Elefántdübörgés a Budapest Parkban

Estimated read time 4 min read

2014. július 31-én 19 órától a Budapest Park Nagyszínpadának fellépője lesz a Karthago zenekar.

Mindezek előtt Június 14-én a nagyközönség előtt a nagy Karthago rajongó Mányi Tibor emlékezve azokról, akik már nincsenek közöttünk elénekelte a Requiem című számot. Mányi Tibor megemlítette, hogy lehetőség szerint elmegy a koncertre, és jelenlétével is tiszteleg a Karthago fennálásának 35 évfordulóján.

 

 

Karthago

A Szigeti Ferenc által 1979-ben alapított együttes a ’80-as évek Magyarországának egyik legmeghatározóbb zenekara volt, különleges, westcoast stílusú zenéjükkel a koncertek és klubok kedvelt fellépői voltak.

A zenekar felállásában a kezdetek óta nem sok változás történt: a végleges csapat a megalakulás után pár hónappal összeállt és a mai napig  együtt zenélnek. Gidófalvy Attila (billentyűk, gitár, ének), Kiss Zoltán Zéro (basszusgitár, ének), Szigeti Ferenc (zenekarvezető, szólógitár, ének), Kocsándi Miklós (dob, gitár, ének) és Takáts Tamás (ének, szájharmonika, dobok).

1981-ben jelent meg az első nagylemezük (Karthago I.), melyet 2004-ben remake-elve újra kiadtak pár bonus track-kel együtt. Összesen három stúdióalbumot készítettek, amelyet az évek folyamán egy koncertlemez és számos kislemez követett, majd az Aranyalbum, a Best of… album, valamint a Karthago él című dupla élő koncertalbum került kiadásra, mely az 1997-es Budapest Sportcsarnok-beli koncerten készült.

1981. május 1-jén ők nyitották meg a Budapesti Ifjúsági Parkot, és ezzel a koncerttel megalapozták  közel 35 éves sikeres pályafutásukat.

1983-ban megnyerték az Ausztriában megrendezett Nemzetközi Táncdalfelsztivál nagydíját Requiem című számukkal, ezt követően két nagylemezük is megjelent angol nyelven az OK Musica osztrák lemeztársaság kiadásában, melyből az első Ausztriában aranylemez lett.

1985-ben átmenetileg beszüntették a zenekar működését, azonban 1990-ben újra összeálltak és a budapesti Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán hatalmas koncertet adtak, amit a Magyar Televízió és a Magyar Rádió is közvetített.


1997-ben következett az újabb nagyszabású koncert, ezúttal a Budapest Sportcsarnokban, melyet dupla koncertalbumon adtak ki.

2000. június 2-án újra a Petőfi Csarnokban léptek fel, ami jubileum volt, hiszen 15 évvel azelőtt, 1985-ben a Petőfi Csarnok első magyar koncertjét is a Karthago adta.

Ezután sorozatban turnéztak országszerte, különböző rockfesztiválokon léptek fel, majd 2004-ben új stúdióalbumot adtak ki a jellegzetes Karthago-stílusban, mely óriási sikert aratott mind a közönség előtt, mind szakmai berkekben. Ezt a sikert 2009-ben, a zenekar fennállásának 30. évfordulóján, egy újabb nagylemezzel fejelték meg.

Karthago

Tehát idén 35 évesek a rock elefántjai, akiknek a lemezei még mindig nagyon jól szólnak, de az igazi rajongók jól tudják, hogy egy jó lemeznél csak egy igazán jó koncert hatalmasabb élmény! A jellegzetes Karthago-hangulat a Budapest Park Nagyszínpadán garantálva lesz a magyar rocklegendák által: tehát tessék készülni: egy igazán igényes magyar rockzenei koncertélménnyel lehet gazdagabb az, aki július 31-án Budapest Park felé veszi az irányt.

Karthago

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek