Sony Xperia Z5 Compact – a telefon, amit nem lehet letenni

Estimated read time 6 min read

sonyGondolom mindenki emlékszik még az első teleofonjára, amit féltő gonddal, már-már anyai szeretettek óvott. Le sem tette, nehogy valami baja essék, vagy mi van ha éppen most fognak hívni vagy sms-t kapunk? Arról se feledkezzünk meg, hogy mennyire tökéletesen a kezünkbe illett, mintha csak oda teremtették volna. Nos, valami hasonló érzés fogott el, mikor megérkezett hozzám a Sony Xperia Z5 Compact.

SonyXperiaZ5Compact3

 

Mikor kivettem a gyönyörű, fehér dobozból (megjegyzés: számomra mindig eufórikus az érzés, amikor olyan a doboz két része annyira tökéletesen passzol, hogy van egy egyedi, utánozhatatlan hangja. Szerintem mindenki tudja miről beszélek, aki hasonlóan tud örülni az ilyen kis dolgoknak.) megláttam egy gyönyörű fekete telefont. Nagy rajongója vagyok ennek a színnek, szóval egem már itt majdnem megnyert, de ezzel még nem elégedünk meg! Kivettem. Valóban úgy feküdt a kezembe, mint amit oda terveztek. A testvéréhez, a Sony Xperia Z5-höz képest kisebb, ami az én női kezeimhez sokkal kényelmesebben illett. Sokkal nagyobb biztonságban éreztem, hisz nem volt bennem az az érzés, hogy mindjárt kiesik a kezemből, mert nem elég nagy a tenyerem ahhoz, hogy felfeküdjön rá. Ennek a gyönyörűségnek is megvan az a csodás tulajdonsága, hogy nem csúszik a háta, pedig itt, ezen a ponton bukik meg a legtöbb telefon. De erre is nagyon figyeltek a tervezők, mint ahogy a kinézetre, illetve a praktikusságra is, ami nálam plusz pont. Hisz nem elég ha valami szép, legyen hasznos is. Ami számomra nagyon jó volt, hogy a be-ki kapcsoló gomb az oldalán van, amivel az „alvásból” is felébreszthetjük. Pazarul kézre áll. Nem kell átfognunk, hogy a tetején keresgéljük a gombot. És nem utolsó szempont, hogy tökéletesen egybe simul a telefonnal, nem emelkedik ki, de mégis érzi az ember, hogy ott van az bizony.SonyXperiaZ5Compact

A képernyője gyönyörű, kijelzője 4,6″-os HD 720p felbontású, így a legapróbb részletekig tudunk elemezni egy-egy képet. Nincs olyan érzése tőle az embernek, mintha egy tabletet fogna, így számomra sokkal kényelmesebb volt, és a HD érzést így is biztosította az Xperia Z5 compact. Ami még nekem nagyon szimpatikus, hogy víz- és porálló. Ami – ha akartam, ha nem –  de jócskán ki lett próbálva, hisz mostanában ugye sokat esik az eső, és az ember néha megfeledkezik a kávézáskor az asztalon hagyott telefonról. De jelentem, semmi baja, tökéletesen működik szóval ez az állítás is megállja a helyét!

Ami még nagy előny volt számomra, hogy a kamerája gyönyörű képet csinál. A 23 megapixeles Exmor RS™ mobilérzékelő, a 0,03 másodperces hibrid autofókusszal profi képeket csinál, és nem kell pluszban állítgatnunk semmit, és igenis szép kép lesz a végeredmény, szép fényekkel és ráadásul élesen. DSC_0055Ami még segíti a mindennapi fotózást, az az ötszörös Clear Image Zoom, amivel 12800-as fénykép illetve 3200-as videó készíthető. SteadyShot™ Intelligens aktív móddal, 4K felbontású videofelvételt is elérhetünk, ami egy koncerten vagy születésnapon minden bizonnyal nagy sikert fog aratni. Nem kell beállításokat keresgélnünk, csak kettő kattintás és már készül is a HD felbontású kép. Csodálatos! Az, hogy a készülék kézre áll, nem véletlen, hisz 127,3 x 64,7 x 8,99 mm méretekkel rendelkezik. Tömege pont jó, nem is túl könnyű, és nem is túl nehéz. Tökéletesen összesűrítettek minden pozitív tulajdonságot ebbe a szerkezetbe. De hisz tudjuk, kicsi a bors de erős. És ha már az erősségnél tartunk… Operációs rendszerét tekintve a Google Android 6.0 (Marshmallow) fut rajta, Qualcomm Snapdragon 810, 64 bites, valamit nyolcmagos processzora van. Így nem is csoda, hogy igen komolyan kellett dolgoznom azon, hogy megnézzem, mi az a határ ahol lefagy. Egy fél pillanatra sikerült is elérnem, mikor mindent futtattam rajta, és mellé még én is külön terheltem. De tényleg csak fél pillanatig zavarodott meg, utána máris összekapta magát, és ment minden tovább. SonyXperiaZ5Compact2

Mai rohanó világunkban sokszor nem halljuk meg a telefont, én legalábbis így vagyok vele. Ennél a készüléknél ez nem okoz problémát, már ha a hangerejét nézzük. Tökéletesen hallottam a lakás másik végéből is amikor csöngött, és ébresztőként is tökéletesen funkcionál. A hangja tiszta a leghangosabb fokozaton is. Ez az a telefon, ami tejes értékű társa lehet az embernek, és azon túl, hogy ennyi csodás tulajdonsággal rendelkezik, nem szól vissza, viszont felismer. Az Xperia Z5 Compact bekapcsológombján integrált ujjlenyomat-érzékelő található. A gomb könnyen elérhető a telefon oldalán, így egyetlen mozdulattal felveheted és feloldhatod így is spórolva némi időt. Biztonsági kérdésnek sem utolsó, hogy a te telefonod csak a tied legyen, és illetéktelen kezek ne tudják használni.

Összességében mindenkinek tudom ajánlani ezt a telefont, akinek nincsenek nagy kezei, és szereti a minőséget korrekt árért! A TesztVilág számára ez a termék 10/10 volt!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek