Lenovo S90 teszt – A szuper selfie phone

Estimated read time 6 min read

Elég sok támadás érte a Lenovót az S90 kapcsán az iPhone 6 Plussal való szembetűnő hasonlóság miatt. Efelett én megpróbáltam maximálisan szemet hunyni, és úgy tesztelni az S90-et, – lánykori nevén Sisley-t – mint a legtöbb teszttelefont, amelyik megfordult a kezeim között. Szerintem sikerült…

Bár nem szép dolog a vicc poénját már az elején lelőni, mint ahogyan egy cikk elején leírni a konklúziót sem. Én imádtam a Sisley-t, nem szokott gondot okozni egy tesztkészülék visszaszolgáltatása, ennél kivételesen eléggé fájt a szívem. iPhone 6 Plus másolat ide vagy oda, a Lenovo S90 véleményem szerint egy nagyon szuper kis készülék.

Csomagolás, külcsín Lenovo S90,,Lenovo S90,Lenovo S90

Lenovo S90_TesztvilágA tesztkészüléket a gyártó hazai képviseletétől kaptuk meg tesztelésre, ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. Mi a végleges csomagolásában kaptuk készhez, a doboz tartalmazta a telefont, egy fülhallgatót, töltőfejet és USB kábelt, egy átlátszó hátlapi műanyag tokot és egy védőfóliát. A készülék mostanában nagyon népszerű unibody kialakítást kapott, vagyis nem tudjuk otthon szabad kézzel szétkapni a telefont, ha éppen ehhez lenne kedvünk. A Sisley oldalai csinos fémburkolatot kaptak, bal oldalon a dupla SIM slot, jobb oldalon a hangerőszabályzó és a kijelző lezárásáért/feloldásáért felelős gombok találhatóak. A telefon alján kapott helyet a sztereó hangszórópár és az USB-port, a  felső, műanyag részén pedig a 3,5 milliméteres jack aljzat helyezkedik el.  A Sisley előlapján felül található egy 8 megapixeles frontkamera vakuval, alul pedig a szokásos három érintőgomb. Nagy bánatomra a notification LED kimaradt a készülékből. A hátoldal semmi meglepő dolgot nem tartogat számunkra: bal felső sarokban bújik meg a 13 megapixeles hátlapi kamera, mellette a LED-villanót láthatjuk. Alatta a Lenovo feliratot olvashatjuk. A készülék alsó harmadában egy műanyag sáv található.

Kijelző Lenovo S90,,Lenovo S90,Lenovo S90

A szorgos kínaiak az S90-t egy 5”-os HD felbontású Szuper Amoled kijelzővel szerelték fel. Az 1280 x 720 pixeles felbontás gondoskodik a megfelelő betekintési szögről, az éles és világos színekről. Sajnos a Gorilla Glass védelem kimaradt, így valóban érdemes a dobozban található védőtokot felapplikálni, és vigyázni a készülékre. A kijelző fényereje és kontrasztaránya teljesen rendben van, a Sisley a szabadban, közvetlen napfény hatása alatt is remekül vizsgázott.

Lenovo S90_Tesztvilág

Kamera

A Lenovo S90 legerősebb tulajdonsága szerintem egyértelműen a 8 és 13 megapixeles kamerák. A megapixeleken kívül még egy nagyon jó és felhasználóbarát kezelőfelülettel is ellátták a telefont: mozdulatvezérlés, pislogásvezérlés  és arcszépítő funkció is szerepel a választható funkciók között. A hátoldali kamerával akár 4208 x 3120 pixeles felbontásban készíthetünk képeket, a fényérzékenység ISO100 és ISO800 között állítható, manuálisan változtathatunk az élességen, a kontraszton és a telítettségen. Az 1/3,2 hüvelykes szenzor 4K-ban sajnos nem, viszont 1080p minőségben FullHD felbontásban képes videókat rögzíteni. A készített fotók minősége engem meggyőzött, de nézzük inkább a tesztképeket:

Előlapi kamerával:Lenovo S90,,Lenovo S90,Lenovo S90

Coca Cola bear_Tesztvilág

Hátlapi kamerával készített képek:

Híd_Tesztvilág

Holdvilág árok_Tesztvilág

Parlament_Tesztvilág

Tájkép_Tesztvilág

Szoftver

Tesztalanyunk a nyalókát (Lollipop, Android 5.0) egyelőre még nem kapta meg, de a tesztkészüléken futó Android 4.4.4-es verzió is rendesen és stabilan működött. Érdekes a Lenovo telefonok felülete, mert hagyományos értelemben vett főmenü nincsen, minden alkalmazást és widgetet a képernyő slide-jainak valamelyikén kell elhelyezni: ezt 18 oldalon 5×4-es elrendezésben lehet megvalósítani. Érdekességek között szerepel a be- és kikapcsolás ütemezése, a telefon asztalról történő kézbevétele után csökkenti a csengés hangerejét, zsebben és táskában a megadottnál hangosabban csörög, rázással pedig zárolható. Néhány olyan kényelmi funkció, amelyek apróságnak tűnnek, de nagyon megkönnyítik az ember dolgát.

Hardver, üzemidő

S90_Graphite Grey_Hero_02A Sisley-t egy négymagos 1,2 GHz-es Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 hajtja. Emellett 2 GB RAM, és egy Adreno 306 grafikus gyorsító teljesít szolgálatot. Belső tárhely tekintetében a készülékből létezik 16 és 32 GB-os verzió is, viszont sajnálatos módon microSD kártyával nem bővíthető. A 6,9 mm vékonyság hátránya, hogy a masinában csupán egy 2300 mAh-s akkumulátor fért el, ami a készülék felszereltségéhez képest kicsit gyenge. Átlagos használat mellett kb. egy napot kibír, bár nap végére már nagyon visít a töltő után. Nyilvánvalóan a Lenovo is gondolt erre, ezért ellátta a Sisley-t energiatakarékos üzemmódokkal, így az üzemidő kicsit meghosszabbítható. Adatkommunikációs téren a megszokott felhozatalt kapjuk: mobilhálózat terén 4G/LTE képes, Wi-Fi b/g/n szabvánnyal és Bluetooth 4.0-val is el vagyunk látva. Ezenkívül GPS-t, microUSB 2.0-át és FM rádiót is kapunk. NFC és infravörös port nincs, utóbbi talán már nem is hiányzik senkinek.

 

Összegzés

Egy-két hibája ellenére (kicsi akkumulátor, microSD bővíthetőség hiánya) a Lenovo S90 Sisley egy remek okostelefon. Szuper HD kijelző, szép design, kiváló elő-és hátlapi kamera, gyorsan és akadásmentesen teszi a dolgát, nálunk a 2 hetes tesztidőszak alatt egyszer sem fagyott le, vagy laggolt a telefon. Az ára sem rossz, a 32 GB-os verzióhoz már 100.000 Ft környékén kártyafüggetlenül hozzájuthatunk, a 16 GB-os pedig még ennél is olcsóbb. Kitűnő választás lehet szelfi őrülteknek, illetve akiket nem zavar az iPhone 6 Plus másolat problematikája.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek