Manfrotto 190 csak annak aki profizmusra törekszik

Estimated read time 5 min read

Az állvány az egyik leggyakrabban használt fotózási segédeszköz, azonban a portréfotózás gyakorlatában sajnos még mindig nem kap elég figyelmet, holott a jelentősége nem elhanyagolható.

Tesztvilág, Manfrotto 190 (4)

 

Azt természetesnek vesszük, hogy tárgyfotózásnál, éjszakai hosszú záridős képek készítésénél elengedhetetlen segédeszköz, valamint nagy zoomobjektívek használatánál szintén nélkülözhetetlen társunk, de a műtermi portré- és modellfotósok gyakran arra panaszkodnak, hogy az állvány korlátozza őket a szabad mozgásban, és a beállított megfelelő fényviszonyok mellett nem szükséges a használata.studio-005 Pedig ez hatalmas tévedés! Nem hiába használnak a profi fotósok állványt modellfotózásoknál is, hiszen használatakor a kéz apró remegései által keltett életlenség (ami csak viszonylag erős nagyításnál látható), teljesen kiküszöbölhető. A végeredmény: szép, éles kép, tiszta kontúrokkal. Viszont ami az egyik legfontosabb: az állvány kiválasztásakor nem mindegy, hogy melyik mellett döntünk, ebben az esetben igenis érvényes a „drágább-jobb” elve.

Tesztvilág, Manfrotto 190 (2)

A Manfrotto 190-es az a statív,  hasonlít a LEGO játékra. Számtalan lehetőség rejlik a felállításában. Lehet akár lépcső, egyenetlen felszántott szántó, vagy akár sziklás tengerpart. Mindig megtaláljuk a megfelelő beállítást, amivel a legjobb képeket , videókat készíthetjük.

IMG_2182Ha már a természetben járunk nem árt megemlíteni a statív súlyát. A váz aluminium ötvözet, aminek köszönhetően csak 2 kg. Nem mindegy, hogy mekkora pakkal mászunk a hegyen kilométereken át. A Manfrotto 190 egyáltalán nem nehéz. Persze ha könnyű, akkor biztos labilis és gyenge is. Nem! Nem labilis és nem is gyenge. Ha már megfelelően beállítottuk akkor akár bográcsot is állíthatnánk egy láncon a közepére és főzhetnénk egy tisztáson. Persze ezt ne tegye senki, mert a fotósok és videósok  eszközei szent dolgok. Szóval a terhelhetőség 7 kg.

A statívot beállíthatjuk akár a gyorsan folyó hegyi patakba is és várhatjuk a megfelelő pillanatot. A Manfrotto 190 statívnak meg se kottyan egy kis felfrissülés. Persze mielőtt betesszük a hátizsákba nem árt a tagokból a vízet kiereszteni. Ezek a vízes képeink viszont nagy sikert fognak okozni,

A statív három kihúzható tagból áll, amit masszív bajonett zár fixál. A lábakat a felső rögzítők segítségével lehet mozgatni a megfelelő szögbe. A vízszint beállításhoz itt is találunk kis vízmértéket.

Mi a statívot gömbfejjel kaptuk, ami még nagyobb szabadságot ad a legjobb felvételek elkészítéséhez. Rengeteget használtuk ezt a tripodot és nagyon jó társnak bizonyult. Ami számomra nagyon jó pont, hogy a rengeteg kinyitás után sem érezzük, hogy kopna a rögzítő zár, vagy a bajonett. Nem látszik az összetolás sérülései a fényezésen. Ez sokaknak talán nem fontos, de én úgy érzem nem mindegy, hogy milyen a megjelenés. Hisz nem csak az erdőben, hanem egy ballagási rendezvényen is használjuk majd. Nehogy már egy hosszanti karcok csúnya statívval álljunk az első sorban.IMG_2183

De nem csak fix módon használhatjuk a 190 adta lehetőségeket. Bátran dobjuk fel a vállunkra és használjuk videózásra egy svenkelésnél, vagy riportozásnál. A DSLR gépünk biztosan és kézremegés nélkül fog felvételt készíteni. Persze itt is kipróbálhatunk sok lehetőséget, aminek nem szab határt a statív. Használhatjuk az egyik láb kinyitásával nonopodként is. A statív támogatja azt is, hogy kiegészítőkkel öltöztessük fel. Például csatlakoztathatunk lámpát, vagy akár egy kontroll monitort is. Minden porcikájában felhasználóbarát. Nem hiába fogjuk megtalálni a módját, hogy miként maradhat nálunk használatra. IMG_2178A Tesztvilág nem csak egy stúdióban dolgozó csapat. Mi megyünk az autós rendezvényektől az utazástól a vitorlás versenyekig mindenhová. Riportozunk és sokszor futva forgatunk egy jármű mellett. Ezért nem mindegy mennyi cuccot cipelünk. Én inkább „cipelem” a Manfrotto 190 statívot azzal a pár kiegészítővel és állványfejjel. Különlegessége a statívnak a függőleges középoszlopban rejlő lehetőség. Ezt a középoszlopot kihúzva vízszintes irányba is elfordíthatjuk és ezután bárhová körbeforgathatjuk, mint valami óra mutató. Az egész művelet pár másodperc csak és nem is kell leszerelni róla közben a kameránkat. Aki ezt egyszer kipróbálja az használni is fogja, mert sokszor útban van a statív, de most ebben az esetben kicsit el tudunk távolodni tőle.

 

Az ára nem az olcsó kategória, de a minőség és a sokoldalúság figyelembevételével elfogadható. Annyira tetszik nekünk, hogy lehetséges, hogy lesz egy Manfrotto sorozat A-Z-ig. Addig is jó fotózást és videózást kívánunk!

 

A terméket a Manfrotto Magyarország biztosította!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek