Adax panel egyenesen Norvégiából

Estimated read time 8 min read

Heteken keresztül „duruzsolt” nálunk az ADAX panel és be kell vallanunk, hogy nem fáztunk meg.

Az egész úgy kezdődött, hogy a futár hozott egy fűtőpanelt, ami a már súlyából is ítélve valami újat ígért.

 

Adax Infra panel ,Tesztvilag (7)

 

 

Amíg kicsomagoljuk, addig egy kis visszatekintés a fűtés fejlődésébe, ami igen sok irányba és úton indult el mire eljutunk a tesztkészülékünkig.

Az első tűzgyújtástól a mai korszerű fűtőberendezésekig az emberiség a fejlődés hosszú útját járta meg. A különféle fűtési módok fejlesztése, a hibák és a hiányok kijavítása, illetve pótlása minden korban szorosan összefüggött a népek életkörülményeinek és kulturájának fejlődésével.

Az ősember legelső fűtési módja a nyílt lángú tüzelés volt.

 

fűtés története

Barlangjának, lakóhelyiségének közepén a földön fadarabokból máglyát rakott, és azt gyújtotta meg. Nappal mellette melegedett, éjszakára pedig elkotorta a hamut, s így jó fekvőhelyet biztosított neki az átmelegedett föld- vagy kőpadló. A füst a helyiség nyitva tartott bejáratán vagy a helyiség tetején hagyott nyíláson át távozott a szabadba. Tüzelés közben a helyiséget gyakran mégis füst és korom lepte el.

A kellemetlen füst kiküszöbölése végett később már a szabadban gyújtották meg a fadarabokat, és csak izzó, parázsló állapotban vitték be a lakóhelyükre, hogy ne füstöljön annyira. Így jöttek rá lassan a faszéntüzelés módjára.

Amikor az ember már többet tartózkodott lakóhelyén, szükségessé vált a tűz állandó fenntartása. Ez kényszerítette az embert arra, hogy elkészítse az első tűzhelyet. Ez eleinte agyagból és kövekből készített lapos, kerek alakú tál, majd később bronzból készített, lábakon álló edény volt. A régi kínaiak, perzsák, görögök, rómaiak nagyúri lakóházaikat már művészi kiképzésű edényekben égetett, gyakran illatos olajokkal átitatott faszénnel fűtőtték.

A fűtés fejlődésének további útját még mindig a nyílt lángú tüzelés folytán fejlődő kellemetlen, nem egyszer halált okozó füst elleni védekezés szabta meg.

Az egyik törekvés az volt, hogy a keletkező füstöt felfogják és elvezessék a helyiségből: így születtek meg az első kandalló-tűzhelyek. Ezek tűztérből, füstfelfogó köpenyből és füstelvezető csőből álltak. Az első kandallók kezdetben a szoba közepén voltak, s csak később kerültek a fal mellé vagy a helyiség sarkába.

A másik törekvés az volt, hogy magát a füstképződést forrását, a nyílt tüzet távolítsák el a helyiségből, és csak kívűlről – a füstgázokkal – melegítsék a helyiség padlóját vagy oldalfalait. Ennek eredményeképpen jöttek létre a rómaiaknál időszámításunk előtt mintegy 100 évvel a mai központi fűtőberendezések ősei. Jellegzetes példáik a következők:

• padló alatti üregek fűtése
• padló alatti csatornák fűtése
• oldalfalak és padlók fűtése

Ilyen ókori fűtési beendezés maradványai láthatók az aquincumi ásatások helyén is és szerte Európában, ahol római települések voltak. Az olaszországi, franciaországi, svájci, németországi és angliai ásatások azonban azt bizonyítják, hogy ilyen füstgázfűtési berendezéseket még a X – XII. században is készítettek.

Ezek a fűtési módok – bár lényeges fejlődést jelentettek az eszközökhöz képest – csak részben oldották meg a fűtendő helyiségek füstmentesítését, mert az épületszerkezetekben és főképp repedéseiken keresztül még mindig bőven áramlott be füst a helyiségekbe.

Mint Magyarország és a egész világon is egyedüli Carbon Neutral minősítést megszerző teszt oldalaként fontosnak tartjuk a környezetvédelmet. Ezért nekünk a képzeletbeli pont listánkon igen jó helyen áll az Adax panel.

Kicsomagoltuk az elektromos fűtőtestet!

Bevallom őszintén, hogy sokkal „csúnyább” dologra számítottam. Biztos bennem van még a régi kazánok kinézete, ami hasonlít a Rémálom az Elm utcában című film mérgesen dübörgő fenevadjára.

Ez a panel nem hasonlít semmire. Első látásra olyan, amikor az autós szakemberek egy új típusról azt mondják, hogy „letisztult egyszerű forma”. Gyorsan be is dugtam a hálózatba, hogy befűtsek a lakásba. Nem kellett gyújtós vágni, fát behordani, vagy éppen salakolni. Szóval egyszerűen a panel oldalán titokban elbújó főkapcsolóval életre keltettem, és a plusz mínusz gombbal beállítottam egy hőfok értéket. A felső perforált részen bekukucskáltam egy zseblámpa segítségével, mert a gyerek énem azért megvan még. A készülékben kerámia foglalatban (magban) lévő fűtőbetét biztosítja a meleget.

Adax panel,Adax panel,Adax panel,Adax panel,Adax panel

És vártam…

Nem zúgott, nem zörgött, nem csinált semmit. Közelebb mentem, hát ez fűt! Első örömömben gyorsan ki is húztam, mert nem nem szereltem fel a panelre a lábakat.

A lábakat nagyon egyszerűen föl lehet csavarozni egy csillag csavarhúzó segítségével. Sajnos a dobozban csavarhúzó nem volt, így a sajátommal kellett megoldani. (Gondoltam lesz egy potya csavarhúzóm).  Nem foglal nagy helyet és tényleg szemet gyönyörködtető készülék. Szolidan mutatja a beállítási értéket és csak úgy tolja a meleget, mint rendszerváltás előtt az ózdi kohászat.

Nem lehet sokat írni erről a panelről. Azt tudja ,amit kell és persze környezetbarát módon. Nem füstöljük tele a környezetünket, ami sokak szerint nem nagy dolog, de sok kicsi sokra megy! A panel különböző méretekben, színben és teljesítményben vásárolható. Mi egy  2000 watt teljesítményűt használtunk.

Valami eszembe jutott. Emlékszem a békebeli öntvény radiátorokra, amik mázsás súlyukkal parancsoltak tekintélyt. De arra is, hogy a legtöbb radiátor csatlakozásnál csöpögött a rozsdás víz a parkettára, ami kötelezően föl is púposodott. Ez ennél a típusnál nem fog megtörténni szerencsére.

Ha ez a fűtőtest a miénk lenne, akkor már nekiálltam volna beépíteni valahová. Így sem tudtam megállni, hogy ne próbáljak ki valamit. Először alkoholos filccel szerettem volna nonfiguratív rajzzal díszíteni ezért kipróbáltam egy kis helyen, hogy ha megszárad le tudom-e törölni. Sajnos alig tudtam azt a kis pöttyet leszedni. Ezt az ötletet elvetettem.

Ezután jött a megmaradt dekor tapétából kivágott minta fölhelyezése illusztrációként a panelre.

Infra panel Tesztvilág (2)

Szerintem így sokkal jobban nézne ki. Persze kinek mi tetszik. Fontos azért, hogy az egyedi design azért főálló legyen 60-70 fokig, nehogy a sok meló után odalegyen a mű.

Infra panel Tesztvilág (1)

Összegezve az ADAX fűtőpanelt:

Előnyök: Könnyű, egyszerű falra szerelhetőség, letisztult design, környezetbarát, tartósság, sokoldalú színek

Hátrány: Nem az enyém, vissza kell adnom

Ha lenne egy kis nyaralóm, akkor biztosan csak ilyen panel lenne benne, mert nem kellene bajlódni a drága gázbekötéssel, vagy a vegyes tüzelésű rendszer kiépítésével. Sőt nem kell venni tüzelőt előre a hideg tél miatt.

A fűtőpanel teljesítményéről és technikai jellemzőiről bővebben az ADAX-tól  érdeklődj!

Vagy keresd Őket a Facebookon és nyomj Nekik egy nagy lájkot!

Praktikussága miatt már szerkesztjük is be a „Nekünk bejött” rovatunkba.

Adax panel,Adax panel,Adax panel,Adax panel,Adax panel

 

Horvát lagúna reklám (2)

 

,

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek