Lamax X8 Electra teszt

Estimated read time 8 min read

 

Annyiféle sportkamera jelent meg a piacon az elmúlt két évben, hogy mindegyiket kipróbálni és véleményt írni külön weboldal és egy külön team kellene.

Mivel már egy régebbi tesztünkben szó esett a Lamax sport kamráról (az X7 Mira), ezért gondoltuk folytatjuk az egyel nagyobb kategóriával.

Nagyon sokat kellett azon gondolkodni, hogy legyen az, amit közlünk veletek a kamerával kapcsolatban. Csak ismételni tudom magam.

Kiegészítők a dobozban

Töltő, adatkábel, a rögzítéshez használható ragasztható és csavarozható talpak, amik 3M kétoldalas ragasztóval vannak “szerelve”. De külön is van a készletben két ilyen kétoldalas ragasztó. Nagy figyelemmel volt a gyártó, aki nem csak ezt, hanem gyorskötözőket és egy vékony acélzsinórt is tett a csomagba. Mivel ez egy extrém körülmények között használatos kamera, így nem elég sok esetben csak fölragasztani, vagy fixálni egy kormányra, vagy bármi másra. Mert mi van akkor, ha leesik a motorcsónakról, vagy az ejtőernyős ugrás során.x7_3 Ilyenkor nem a kamerát fogjuk sajnálni, hanem a megismételhetetlen felvételt. Ezt elkerülve tudjuk a ragasztás, vagy a rögzítés után a kábelkötegelővel, vagy a drótzsinórral biztosítani. A dobozban van számtalan rögzítő fül, amivel tudunk tovább csatlakozni monopodhoz, statívhoz, sliderhez. Találunk nem csak szinkron, de 90 fokos fordítót is. Minden kiegészítő gondosan külön kis zacskóban van, így a forgófej is, amivel a kamerát bármilyen szögbe elfordíthatjuk. A dobozban továbbá legalul van a használati utasítás, ami Magyar nyelvű is.

Tehát sok sok kiegészítő a törlőkendőtől az ütés és vízálló tokig minden. Ja majdnem elfelejtettem, ha szakadó esőben felvételt készítenél és közben hangra is szükség van, akkor a csomagban van egy olyan hátlap a törhetetlen Polikarbonát tokhoz, ami átereszti a hangokat. Igen ez is széria tartozék.

 

Azért kell ismételnem magam a sok kiegészítőről és a többi dologgal kapcsolatban, hiszen a design a méret és a kiegészítők kompatibilitása a többi Lamax kamerához képest nem változott semmit. Ez egy jó hír, amikor egy felsőbb kategóriába lépünk, hiszen a kiegészítők azért egy idő után elöregednek, elvesznek, vagy csak simán a téli mínuszokban el is törhetnek. Ekkor ugye jól jön a régi készlet meglévő kiegészítője.

Az a bűvös 4K

[box style=”info”]

Egy kis információ a Tesztvilág olvasóinak!

1950-es években mutatták be a az első televíziót, amely a mai HDTV hatoda volt felbontásban.

Sony Handycam FDR-AX100E

A számunkra „halandóknak” elérhető legmodernebb technika ma a 4K. Talán sokunknak felmerült már a kérdés, hogy mi a fene az a „K”. Nos a „K” a képpontot jelenti, pontosabban, mivel a 4K felbontású megjelenítő eszköz vagy tartalma a vízszintes felbontás 4000 pixel, így kis matekozás után rájöhetünk, hogy 4K a 4 a tizedik hatványon. Ez azt jelenti, hogy a 4K a FullHD 1080p duplája, 2160p.

Számos 4K felbontással lehet találkozni a digitális televíziózás és a mára egyre elterjedtebb digitális filmgyártás területén. A filmvetítés ipara, Digital Cinema (DCI) kezdeményezésére határozták meg ezt a 4K szabványt.

A 4K másik neve ultra nagy felbontású televízió azaz UHDTV, ami technikailag nem teljesen 4K. A fogyasztói 4K felbontás 3840 x 2160 (16:9 képarány). Ez eltér az ipari szabványtól, ami a mozivásznon 4096 x 2160.  A televíziós ipar elfogadta UHDTV-t mint 4K szabványt. 2013-tól, néhány UHDTV modell már elérhető a vásárlók számára. Mivel még nem áll rendelkezésre elegendő tartalom ebben a felbontásban, ezért a 4K televíziózás még sokáig várathat magára.

[/box]

 

Vissza a kamerához

A Lamax X 8 Electra névre keresztelt kamerától (ami szerintünk nagy sikerre van ítélve), valami nagy sikert vár a gyártó és a forgalmazó is. A már évek alatt jól kifinomult megjelenés, méret, és kiegészítők mellett nem lehet nagyot bukni, ha olcsó áron pakolnak a kamerába minőségi, vagyis a most szárnyát bontogató 4K felbontást. A Lamax X8 Electra mert lépni nem csak a 4K-val, hanem azzal, hogy egy új kategóriás terméket megfizethető áron dobott piacra. Ebben az esetben csak az ár maradt a megfizethető olcsó szegmensben a minőséggel ellentétben, hiszen az elődjéhez (X7 Mira) egy brutál stabil kamerát kaptunk. Talán a kamera is kevesebb energiát zabál, mert az akkumlátor kapacitás nem nőtt, viszont érezhetően tovább tudjuk használni a készüléket. Amikor a kamera eléri a legalacsonyabb gyújtópont (élesség) távolságot, akkor egy csapásra kinyílik a 4K világ adta részletesség. Ez a minimális gyújtópont távolság kb. olyan 20 cm körül van. Itt a halszem optikánk még nem fog teljesen éles képet rögzíteni, ezért erre figyelnünk kell.

Az alábbi videóban kipróbáltam mindent. Sötét, víz, lassítás és gyorsítás. a nagylátószög. Tudom nem szép film, de nem ez volt a cél.

 

A kamera vízalatti használat alatt tökéletesen működött. Ilyenkor a víznek köszönhetően sokkal jobb a rögzített hang is, még ha nem is tesszük fel az erre a célra (széria tartozék) készített hátlapot. A kamerát nem csak vízbe mártva, hanem elmebeteg módon egy éjszakai fürdőzés közben is tesztelhettük. Ez azért jó, mert nagyon kíváncsi voltam a „sötét” képekre, vagyis amikor szinte szabad szemmel is alig látunk valamit. Az eredmény jobb volt, mint amire számítottam. Nem egy teljesen sötét felvételt kaptam vissza, amin csak hang volt, hanem majdnem ugyanazt, amit akkor abban a fényben láttam. Sötétben tehát nagyon jól végezte dolgát.

A wi-fi az X8-nál rendkívül gyors, ami megkönnyíti a telefonról a vezérelhetőséget és a kontroll nézet minőségét.

Lamax x8_Electra (5)Nappali felvételeknél ami meglepett, hogy az ég nem ég ki. Na ennek most nekifutok újra.  Lamax x8_Electra (3)A felvételeken az égbolt kék és nem valami kifakult fehér egyszínű háttér. Akinek már volt dolga kamerával az teljesen érti miről beszélek. A 4K felbontásnak köszönhetően nagyon részletgazdag minden. Én egy várban is próbáltam Ausztriában és Szlovéniában egyaránt, ahol az utolsó kő és tégla is hihetetlenül éles és kontrasztos. Nem feledkezik bele a film a részletekbe! Ezek a részletek emelik a videónkat a lenyűgöző kategóriába.

Az I-re már csak az tenné fel a pontot, ha az olcsó Electrához kaphatnánk egy letölthető linket, amin egy jó kis Lamax vágóprogram lenne. Na akkor azt mondanám, hogy azta…va nem semmi.

Ettől függetlenül a Lamax X8 Electra szerintem a piacon jelenleg kapható legjobb ár-érték arányú sportkamera. Ha nem hiszed járj utána……

A Lamax X8 Electra ára jelenleg 59990 helyett 44.990 Ft.

Lamax x8_Electra (4)

 Van még kérdés?  4K sport kamera 44 990 Ft-ért, csak az Lamax lehet!

Kár, hogy vissza kellett adni ……………

 

Figyelem!!!!!!

 A Tesztvilág olvasóit a LAMAX

  10%

     kedvezményben részesíti, amennyiben LAMAX X7 sportkamerát vásárolsz!

Mit kell mindezért tenned?

Lájkolni és megosztani a Lamax Facebook oldalát és megosztani ezt a cikket. Ezután már jelentkezhetsz is nálunk a kedvezményedért az iroda@tesztvilag.hu email címünkön.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek