Kezdők szerencséje a Lumix DMC-GX8

Estimated read time 4 min read

LUMIX DMC-GX8

Panasonic Lumix gx8 (7)

Pár napja kaptam kezembe a Panasonic egyik legújabb 4k-s kis cserélhetőobis digitgépét (DSLM), a GX8-at. Tesztelőként volt már a kezemben több fényképezőgép is, főleg a Panasonic jóvoltából, és azt tudom elsőkörben elmondani, hogy a „Pana” megint nagyot alkotott, és folyamatos fejlődés figyelhető meg a fényleképzéséhez készített apparátusai tekintetében is.

Panasonic Lumix gx8 (6)

A Panasonic gyári objektívjeiről, a méltán híres Leica lencsékről nem is beszélek, melyeknek a minősége már régen önmagukért beszélnek. A cég halad a piac- és a technika fejlődésével, legtöbb gépében már alapfelszereltég a 4k. Különlegesen nagyot hozott a hihetetlen jó autófókuszával, melynek segítségével gyorsabban és könyebben tudunk éles képet készíteni, ha nem vagyunk biztosak a szemünkben, illetve ha kezdő fotósok lennénk. Megfigyelhető még a Lumixoknál, hogy amellett, hogy kevesebb tükörreflexes gépet gyártanak, ezek a digitális fényképezők közel hasonló jóminőségű fotót exponálhatunk – ami nagyon fontos még, hogy- könnyedén, azaz eszméletlenül felhasználóbarát. Természetesen, miután megtaláljuk és megszokjuk  az expozíció helyességének beállítására szolgáló opciókat a menüben, valamint a kellemesen sok és igényesen kialakított tekerenytűn. Mely a GH4, professzionális fényképezőgép után a legjobb a Panasonicnál, azaz a DSLM-ek közül az első a sorban.

Az első utam, a szabadba vezetett, hiszen már csak a tavasz küszöbén toporgunk vagy mi. Az eredmény pár fotó, amiket itt láthattok. Leica 14-42mm, f3.5-5.6 objektívvel készítettem.

 

Kicsit bővebben arról, hogy mit is tud ez a kis aranyos:

 

Panasonic Lumix gx8 (3)4k felbontású (3840×2160) videót és fotót tud rögzíteni, háromféle módon. Ezeknek a módoknak az a lényege, hogy például egy robbanás folyamatát letudunk követni 30 kép/másodpercenkénti fotó rögzítéssel.

20,3 megapixel érzékelővel és dupla képstabilizátorral rendelkezik, hogy legminimálisabb esély legyen arra, hogy a kép „bemozduljon”. A váz súlya körülbelül fél kiló, nem egy nehéz darab, de kellemesen kézre áll. A designban hozták a Panasonictól már megszokott klasszikus vonalvezetést. Anyaga fém, és kifejezetten jó minőségű, kellemes tapintású bőrhatású műanyag. Kétféle színből választhatunk szürke és fekete. A váz csepp és por álló, ami adott esetben nem hátrány. A további specifikációkat nem részletezném, ezt megteszi bővebben a hivatalos honlap itt: http://www.panasonic.com/hu/consumer/fenykepezogepek-es-videokamerak/lumix-g-dslm-fenykepezogepek/dmc-gx8.html

 

Amiben más, mint az eddigiek:

Panasonic Lumix gx8 (4)

Monitor teljesen kihajtható és dönthető OLED.

A keresője – csúnyán mondva, „lupéja”- szintén dönthető. Ez azt jelenti, hogy alsó gépállásban is könnyen beletudunk tekinteni a keresőbe, és látjuk, amit fényképezni szeretnénk.

 

De, hogy ne csak pozitívumot mondjunk, hiszen tudjátok, mi mindig a „frankót” mondjuk. Van azért negatívum is. Mégpedig az, hogy:

Panasonic Lumix gx8 (5)Nincsen beépített vakuja (Bár az érzékenysége még 3200 ISO-nál sem olyan zajos). A 4k miatt videózásnál „eszegeti” a megabájtokat (14 másodperc 40MB), de talán ez még nem olyan vészes. Mivel érintőkijelzős a képernyője, így ott lehet állítani a beállításokat, de a keresőben pedig van egy szenzor, ami ha azt érzékeli, hogy ott a szemünk (a bejövő fényt érzi), akkor a kijelzőt kikapcsolja. Na most – de lehet, hogy ez csak az én bénaságom volt, de bármikor oda nyúltam a képernyőhöz, a lupe annyira érzékeny, hogy mindig elsötétítette, lezárta a képernyőt. Egy idő után ez egy kicsit idegesített, és ki kellett fordítanom a lupét, hogy kényelmesen tartva tudjam állítgatni.

Pusztai Krisztián

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek