Vedd retró-kézbe a modern-világot!

Estimated read time 5 min read

Mindig örömmel teszteljük az Olympus termékeit, és ez most sincs másként.

plympus 1 tesztvilág

Többek között azért szeretjük az Olympust, mert szép- színtelített képeket lehet vele készíteni. A cég egyik legújabb stílusos cserélhető objektíves, 16,1 megapixeles digitális fényképezőgépe az Olympus Pen E-PL5. Első ránézésre is tetszetős, hiszen a ma is egyre divatosabb retró stílust követi. Az analóg korszakot idéző vonalvezetés, klasszikus gombok mellett elsősorban fontos megemlíteni az anyagfelhasználást.

olympus hátlap tesztilág

 

A gép váza nem a konkurencia fényképezőgép-gyártó cégek termékei után akar be állni a sorba, és nem igénytelen műanyagból készítette el az E-PL5 modellt, hanem azt mondta: „egyedi leszek, stílusos leszek, modern- és egyben retró leszek, minőségi leszek!”. Majd fogta és egy stabil, szétnyúzhatatlan, strapabíró fémből készült – nem győzöm hangsúlyozni  analóg kinézetű gépházba belepakolta az egyik legmodernebb cuccot. A külsőről még annyit, hogy beépített – bár nem a legerősebb fényű- vezérelhető vakuval rendelkezik, bőrhatású kellemes tapintású markolata és újtartója van.

 

_MG_9389

A váz alján lévő ajtó mögött van az akkumulátor és az SD memóriakártya helye, a váz két oldalán fülecske, ahová a vállpántot lehet beakasztani, és a tetején egy foglalat, ahová akár vakut, akár szemkagylós keresőt, akár mikrofont, vagy más kiegészítőt tudunk rögzíteni.

Miután készbe vesszük, forgatjuk, nézegetjük, ízlelgetjük, magunkévá tesszük a látványt, csupán egy dolog az, ami azt sugallja: „ebben a gépben még több van”, mégpedig az a 3 coll-os, kihajthatós érintőképernyős LCD kijelző, mely szintén ízig-vérig fémből van, és ami főleg az alsó- és felső gépállásnál hasznos. A kijelzőt beállíthatjuk 3 féleképpen: 1. ne működjön az érintőképernyő 2. érintésre fókuszáljon 3. érintésre exponáljon, valamint képnézegetésnél lapozni tudunk az ujjainkkal. Beépítettek egy giroszkópot is, ami miatt bár merre fordítjuk a fényképezőgépet, a kép vele fordul.

_MG_9380

Olyannyira „vas” minden, hogy még a gombok, a „tekerentyűk”, minden fémből van, nem találunk rajta műanyagot!

_MG_9374

Több féle objektívet tudunk rá csatlakoztatni. Mi, egy 14-42mm f: 3.5-5.6 II R, kit objektívet kaptunk hozzá, ami a képeken is látható, annak ellenére, hogy nem fix fényerejű, a gép tulajdonságainak köszönhetően elég jó! Sajátossága még ezeknek az objektíveknek az is, hogy „le tudjuk zárni az objektívet”. Ezt a zoomgyűrűn található „unlock” gomb benyomásával és a gyűrű egyidejű elforgatásával tudjuk kioldani.

_MG_9385

A 14-42-es obi mélységélességével szépen kitudjuk elemelni a témánkat, és kelően nagylátószöget is be tudunk fogni vele. A nagylátószög- és ebből következően a rövidebb fókusztávolság (25cm) miatt jól használható a legtöbb szituációban. Viszont a 42 mm miatt egy tőlünk 5 méterre lévő fiókát nem tudunk kellően közeliben lekapni. De miért kellene, hiszen egy cserélhető objektíves gép van a kezünkben? Kapjuk le a 14-42-t és tegyünk fel egy telés obit, aztán had szóljon! Ha akarjuk, összefűzhetjük a fotókat egy filmmé is. Jah, hangosfotókat is készíthetünk vele, és 99 képből álló Timelaps-et .

_MG_9393

Még mielőtt jobban bele megyünk a száraz technikai jellemzőkbe, kettő mondat erejéig meg szeretném említeni a kellemesen nehéz súlyát. Ami azért fontos, mert adott esetben rossz fényviszonyok között jobban kézben tudjuk tartani a fényképezőgépünket, és szebb, tisztább (nem elmosódott, nem bemozdult) képet tudunk készíteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mivel fullHD videó rögzítésére is alkalmas- videózásnál is szebb mozgásokat tudunk vele produkálni. A fotózásnál és a videózásnál egy 5 irányú képstabilizátor is segít minket, hogy „kiegyensúlyozott” képet tudjunk komponálni.

Még egy valami ami „még ízesebbé” teszi ezt a kicsikét, hogy mikor lenyomjuk az exponáló gombot, egy gyönyörű, nem hangos, fimon hangot hallunk, ami talán még egy kicsit hajaz is a tükörreflexes gépeknél a tükörfelcsapódásához.


És most jöjjön a száraz anyag röviden, tömören, egy kupacban:

_MG_9377

Felbontás 16,1 Mpixel, Cserélhető objektív, Autofocus videónál is, Érzékenység ISO100-25600, Zársebesség max 1/8000, kijelző 3” LCD kihajtható érintőképernyő, Sorazatkép 9 kép/mp, RAW kép készítése (4608×3456), Képméret arányok 1:1; 3:4; 4:3; 16:9, FullHD videó rögzítése, Sztereó hangfelvétel, 3D-s objektívvel tudunk 3D-ben is rögzíteni, 12 művészi szűrő, Beépített GPS és Wifi, Automatán és teljesen manuálisan is használhatjuk (fehéregyensúly, zársebesség, ISO, focus), Programozható gombok, Giroszkóp, Méretei 122,2×69,1×37,1mm., Súlya 420 gramm, Strapabíró fém váz.

Pusztai Krisztián


A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek