Bujdosó Cirkáló

Estimated read time 3 min read

Nemrég egy nagyon különleges borhoz jutottam. Ritkábban, de nagyon kedvelem a borokat. A jó borokat. A vöröset, a fehéret és a rosé-t egyaránt. Ebből adódóan elvállaltam, hogy egy szakmai véleményt írjak a következő borról.

Bujdosó bor , cirkálóA Bujdosó Pincészet a Balaton déli oldalán a Somogyi-dombság lankáin terül el, itt készítik a különféle fajtájú és még ennél is különlegesebb elnevezésű boraikat (Mentőöv rosé, Sextáns, Sirály, Iránytű…stb.). Ebből emelnék most ki egyet.

A Cirkáló elnevezésű bor, amelyhez szerencsém volt egy 2013-as száraz Olaszrizling fehérbor. Alapvetően a száraz borokkal nem vagyok szorosabb barátságban, de lepett meg már ebből a kategóriából bor. A palack külsőre nagyobbnak és ,,öblösebbnek” látszik, alapvetően viszont szintén 0,75 literes, mint a megszokott. A címke egyszerű, letisztult, nekem tetszik. Amúgy sem szeretem az agyon variált és túl harsány címkéket. A következő lépcsőnél egy apróbb zavarba estem: nem találtam a nyaki csomagoláson azt a kis műanyag véget, amely a csomagolás egyszerűbb nyitásához kell, szóval itt egy közel 5 perces farigcsálás következett, mire hozzá jutottam magához az üveghez. Lehet, hogy ez éppen egy hibás palack volt, ezt nem tudom, de erre a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani.

Na akkor lendüljünk is tovább! Már majdnem hozzájutottam az isteni nedűhöz!

A dugó eltávolításával nem volt probléma (márpedig vannak olyanok, amelyek a világ minden kincséért sem jönnek ki). A dugó végét megszagolva már éreztem magára a borra jellemző könnyed, kellemesen fanyar és enyhén gyümölcsös illatvilágot, amelyet a palack rejt.

A bort pohárba kitöltve halványabb, de jellegzetes sárgás színe van. Nagyszerű. Az illatában sem csalódtam a dugó alapján: még kellemesebben kiérezhetőek a fanyarkás, gyümölcsös illatok, egy enyhe, de igencsak kellemes fűszeres mellékillattal együtt, ami nagyon megfogott.

A bort körbeforgatva a pohárba jellegzetesen, úgymond ,,olajosan” folyt végig lefele a pohár peremén, ahogy annak kell.

Végre eljött a pillanat, amire vártunk, a kóstolás. Ízre ugyanazt a kellemes gyümölcsösebb ízeket lehet érezni, mellette a száraz fehér borokra jellemző enyhe fanyarság/savasság van. Összhatásban egy nagyon kellemes borról van szó. Pozitívan csalódtam ma is a száraz fehér borokban és ennek örülök. Már várom, hogy a Pincészet más termékeit is kóstoljam, mert felkeltette az érdeklődésemet.

Egy személyes tanács a végére: húsokhoz kiváló a fogyasztása, tapasztalatból mondom

Lauter Bettina

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek