Manfrotto vákumos talp

Estimated read time 4 min read

Az alábbi teszt a profi videósok egyik eszköze, ami nagyon nagy segítség lehet sok különleges helyzetben.

Manfrotto 241 pump cup

Manfrotto 241 pump cupAz autós műsor készítőinek nem kell bemutatni ezt az eszközt. Ezzekkel a pumpás talpakkal rögzítik a kamerákat az autó karosszériájához, szélvédőhöz. Bizonyára emlékszünk azokra a képekre, amikor a szereplőket a szélvédőn keresztül látjuk, vagy amikor forog a kerék. Ugye senki nem gondolta, hogy ilyenkor az operatőr szalad az autó mellett?

Nem is szaladnak, hanem a Manfrotto tapadókorong segítségével rögzített kamera forgatja a műsort.

Manfrotto 241 pump cupA tapadókorong hihetetlenül jól „kapaszkodik” miután az oldalán lévő pumpával vákumot képzünk a talp alatt. A korong nagyon masszív. Erős gömbfej és jól fixáló kötése több kilogramm terhelést is elbír. Ez a terhelés lehet függőleges, vagy akár vízszintes irányú is. A test aluminium és acél, ami a tartósságot jelenti ebben az esetben is. Nem lehet utolsó szempont az sem, hogy nem  hagyott nyomot a tesztautó fényezésén. Gondoljunk csak bele milyen károkat tudnánk okozni egy luxusautó forgatásánál.

Vannak cégek, akik mágneses kamerarögzítőkkel rukkolnak elő. Ezekkel sincs baj, csak sok autó karosszéria már nem fém, hanem műanyag, vagy üvegszál. Ebben az esetben csak a vákumos megoldás segíthet. Ezt a vásárlásnál vegyük figyelembe.

Manfrotto 241 pump cup Manfrotto 241 pump cupMivel szorítóbilincses csatlakozóval rendelkezik, ezért szinte bármit rögzíthetünk vele. Mi a fotók kedvéért egy  stúdió lámpát raktunk rá az autó szélvévdőjére belülről. Nagyon biztosan tartotta. Ez a legfontosabb, mert a drága filmes cuccok nem lennének jók ha leesnének.

Miután ugye a kis kék pumpával vákuomt képzünk figyelnünk kell, hogy a kék pumpa oldalán lévő piros csík látszik-e. Addig kell pumpálni a kis dugót, amig már csak olyan mértékben tud visszajönni a dugó, hogy ne lássuk azt a piros jelzőcsíkot.

Manfrotto 241 pump cup,Manfrotto 241 pump cup,Manfrotto 241 pump cup,Manfrotto 241 pump cup

Ekkor következhet a tartókonzolok csatlakoztatása, vagy éppen a kamera. De nem csak autónál használhatjuk. Minden olyan sík felületen, amin tudunk vákumot létrehozni a gumis talp és a tárgy között. Például ilyen lehet a csempe, járólap, üvegfal.

Manfrotto 241 pump cupA korong leválasztása pofonegyszerű. A tárcsa oldalán van egy kis bütyök, amit csak enyhén meg kell feszíteni. A vákum ekkor megszűnik a talp alatt és elengedi a tartókonzolt. Tetszik, hogy van a készletben egy talp védő műanyag borítás, amit egyszerűen lehet felpattintani a talpra. Ha ez rajta van, akkor simán dobálhatjuk a stáb cuccok közé, mert baj nem történhet vele.

Az autós kép ne tévesszen meg senkit. Ugyan ki világítana be egy ekkora lámpával egy autót? Mi sem, de akkora szélvihar volt, hogy nem volt kedvünk kiszállni az autóból. De akár egy hét kilogrammos kamerát is rögzíthetünk figyelembe véve a külső hatásokat pl rezgés, centrifugálisan ható erőket.

Minden esetre mielőtt nekiállunk „vákumozni” a talpat ne felejtük el a felületet és a gumitalpat is megtisztítani. Ezt a legeszszerűbben egy sima mezei ablaktisztító spricnivel és egy papírtörlővel elvégezhetjük. Az sem baj ha nedves marad a felület, mert így még hatékonyabb a tapadás.

Nagyon nagy tapasztalatokat nem tudunk felsorolni, mert ez egy olyan kiegészítő, mint a jóbarát. Csöndesen lapul a többi felszerelésünk között és nem foglalkozunk vele, de amikor kell akkor biztosan számíthatunk rá, hiszen ő a barátunk.

 

 

Köszönjük a terméket a Manfrotto Magyarországnak! 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek