokáig keresgettem azt, amelyik kellően tartós, szép, illik hozzám, az alkalomhoz és a sminkhez is. Az Astor Soft Sensation Lipcolor butter 008 Hug me árnyalata lett a nyertes végül. Ez a kis praktikus termék igazi 3 in 1: hidratál akár egy szőlőzsír, csodaszép és tartós színt ad, mint egy rúzs, és biztosít egy kis csillogást és ragyogást az ajkaknak, mint egy szájfény. Az állaga kicsit puha ezért én használat előtt betettem kicsit a hűtőbe, és így sokkal egyszerűbb a használata is. Kerestem mellé egy színben passzoló szájceruzát is, ami a Bourjois 02 Cotton Candy árnyalata lett. Segítségével sokkal tovább marad fenn a rúzs, és megakadályozza a túlfutást is felvitelkor. TIPP! Előbb rajzold meg a ceruzával a szád vonalát, vidd fel a rúzst majd jól dolgozd össze a kettőt, hogy még véletlenül se látszódjon a megrajzolt vonal.

Végezetül esküvői smink lévén felviszek az orca részre egy kevés highlightert, ebben a tekintetben szerintem a Revlonnak sikerült a piacon az egyik legszebb highlighter palettát megalkotnia, mert a 020-as Rose Glow hihetetlenül szép színkombinációval kapható. TIPP! Ünnepi alaklom ide vagy oda, a highlightert ne vidd túlzásba, mert a fotókon nem fog szépen mutatni!

 

Esküvői_smink_13_TesztvilágAz egészet végül rögzítem a Malu Wilz sminkfixálóval, hogy egy a csodaszép smink a lagzi végéig kitartson! TIPP! A sminkfixálóból keveset vigyél fel, mert ha túl sok kerül a bőrre, akkor nagyon zsírosítja, és elrontja az egészet. Csak óvatosan!Esküvői_smink_14_Tesztvilág

Előtte

Esküvői_smink_előtte_Tesztvilág

Utána

Esküvői_smink_utána_Tesztvilág

Az esküvői frizura

Semmiképpen sem szerettem volna kontyot, mert egész egyszerűen nem szeretem, ha fel van tűzve a hajam és nincs kiengedve. Így mindenképpen egy romantikus, hullámos frizurát képzeltem el magamnak a Nagy Napra, amit még én is el tudok könnyen készíteni. A Rowenta jóvoltából érkezett hozzám tesztelésre egy hajgöndörítő készülék, azt hiszem erre szokták mondani, hogy a lehető legjobbkor. Erről a termékről egy másik, részletesebb posztban majd beszámolok, most csak egy gyors áttekintést és a végeredményt szeretném megmutatni (bár a szemfülesek a sminkes esküvői képen már észrevehették).

Alapból kicsit hullámos a hajam, ezt szerettem volna „felturbózni” egy kicsi, nagyobb és ívesebb formát adni neki. Kettő formát lehet beállítani a készüléken, az egyik az általam is választott nagyobb hullámokat eredményezi, a másik kisebbeket. Három hőfokozatot lehet választani, vastagabb szálú hajra ajánlják a legmelegebb hőmérsékletet, míg vékony szálú haj esetében inkább alacsonyabb hőfokkal érdemes dolgozni, hogy ne történjen károsodás.

A készülék használata roppant egyszerű: meg kell fogni egy vékonyabb tincset, azt a hajgöndörítő alján becsippenteni, feltekerni majd 8-10 másodperc elteltével kiengedni, és ezzel a technikával végigmenni az egész hajkoronán. A haj elülső részét könnyen meg lehet magunknak is csinálni, hátul már kicsit trükkösebb, így én a tökéletes eredmény elérése érdekében megkértem anyukámat, hogy segítsen. De majd még egyedül is próbálkozni fogok.

A végeredmény nekem nagyon tetszik, és egy tartós hajlakkal nagyon sokáig élvezhetem a romantikus tincseimet.

Rowenta_hajgöndörítő_végeredmény__Tesztvilág

Zsuzsi_01

Remélem, hasznos cikket sikerült készíteni, és tudtam egy-két tippet adni ha esküvőre vagy hivatalos, akár vendégként, akár menyasszonyként! 🙂

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek