Vitéz Kürtős, avagy tanuljunk a nagyoktól

Estimated read time 4 min read

Kürtőskalács otthon?

Vitéz Kürtős

Tatán kedvet kaptunk egy kis kürtőskalács sütögetéshez.

Szidónia segítségével kipróbálhattuk  a Vitéz Kürtős faszenes kalács sütőjét. Izgalmasnak bizonyult, ezért gondoltuk otthon is szívesen próbára tennénk magunkat.

Örömünkre szolgált  a Vitéz Kürtős találmánya, az otthoni minisütő. Könnyen, csavarok nélkül összeállítható kis szerkezetről beszélünk. A pár perces barkácsolás után neki is foghattunk a finomság elkészítéséhez.

A kürtőskalács egy jellegzetes erdélyi specialitás, Székelyföld nemzeti süteménye. Régen egyházi, illetve családi események alkalmából készítették.

Több népi hiedelem és monda járja a világot az eredetéről. Bennünket  a finom illata és íze fogott meg.  Nem mindenkinek adatik meg, hogy kipróbálhasson egy ilyen nagyszerű, és egyszerű masinát, de mi elkalauzolunk benneteket tesztünkön keresztül.


Na csapjunk a munkába!

Hozzávalók:

1 kg liszt

15 dkg cukor

15 dkg vaj

1 csomag vaniliás cukor

1 kávéskanál só

0,5 l tej

2 tojás

étolaj

Vitéz Kürtős

 

A tészta elkészítése:

Kevés langyos cukros tejbe az élesztőt belemorzsolom, majd hagyom egy kicsit állni.

A lisztben eldolgozom a vajat és a többi hozzávalót, majd hozzáteszem az élesztős tejet. Jól összegyúrom, nem túl keményre. Félórát kelesztem.

Fontos dolog!

Míg a tésztánk kel, addig a mini sütőnkben parazsat kell szítani.Mi hagyományos faszenet használtunk, amit egyébként grillezéshez szoktunk. Sok probléma nincs vele. Amikor a parázs beizzik, akkor a faszenet oldalra kihúzzuk, és jöhet is sütés.

Hüvelykujjnyi vastag, kb .60 cm hosszú csíkokat sodrunk enyhén lisztezett  gyúrólapon. A sütőhengert enyhén beolajozzuk, és a tészta csíkot rátekerjük, majd a nyújtólapon meggörgetjük, ezzel a tésztát elsimítjuk , kilapítjuk. Ezek után a tésztát egy ecset segítségével megolajozzuk, majd egy nagy tálcára öntött cukorba forgatjuk.ú

Jöhet a sütés!

Az izzó parázs felett aranybarnára sütjük. Fogjátok látni, hogy a cukor megolvad a tésztán, amikor olyan, mint a Dobos tortán a cukor, akkor már oké. Dióval, kókusszal, kakaóval, fahéjjal ízesíthetjük azonnal a parázsról levéve. Na és ami még igen fontos, aki lusta vagy, nem akar egyszerre két kalácsot sütni, arra is gondolt a Vitéz Kürtős Team. Ugyanis az egyik sütőhenger végére fel lehet szerelni egy elemes kis motort, (Varta elem volt a segítségünkre) ami folyamatosan forgatja a kalácsunkat, elősegítve az egyenletes sütést.


A mini sütőnk könnyen és egyszerűen tisztítható, majd visszahelyezhető a tartó dobozába, ami igen kis helyen elfér bárhol.

Ami nagyon lényeges, hogy igen kedvező áron készíthetünk nem mindennapi  finomságot családunk vagy barátaink örömére. Ugyanis nekünk 1 kg lisztből 10 db ínycsiklandó kürtőskalácsot sikerült kihozni.

Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani, hogy a grillezés keretében nagyszerű móka lehet egy kis kalács sütögetés is. Így nem csak pasik sütögethetnek ízletesebbnél ízletesebb grill finomságokat, hanem a csajok és a  gyerkőcök is besegíthetnek. Így bízhattok a nap teljes  sikérében! Kiváló alkalom jó hangulatú beszélgetésekhez, kikapcsolódáshoz.

Nekünk nagyon bejött, és igen jól éreztük magunkat tesztünk alatt!

Nagy élményt nyújtott itthon is, úgy mint ott Tatán Szidóniával. Köszönjük a Vitéz Kürtős csapatának a lehetőséget!

Próbáljátok ki Ti is, ezt a finomságot és számoljatok be élményeitekről! Ja és a madarak azt csiripelték, hogy ha a gyerkőcöknek megtetszett, akkor előzetes megbeszélés alapján ők is kipróbálhatják a Vitéz Kürtős Team segítségével.

Ha Nektek is jól mutatna a kertben egy Vitéz Kürtős masina, akkor kattintsatok azonnal ide!

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek