Kamera Slider teszt

Estimated read time 6 min read

Tesztelésre érkezett hozzánk a Slidekamera jóvoltából egy napjainkban már nélkülözhetetlen fotós/videós eszköz a slider.

A csehországi képviselet munkatársa személyesen keresett meg azzal, hogy vegyük szemügyre ezt a slidert, ami a cégük egyik belépő szintű terméke. Több mint egy hónapot „pihent” nálunk a szerkezet. Vagyis megjárta a hadak útját. A főszerkesztői tesztautótól az operatőr munkatársunk nagyszobájáig mindent bejárt.

Richárd amikor a kezembe nyújtotta a slidert azt mondta „talán egy kicsit nehéz, de majd meglátod”. Igaza volt tényleg van súlya, de szerencsére nagyon jó a hordozó táska. Nem csak be lehet rögzíteni a slider testet, hanem a táska anyaga is dupla és szivacsos. (Ezt csak gondolom, mert nem szakítottam szét)

 

Ami elsőnek meglepett a cég hozzáállása és az, hogy egy egyszerű aláírással nálam maradt ez a 813 eurós eszköz. A bizalmat persze próbáljuk viszonozni és nagyon vigyáztunk is a sliderre. Dehogy is vigyáztunk!

Vittük mindenhová…… Tekertük, állítgattuk össze vissza.

Hihetetlenül strapabíró a sín és a görgők csapágyazása. Az első az volt, hogy próbáltam megnézni mennyit kottyan a két vezető sín között a kamerakocsi. Hááát semmit, vagyis zökkenőmentes lehet a felvétel. Mi kipróbáltuk kamerafejjel is , de van egy átalakító 1/4″-3/8″ is. Tehát nem nagyon okozott gondot az, hogy miként rögzítsük az adott készüléket.

Mielőtt megtesszük a kamera fölhelyezését fontos, hogy stabilizáljuk a kocsit a rajtalévő fékkel. Így nem érhet kellemetlen meglepetés, amikor nekiindul a drága kamera.

 Slidekamera

 A kocsi fék egy pofon egyszerű menetes kerék, amit csak egyszerűen betekerünk. Ebben az esetben már nem kell félnünk, hogy önállósodik a szerkezet. Ez különösképpen akkor fontos, ha nem vízszintesen dolgozunk hanem akár 45%-ban egy különleges kép elkészítésénél.

Slidekamera

 

Nagyon jó a szerkezet stabilitása. A gömbben végződő láb elég jól támaszkodik. Ezek a lábak állíthatóak bármilyen szögben a kis fogaknak köszönhetően.Slidekamera

 

Slidekamera

Slidekamera

Ezek a kis fogak felelősek a súly biztonságos tartásáról. A kiválasztott beállítások után a kis rögzítő csavarokat meghúzzuk és kezdhetjük is a munkát. A statívoknál, vagyis a háromlábú fotós, videós állványoknál megszoktuk, hogy van beépített vízmérték. A slidernél sincs másképpen. Itt is szorítottak helyet a kis „mankónak”.  Talán itt van a legnagyobb szerepe, mert a slider sínnek vízszintesen lell lennie a legjobb felvételekhez, függetlenül a talaj egyenetlenségeitől.Slidekamera A kocsi megfelelő gördülését három csapágyazott görgő biztosítja. Ezek a görgők gondozás mentesek. Nem kell olajozni, vagy zsírozni sosem. A szerkezet aluminium ötvözet és eszméletlenül strapabíró. A gyártó szerint 20 kg-ig terhelhető. Mi nem néztük meg, hogy mi a maximum teher, amíg hozza a legjobb formáját a kocsi csapágyazása, vagy éppen a lábak teherbírása.

Egyserű DSLR géppel használgattuk. Ezért elhisszük a 20kg terhelhetőséget.

Fontos mielőtt dolgozni kezdünk, hogy a kezünkkel nézzük meg hogy viselkedik a slider. Ilyenkor előjönnek azok a hibák, amit mindig megejtünk. Elfelejtettük rendesen rögzíteni az egyik lábat, vagy billeg a slider. Egyik sem jó és nem utolsó sorban megszabadítjuk magunk a felesleges bosszankodástól.

Régebben csak a profi stúdiók és a filmgyártás használt hasonló eszközöket, de mára már az amatőr videósok is nagy előszeretettel használják.

 Íme egy rossz példa, ami nem megfelelő kameramozgást és egy esetleges felborulást is eredményezhet.

Slidekamera

A kocsira kedvünk szerint rögzíthetünk akár egy kontrol monitort, vagy kisebb korszerű LED világítást is. Közben azon gondolkodtam, hogy miért nem próbáltam ki egy Time Lapse videó készítésénél. Ezt már utólag bevallva tényleg sajnálom. Persze ez utóbbinál egy motoros verzió lenne a tökéletes.

Az alábbi videót kollégánk készítette egy Budapest melletti tónál. Azért be kell vallani érezhető, akarom mondani látható a különbség a látványban. Persze a slider mozgásokat pofon egyszerű a vágóprogramokkal gyorsítani vagy lassítani, sőt akár visszafelé lejátszani. De nem csak az oldalirányú mozgást tudjuk tökéletesen produkálni, hanem egy tárgytól való távolodást, vagy közeledést. Itt már tényleg a képzeletünkre kell hagyatkozni.

Nekünk nagyon tetszik ez a videós segítőtárs, mert olyan képi világot enged bemutatni, ami mindannyiunk örömére szolgál.

A Slider előnyei:

Nagyon praktikus hordozó táska

Masszív szerkezet

Pontos és egyenletes gördülés

gondozásmentesség

Hátrány: kb zsákostól 6-7kg

Szerintünk megéri az árát, mert hosszú évekig tartó „stábtagunk” lesz, ha ezt a típust választjuk.

 

A slider technikai adatai:

A HSK-5 sliderek három különböző hosszúságban érhetőek el: 1000 mm, 1500 mm és 2000 mm.

Szett tartalma
  • sín: 1000mm
  • AF-3-HSK PRO oldal lábak
  • két darab AF-8 csatlakozási lehetőség állványhoz, 3/8″ és 1/4″ menetes furat
  • kocsi 3/8″ menetes furattal
  • AF-11 SL átalakító 1/4″-3/8″ furatra
  • AF-12 SL átalakító 3/8″ furattal
  • nyugalmi fék / kocsi rögzítése
  • 5mm Allen key Z type
  • kézikönyv

Végezetül egy kis fotógaléria, amit a Duna parton készítettem.

Kedvet kaptál ehhez a termékhez?  Kattints erre a szövegre és a forgalmazó weboldalára irányítunk!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek