Amikor nincs visszaút – A “Beszarsz” szabadulós játékot teszteltünk

Estimated read time 8 min read

Az emberek különbözően reagálnak a félelemre. Elítélni ezt túlságosan is egyszerű volna – inkább meg kellene értenünk, honnan jönnek ezek a félelmek.

Giulia Enders

 

Manapság egyre több a kiszabadulós játék, amit 3-4 de akár 6-8 ember is átélhet egyszerre. Mi is voltunk már több  hasonló helyen(TitanicPara Park, Trap), ezért úgy gondoltuk, hogy a Beszarsz horror kiszabadulás sem maradhat ki.

A játék neve is elég morbid ahhoz, hogy az érdeklődésünk középpontjába kerüljön. Ezért hát útra keltünk és megkerestünk a helyszínt a XIII-ik kerületben.

Miért akarunk félni? Miért akarunk rettegni? Talán az adrenalin miatt, vagy az ingerszegény életvitel miatt?

Ezt nem tudjuk, de jó ezeket a rémisztő dolgokat a barátainkkal, ismerőseinkkel együtt megélni. Persze ha ezt az egészet sok érdekes logikai feladattal is megfűszerezik, akkor biztos a siker.

 

A félelmet két nagy csoportba lehet sorolni: külső és belső félelem.

  • A külső félelmet rajtunk kívülálló dolog okozza, aminél erős a motivációnk, hogy elkerüljük, például: pókoktól való félelem.
  • A belső félelem egy rajtunk kívülálló dolog, amihez negatív érzelmet társítunk, például: alacsony önbecsülés okozta félelem.

A félelmet le lehet írni különböző időszakokkal attól függően, hogy mekkora fokú félelmet tapasztalunk. Enyhe figyelmeztetéstől kezdve egészen szélsőséges fóbia vagy paranoia is lehet. A félelem kapcsolatban áll számos további kognitív és érzelmi állapottal, beleértve az aggódást, szorongást, rémületet, a horrort, a pánikot és a rettegést. A félelem megtapasztalása után még sokáig fennmaradhat a tudatalattiban, ahol rémálmok formájában előtörhetnek, vagy egy még erősebb formában, az éjszakai rettegésben. A félelem tapasztalható lehet egy nagyobb csoportban vagy szociális hálózatban, és tömeghisztériává is válhat. Egyes kórtanok, amik kapcsolatosak a félelemmel (amelyeket ismétlődő és irracionális félelmek határoznak meg) magukban foglalhatnak különböző típusú szorongási zavarokat, amik nagyon gyakoriak, és több súlyos betegséget is, mint a bipoláris zavar szélsőséges fázisát és a skizofrénia bizonyos fajtáit. Beszarsz,beszarsz,beszarsz,beszarsz,besa

A bizalmatlanság megtapasztalását lehet magyarázni gyenge félelem- vagy veszélyérzetként, általában egy ismeretlen vagy egy potenciálisan veszélyes ember irányába. A bizalmatlanság bekövetkezhet, mint egy veszélyérzet valaki vagy valami felé, aki vagy ami megkérdőjelezhető vagy ismeretlen. Például valaki bizalmatlan egy idegennel, aki érzékelhetően különösen vagy nem megszokottan viselkedik. Hasonlóképpen, ha valaki nem bízik meg egy rozsdás, régi hídban, ami egy mély szakadék felett van. A bizalmatlanság lehet egy adaptív, korai figyelmeztető jelzés olyan helyzetekkel kapcsolatban, amik nagyobb félelemhez vagy veszélyhez vezethetnek. A megnyugtatás általában eltünteti a félelmet, mint például, ha többször csinálunk valamit, hogy bizalmat nyerjünk felé.

A rettegés egy akut, jellegzetes formája a félelemnek. Ez egy közvetlen, személyes veszély nyomasztó érzése. Okozhatja akár egy fóbia tárgyának az érzékelése is. A rettegés nyomaszthat valakit addig a pontig, hogy az irracionális döntéseket hozzon, és atipikus viselkedést produkáljon. A paranoia kifejezéssel a félelem pszichózisát írjuk körül. Tapasztalható az üldöztetés hosszú távú érzése és érzékelése. A paranoia egy szélsőséges érzelmi állapot, ismeretekkel vagy pontosabban téveszmékkel kombinálva, miszerint veszélyben van az illető. A félelemnek ez a foka okozhatja egy személy szélsőséges vagy nem megszokott módon történő magatartásváltozását. (Forrás:Wikipédia)

 

Megérkeztünk a játék helyszínére. (Budapest XIII. kerület, Csángó utca 9.)

Nagyon jó, hogy könnyen megtalálható. Még az is azonnal odatalál, akinek nincs nagy helyismerete. Az utcában van parkolóhely, akár közvetlen a szabaduló labirintus bejárata előtt. Persze arra számíthatunk, hogy zsebbe kell nyúlni, mert a környék fizető övezet, ami 280 Ft/ óra. Viszont ha nem vagyunk lusták, akkor a Váci útnál van egy parkoló 140 Ft/óra áron. Mi hétvégén voltunk és este ezért ezt megúsztuk. Vasárnap este 20:00 volt a megbeszélt időpont. Péter az üzemeltető nagyon rugalmas. Biztos talál mindenkinek olyan időpontot, amikor nem ütközik semmibe a program.

Beszarsz tesztvilág (4)A bejárat egy feketére festett szebb korokat is megélt békebeli vasajtó, ami egy pincerendszerbe vezetett.  Ez pince hivatott az adrenalin növelésére, vagyis a Beszarsz kiszabadulós horror játékra. A pince lejáratnál egy kis előtér volt, ami az eligazítás helyszínekét szolgált. Itt kaptuk meg az utasításokat a játékkal kapcsolatban. Mire kell vigyázni, mit kell keresni és a játékkal kapcsolatos fontos információkat. Nagyon oda kell figyelni minden egyes mondatra, mert ha nem, akkor áldozatává válhatsz a sötétségnek, vagy ki tudja minek. A játékot mindenki saját felelőssége mellett próbálhatja ki, amit egy nyilatkozat aláírásával hitelesítenek. Kizárólag 18 éven felüliek mehetnek be, ami érthető is.

Amivel még nem találkoztunk.Beszarsz tesztvilág (2)

Kaptunk egy autónyitóhoz hasonló kulcstartót, amin egy nagy gomb volt. Ez a gomb akkor kell, amikor már úgy érezzük nincs tovább. Ha őszintén be akarnám vallani, akkor elmondanám, hogy egyszer benyomtam. De mivel nem vagyok őszinte ezért letagadom.

A távirányítón volt egy kis kulcs is, ami egy széfet nyitott, amibe be kellett tenni a mobilunkat mielőtt nekiindultunk a rémület pincerendszerének. Ezt lezártuk és a játék végén vettük ki. (Biztos azt hitték, hogy abban a rémületben föl akarom hívni az anyósomat egy gyors búcsúzkodás miatt.)

Beszarsz tesztvilág (5)A játék kezdete egy fekete ajtó mögött indul, amikor egy lámpa elalszik. Már többször azt írtam “játék”, de ez annál azért sokkal több. Nem mondhatom, hogy egyszerű játék, mert amikor az ember egy ilyen élmény után hazamegy és le sem lehet lőni az élménybeszámoló miatt, akkor ez már jelent valamit. Tényleg találó a Beszarsz név.
A Beszarsz 1 órás ideje alatt történik veled sok olyan dolog, ami nem hétköznapi, sőt nagyon nem az! Nem fogom elárulni, hogy mi  volt ott, mert az ünneprontás lenne és mindenkinek a saját bőrén kell tapasztalni.

Amikor vége a játéknak, akkor nem csak a megkönnyebbülés, hanem az öröm is jelen van az arcokon, hogy “megcsináltam!”. A tulajdonos nagyon jól összerakta a játék történetét, amiben nem kevés munka van. Biztos vagyok abban, hogy nem csak a vállalkozás miatt fogott ebbe, hanem azért is, mert szeret élményt és örömet adni.

Mi  hatan voltunk ott, mint a gonoszok…. Oké tudom azok heten voltak, de ettől függetlenül mindenki felhőtlenül jól érezte magát és alig várta, hogy elmesélje otthon miben volt része.

Beszarsz tesztvilág (1)

Fejenként egy mozijegy áráért szerintünk nem kérdés, hogy érdemes elmenni.

Sokan azért nem mennek el hasonló kiszabadulós rémisztő játékokra mert nem szeretnek félni,  hanem mert lusták átlépni a magunk komfort zónáját és eldönteni, hogy ha törik ha szakad ma elmegyek.

 Ha Te is szívesen elmennél a Beszarsz horror kiszabadulós játékra, akkor kattints ide!

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek