Mit tud az ODIN ?

Estimated read time 7 min read

A kreatív megvilágítási rendszer.

Itt az ODIN nem a régi északi germánok főistene, hanem a PHOTTIX rádiófrekvencián működő rendszervakú távvezérlő rendszere.

Áll egy a fényképezőgépre csúsztatott kijelzővel ellátott vezérlő blokkból és egy, kettő, három „szolga” vevőegységből, amelyek szerepe a hozzájuk kapcsolt rendszervakuk működtetése. Jelenleg a CANON és a NIKON márkákhoz készítenek típusokat.

ODIN

Én egy NIKON rendszert teszteltem.

Az egész készlet kidolgozása, esztétikai megjelenése nagyon profi eszközt sejtet. Az adó és a vevők igényes formatervezés eredménye, masszív, kiváló minőségű műanyagból, kitűnően megmunkálva. Nem az olcsó kategória. A mellékelt műszaki dokumentáció alapján a kreatív világítási rendszer legkitűnőbb vezérlő egysége lehet. Kísértetiesen hasonlít a NIKON  SU-800-ra, csak az infrás.

ODIN

Az egész lelke a vezérlő egység, amelyet felcsúsztatunk a fényképezőgépünk rendszervakú sínébe és ott rögzítjük. A vevő egységeket összekapcsoljuk a rendszervakukkal. Itt beállítjuk a az 1,2,3,4 csatorna közül azt, amelyen kommunikálunk, és elnevezzük minden egyes vakunkat A-nak, B-nek, vagy C-nek. Az érzékelőt ON állásba toljuk.

A homlokrészén az üzemállapotot, a készenlétet egy két másodpercenként felvillanó zöld led jelzi, ha ez pirosra vált cseréljük az áramforrást. A vezérlő fejen lévő ON/OFF gomb hosszantartó nyomása után feléled a rendszer és a következő funkciók tárháza válik használhatóvá.

ODIN

Az ODIN alkalmas arra, hogy a fényképező géptől elkülönített rendszervakukat, akár 100 méteres távolságból is tudjuk működtetni: iTTL üzemmódban, akár három vakut is. Ha a kompozíció azt kívánja, akkor az egyik vakut átrakhatjuk manuális üzemmódba, és ott csökkenthetjük, vagy tán növelhetjük a kibocsájtott fény erejét.  Talán még a másik vakunkat is áttehetjük manuális üzemmódba és az egy iTTL vakunknak megváltoztathatjuk az Ev. értékét.

A rendszervakuk egyik erőssége, hogy állítható a fény sugárzási szöge, az objektívek látószögéhez igazodik.  Ezt is lehet állítani a vezérlő egységen.  Ami nekem nagyon tetszett, hogy két vakú fény arányát is változtathatjuk akár 1:8 arányban is. Sőt még az AF lehetőséget is kikapcsolhatjuk.

 

Ez nagyon jó, ennél praktikusabb megoldást el sem lehetne képzelni. Amikor teleobjektívvel fotózunk és a modell kb. 25-30 méterre van tőlünk és állítani kellene a fényeken, akkor valóságos csoda egy ilyen szerkezet, hogy nem kell állandóan rohangálni.

Ez igen. Végigböngésztem a vezérlőegységet, kipróbáltam minden állítási lehetőséget, minden szuper. Szereljük össze, hogyan működik ez a gyakorlatban. Egy NIKON D3-at és a hozzávaló rendszervakukat használtam, egy SD900-t, és két SD600-t.

Először iTTL üzemmódban. A gép exponált rendesen a fényerősséggel minden rendben volt. Most próbáltam állítani a Ev. értéken. A vezérlőn, annak kijelzőén sikeres volt a változtatás, de a vakun nem történt semmi, mintha ez a funkció nem jutott volna el a „szolga” vevőegységhez? Ezt követően már végigpróbáltam minden funkciót. Megnéztem szoftveresen, és feltöltöttem a legújabb 1.03-as verziót is, de hiába. A vezérlő fejen végrehajtott változásokat elvégzi a rendszer, de nem minden esetben jelzi ki a vakuk kijelzőén. Ha rápillantunk egyik vakunkra, akkor abból nem derül ki, hogy milyen üzemmódban használjuk, vagy talán korrigáltuk a fényét. Mivel a rendszer nem az olcsó kategóriák közé tartozik, kicsit becsapva éreztem magam. A pontosság kedvéért nézzük azért végig, mit is kellene tudnia:

 

Első parancs.

ODIN

Bekapcsolás után ezt a képet kell látni. A három vaku, A, B és a C, mindegyik iTTL üzemmódra állítva, a fényerő kompenzáció 00 Ev. értéken, kommunikáció az 1-es csatornán, a telepfeszültség teljes. Ebben a helyzetben az exponáláskor elsüti a három vakut, megfelelő mérővillanások történnek és létrejön az objektíven keresztül történő villanófény mérése.

 MŰKÖDIK.

 

Második parancs.

ODIN

Változtassuk meg az A vaku fényerejét +1,3 Ev. értékkel. Ehhez benyomjuk a SEL gombot addig, ameddig az A sor el nem kezd villogni, és utána a + gombbal a kívánt értékre állítjuk.

 EZT A FUNKCIÓT A VEZÉRLŐN BEÁLLÍTHATJUK, DE A VAKUN NEM TÖRTÉNIK SEMMI. NEM MŰKÖDIK.

 

Harmadik parancs.

ODIN

 Hasonló módon szeretnénk a többi vaku fényerejét korrigálni. A vezérlő lehetővé teszi, hogy -3-tól +3 Ev. értékig állítsunk.

A SEL gomb benyomásával a villogó sornál a -/+ gombokkal állíthatunk.

A parancsot végrehajtja, de a vakuk kijelzőén ez nem látható.

Negyedik parancs.

ODIN

 Amennyiben az iTTL üzemmódot átállítanánk Manuál üzemmódra, úgy az alábbiak szerint kellene eljárnunk. Megnyomjuk a SEL gombot, addig ameddig a kívánt sor el nem kezd villogni, majd a MODE gombbal kiválasztjuk a kívánt M üzemmódot (vagy —– az üresjárat), majd a még mindig villogó sor esetében lehetőségünk van a +/- gombokkal az Ev. értéket is állítani.

 A vezérlőn ezt könnyűszerrel állíthatjuk, de a vaku kijelzőén ez sem látható.

 

 

Ötödik parancs.

ODIN

 Ebben az állásban lehetséges a vaku távolságállítása a rendszervakuban lévő infra segítségével. Ez a funkció be- illetve kikapcsolható az AF-ILL gomb benyomásával.

 

 Hatodik parancs.

ODIN

 

Itt lehetőség van arra, hogy a három vakut mind más üzemmódba kapcsoljuk, vagy akár kikapcsoljuk.

 A SEL gomb majd a MODE gomb alkalmazásával. Mindig ott változtathatunk ahol villog.

 

 Hetedik parancs.  

ODIN

 

Alapállásban, ha benyomjuk a ZOOM gombot, akkor ez a kép fogad, vagyis iTTL üzemmódban nem tudjuk állítani a vakuk villanási szögét..

ODIN

Ha időközben átállítjuk az egyik vakut Manuálra, akkor már ez lehetséges lesz, de csak annál a vakunál, amelyik Manuálban van.

Ilyenkor itt rögzítődik a vaku kivilágítási szöge és az objektív fókusztávolság állításakor sem változik.

Nyolcadik parancs.

 ODIN

 

  Az A és a B vakuk fény arányát tudjuk beállítani, ha az OPT gombot lenyomjuk.

ODIN

 Az arányok változtatásához a SEL gombbal el kell érnünk a kijelzőn a pulzálást, majd a -/+ gombokkal változtatunk az arányon. A SEL gombbal tovább lépve az egész Ev. értékén tudunk változtatni.

 Ennyit mondhatok az ODIN zseniről.

Fördős Gábor


 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek