Kell a Q10? -üdítőitalt teszteltünk

Estimated read time 9 min read

 

Egy újdonságnak számító üdítőitalt kóstoltunk, mégpedig a Kella Q10 névre keresztelt enyhén szénsavas frissítőt.

Mielőtt nagyon belemerülnénk ebbe az egész eszmefuttatásba, legyen itt egy kis múltidézés a hajdani biológia órákról és az üdítőitalok történelméről:

 

TesztvilagEgy felnőtt ember testének 60-70%-a víz, tehát természetes szükségleteinek egyik legfontosabbja a folyadékbevitel, az ivás. Az üdítőitalok párhuzamosan fejlődtek a kultúrákkal és a technológiával, a facsart gyümölcslétől az egészséges szénszavas frissítőkig.

A kifacsart gyümölcsök levét már az őskorban is fogyasztották, a legegyszerűbb üdítőital, a limonádé – amely citromlével és a cukorral ízesített víz – receptjét azonban a tizenegyedik században a keresztes lovagok hozták Ázsiából. A frissítő rövid időn belül akkora népszerűségre tett szert, hogy hamarosan limonádémesterek kezdtek tevékenykedni Európa-szerte, akik úgynevezett limonádépáholyokban árulták a nedűt. Amikor Európában még nem ismerték a cukrot, szörp helyett, üdítőként mézes vizet adtak a gyermekeknek.

A középkorban előszeretettel fogyasztottak a szintén keletről származó teákat is, amiket tealeveleken túl fodormentával, borsmentával, citromfűvel és egyéb fűszernövényekkel ízesítettek. Kőrösi Csoma Sándor Ázsia-utazó például évekig élt a Himalájából származó jaktejes teán, mivel teafőzete olyan laktató volt, hogy élelmet alig kellett magához vennie.

KellaQ10 (1)A korszerű italgyártás elterjedését három fő tényező segítette elő: a gyümölcslé erjedésmentes eltarthatóságának lehetősége (Appert, 1811), a szörpgyártás elterjedése (kezdetben 1/3-ad rész gyümölcslé, 2/3-ad rész kristálycukor felhasználásával) valamint a szikvíz előállítása (Jedlik Á., 1860-as évek).

Az 1800-as évek végének vívmányai a kólák, amelyeket először orvosi készítményként árusítottak, ma azonban már köztudott egészségre káros hatásuk. A kólában található foszforsav leköti a táplálékban lévő kalciumot, így rendszeres fogyasztása a csontsűrűség csökkenésével jár, míg szintén a foszforsav számlájára írható egyes emésztőrendszeri panaszok súlyosbodása.

Európában, és Magyarországon a II. világháborút követően lendült fel az ipari üdítőgyártás, köszönhetően az előállítás mind nagyobb mértékű gépesítésének és az alkoholizmus visszaszorítását célzó intézkedéseknek. A 70-es évek elején megjelentek a szénszavas üdítők diétás változatai, amelyek még a megszokottnál is több adalékanyagok tartalmaztak.

KellaQ10 (2)Az üdítőital fő jellemzői az egyenletes minőség, optimális sav-cukor arány, kiváló üdítő hatás, nagy szén-dioxid tartalom (a szénsavas termékeknél), és hosszú eltarthatósági idő. E felsorolásból is látható, hogy ma már egyre inkább az italok élvezeti értékére (aroma, szín, üdítő hatás, stb.) helyeződött a hangsúly, míg az élettani hatás és tápanyagtartalom a háttérbe szorult. A gyártók azonban egyre inkább felismerik az egészségtudatos fogyasztók igényeit, így olyan üdítőitalokat fejlesztenek, amelyek egészséges alternatívát kínálnak a szénsavas üdítők kedvelőinek. A Rauch Happy Day Spritzer például prémium minőségű gyümölcsléből és szénsavval dúsított természetes ásványvízből készül, valamint nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert, ötvözve a Happy Day dzsúszok telt ízét és az alpesi ásványvíz frissítő hatását.

Magyarországon már hagyománya van a fröccsöknek, még ha ezt a szót elsősorban a borból készült hűsítő italokkal is párosítják elsősorban. „Magyarország: szódaország” – hallani gyakran ezt a megállapítást, amely valóban annyiban igaz, hogy a mai napig még több szénsavas üdítőitalt fogyasztunk, mint szénsavmenteset, az ásványvízre is igaz ez.    (mixonline)

 

KellaQ10Mivel ez egy teszt, ezért kivittük a KellaQ10 üdítőt egy építkezésre és megnéztük mit bír. Persze nem állványt építettünk belőle és nem is betonoztuk be. Csupán nemes egyszerűséggel megkóstoltattuk a munkásokkal. Első reakcióra mindenki azt mondta, hogy nagyon jó, és próbáltak igazságot tenni, hogy a négy létező íz (Málna-Eper, Ananász-Mangó, Alma-Körte, Kaktuszfüge)közül melyik a legjobb. Végül egységesen az alma-körte nyert. Lehet az is benne van, hogy azok a békebeli munkások mindent megisznak, ami gyümölcsből van és áttetsző (hátha mégis van egy kis alkoholtartalma). El kell szomorítanom mindenkit, mert sem alkohol tartalma, sem pedig cukortartalma nincs. Édesítésként a Dél-Amerikában őshonos stevia felel és azért víztiszta, mert nincs benne színezék. De minek is lenne?

A névben a Q10 arra utal, hogy tartalmaz az üdítő Q10 koenzimet.

Mi is az a Q10 koenzim?

malna-eperA sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen koenzim Q10 (más néven ubiquinone) 1957-ben történt felfedezése óta a kutatások középpontjában áll. Számos megfigyelés igazolta,hogy nem csak az általános erőnlét megtartásában tölt be kulcsszerepet, de erélyes antioxidáns hatásánál fogva számos kórkép és krónikus betegség megelőzésében is szerepe lehet.
Japánban már 1960-tól kezdődően széleskörűen, kiterjedten alkalmazták étrend-kiegészítőként, de nagyobb dózisban a szívizom elégtelen működéséből adódó kórképekben gyógyszerként is.
A koenzim Q10 nem vitamin – de hasonló a vitaminokhoz. Rendkívüli fontossággal bír az energiaképzésben, különösen a szív számára.
A koenzim Q10 vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, ami azt jelenti, hogy nagyrészt külső forrásból jutunk hozzá, kis mennyiségben is nagyon hatékony. Fontos szerepe van az élő sejtek energiaképzésében, ami a sejteken belül elhelyezkedő parányi szervben, a mitokondriumokban megy végbe. Itt történik meg a táplálékból felvett energia kémiai energiává történő átalakítása és részben tárolása, melyet az ATP molekulák látnak el.
Az emberi szervezet (ellentétben a valódi vitaminokkal) képes szintetizálni, de az életkor előrehaladtával a koenzim Q10 szervezeten belüli termelődése lecsökken. Vannak olyan egyének, akiknek genetikai hiba, vagy étrendi hiba miatt kevesebb Q10 termelődik a szervezetében még fiatalon is és igen korán ennek komoly jelei mutatkoznak fáradékonyságban, a krónikus szív-érrendszeri betegségek korai kialakulásában.

Ezek szerint nagyon jó helyre vittem kóstolni az üdítőt és még jobb helyen fotóztam le. Talán a Q10 a testünk motorjának adaléka? Ebbe nem menjünk bele, de mivel már kis mennyiségben is jótékony hatással bír, akkor inkább ezt teszem a kosárba az ásványvíz helyett.ananasz-mango

Természetesen mi is megkóstoltuk a KellaQ10 üdítőit és el kell mondani, hogy nem csak a design, hanem a beltartalma is meghökkentően jó. Magyar termék lévén fenntartása van az embernek, közben azt is tudjuk, hogy a magyar élelmiszeripar megállja helyét szerte a nagyvilágban. Az üdítőnek olyan íze van, hogy netovább! Nagyon finom és mi, akik már az édesítőszeres műanyag cuccokon nevelkedünk, ez valami „bűnözésnek” tűnő élvezet. Nem túl édes és enyhén szénsavas, viszont a szánkban az ízét még öt perc múlva is érezzük. Nincs mellékíze és nem érezni a „csoda” édesítőt az aszpartám ízét, mert nincs is benne.

Aszpartám:  „Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékok, világos nyilvántartások és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat.”

Ne rémüljünk meg azért.

Antal Emese megmondja a tutit

 

 

Több 1,5 literes üdítő elfogyasztása után megindul a szervezet tisztító folyamata, vagyis a méregtelenítéskaktuszfuge. Szervezetünk olyan, mint egy társasház csatornarendszere. Vannak vastagabb és vékonyabb ágak. Mint ahogyan ezeknek a hálózatoknak is szükségük van tisztításra, úgy szervezetünknek is ugyanúgy. A KellaQ10 ebben a tisztító folyamatban segít, hiszen azzá válunk, amit megiszunk és amit megeszünk. A szervezetünkben lévő sejteknek megfelelő tápanyaga van szüksége. Mivel 60-70 % a vízháztartásunk, láthatjuk, hogy mennyire fontos a folyadékbevitel. A tesztünk nem lehet teljes csak abban az esetben, ha semmi mást nem innánk legalább 7 évig. Hét év után cserélődik le az összes sejtünk. Még a csontsejt is. Ezért mondják, hogy 7 év az választó egy kapcsolatban, mert akkor már egy egészen más emberré válunk.

Nekünk a KellaQ10!

Nagyon ízlett és ezután vadásszuk a boltok polcain,vagy talán beállunk üzletkötőnek?

 

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek