Teszt – Lush Caca Brun henna hajszínezés

Estimated read time 7 min read

A történet azzal kezdődött, hogy novemberben lehetőségem adódott egy teljesen újfajta természetes hajfesték kipróbálására, és én természetesen éltem vele. Sajnos nem volt sok féle szín, így én egy sötétvörös, mahagóni mellett döntöttem végül. Az eredmény végül szép lett, közel 100%-ban olyan, mint amilyen a dobozon is volt. Mindenki dicsérte a frizurámat, sok bókot kaptam, csak én valahogy úgy éreztem öregít az új hajszín, és valahogy nem hozzám való.  Ezért elhatároztam, mindenképp visszatérek a szeretett barna árnyalathoz, viszont nem akartam kémiai festéket használni. Így került a képbe a Lush henna hajszínező…

Még sose festettem hennával a hajam, ezért nagyon alaposan utánaolvastam, hogyan kell, mit kell, mennyi ideig kell, hogy biztos ne zöld hajjal ébredjek fel másnap. Elég macerásnak tűnt, de úgy voltam vele, ha már megvan az elhatározás, akkor kitartok mellette, és végigcsinálom.

Henna hajfestés

A henna (Lawsonia Inermis) egy olyan cserje, mely leveléből készült őrleményt körülbelül 5ooo éve használják festésre. A leveleket betakarítás után szárítják, és porrá őrlik. Savas folyadékkal keverve a por narancssárgára, vörösre vagy barnára színezi a fehérje tartalmú anyagokat, mint például a körmöt, hajat, bőrt. A gyógynövényként használt hennapor nemcsak színezi, de ápolja is a bőrt vagy a hajat.

A színező anyagot a lawsone nevű vegyület biztosítja. A henna levelek 1-4% lawsone tartalommal rendelkeznek. A levélben levő színezőanyag mennyisége attól függ, hogy milyen időjárás volt abban az évben, amikor a leveleket szüretelték. Minél magasabb a festőanyag tartalma, annál élénkebb és tartósabb lesz a vele készített festés. A legmagasabb, és legjobb festőanyag-tartalmú hennaport testfestésre értékesítik. Ez a minőség legalkalmasabb hajfestéshez  is, mert a finom szemcsék könnyen kiöblíthetővé teszik a hennaport, és szép, fényes szín lesz a hajfestés eredménye.

Forrás: hennalap.hu

Lush henna hajszínezők

A Lush henna mellett döntöttem, mert tudom, hogy ha valamit a Lush kiad a kezéből, az csak jó és minőségi lehet. 4 féle színárnyalatban kapható náluk hajszínező: Caca Rouge (az igazi vörös), Caca Marron (gesztenye szín), Caca Brun (mélybarna), Caca Noir (kékesfekete). Nehéz volt a döntés, mert azt tudtam, hogy barnát szeretnék, és a Caca Marron és a Brun között vacilláltam, a döntésben végül Mencző Bea segített, amit itt is szeretnék megköszönni neki.

Lush_henna_Tesztvilág

Caca Brun

Brun hajszínezőben egyformán hangsúlyosak a vörös és a barna árnyalatok; ezt ajánljuk, ha elképesztően fényes, egy leheletnyit vörösben játszó, mélybarna hajat szeretnél. A barna árnyalatokat úgy erősítheted a maximumig, hogy a színező használata után szabadon hagyod a hajad, vagy akár át is gőzölöd, ha teheted. Ez a hajszínező tömb jó sok indigót is tartalmaz, amelynek színe a hajmosástól számított 24 óra elteltével alakul ki véglegesen. A legjobb minőségű perzsa hennából készült, amely elismerten a legszebb vörös árnyalatot nyújtja. A hennának erős szaga van, ezért gondosan válogatott illóolajokat adtunk hozzá. Ennek köszönhetően a hajad hennázás után finoman illatos lesz, és nyomát sem érzed majd a száraz levelek szagának.

Lush_henna_használati_útmutató_Tesztvilág

A Lush henna hajszínezők mindegyike egy nagy, kellemes illatú tömb. De a hajfestés előkészítéséhez szükség van pár dologra:

  • reszelő
  • gumikesztyű
  • hőálló tál
  • sok újságpapír
  • olyan ruha, amt nem sajnálsz, ha festékes lesz
  • forró víz

Először is le kell reszelni a hennát, vagy egy éles késsel nagyon apró darabokra vágni. Ez sajnos eltart egy darabig, én legalább fél óráig reszeltem/aprítottam a tömböt, mire készen lett. Egyébként rövidebb hajhoz nem szükséges az egész darab,  de mivel nekem váll alá ér, úgy láttam jónak, ha nem kockáztatok, hogy időközben elfogy, ezért felhasználtam mindet. Vízforraló segítségével elkészítettem a vizet, és apránként hozzáöntöttem a már por alakú hennához, és folyamatosan kavargattam, majd kicsit állni hagytam, hogy még a nagyobb darabok is feloldódjanak. Sajnos, amint az elegyhez hozzáöntöttem a forró vizet, már nagyon kellemetlen szag váltotta fel az addig viszonylag finom illatot, és az állaga is érdekes lett. Kicsit le is dermedtem, „hogy „jesszusom ezt kell a hajamra kennem!?”. A felvitelt én végül gumikesztyűvel oldottam meg, és elég körülményesnek mondanám. Folyt, csöpögött mindenhova a massza (én a konyhában végeztem, mert a fürdőszobában ilyen manőverekre nincs elég hely), örültem, hogy tettem mindenhova újságpapírt a földre (de persze jutott a konyhapadlóra is). Egy jó fél órás manőverezés után sikerült felkenni az egész masszát a hajamra, ami időközben már elkezdett száradni. Mivel egyrészt legalább 3-4 órán keresztül tanácsos a hennát a hajon tartani, így a szabadon hagyást nem tartottam jó ötletnek, mert ez az anyag, ha szárad, akkor potyog. Mivel nem akartam a lakásban mindenhol a darabokat szedegetni, ezért folpackkal körbetekertem a hajamat, még egy törölközőt is tettem rá, biztos, amit biztos alapon.

Kb. 4 és fél óráig hagytam a hennát dolgozni, mert már nagyon kényelmetlen volt a méretes turbán, és (inkább ezért) már nagyon kíváncsi voltam a végeredményre. Három samponozás és még fél óra kellett, hogy az összes hennamaradványt kimossam, de azt kellett mondjam, megérte a procedúra. A hajam nagyon szép mélybarna lett, néhol vöröses árnyalatokkal telítve, és ez a szín a rákövetkező nap kicsit még elmélyült. Puha, selymes és ragyogó lett a hajam felszíne is. Tulajdonképpen olyan a henna, mint egy mélytápláló pakolás, amely „mellékhatásként” még színez is. Elvileg ezt a szép színt legalább egy hónapig tartani fogja, aztán fokozatosan halványodni kezd majd. Én nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, tetszik az új hajszínem, legközelebb szerintem kipróbálom majd a Caca Marront. 🙂

Manna02_Caca_Brun_Tesztvilág
A végeredmény 24 órával a hennázás után
Manna03_Caca_Brun_Tesztvilág
Hátulról fotózva látszanak a vöröses árnyalatok is
A végeremény 24 órával a hennázás után
A végeremény 24 órával a hennázás után

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek