Olympus E-PL5

Estimated read time 5 min read

Hatalmas boldogság, hogy kezünkbe vehetjük az Olympus E-PL5-t

 

Fényképezni annyi, mint részesévé válni valaki (vagy valami) halandóságának, sebezhetőségének, változékonyságának. Minden fénykép – éppen, mert kihasítja és megdermeszti a pillanatot – az idő mindent fölemésztő kérlelhetetlenségéről tanúskodik. (citanium)
 
 

A megörökített pillanat, és a soha vissza nem térő eseményekre várva exponálni, és ezzel megalkotni a pillanatban rejlő örökkévalóságot, hatalmas kihívás.

Ezzel a kihívással néz farkasszemet az Olympus E-PL5.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 A váz súlyában az igazság, az anyagok megfelelősége, és a szakértelem súlya egyaránt nagyot nyom. Nem könnyű gép, de tudjuk miért nem. Hanyagolják ahol csak lehet a műanyag alkatrészeket, ezzel is az élettartamot növelve.

Ehhez a vázhoz kaptunk egy 17mm 1:1,8 MSC Olymus objektívet.

 
 
 
 

Mint nem szakújságíró, nem is szoktunk mélységekig a technikai dolgokba belemerülni, csak az egyszerű „első” tapasztalatokat osztjuk meg.

Amikor elhoztam a gépet az Olympus Dohány utcai mintaboltjából nem tudtam megállni addig amíg haza nem értem. Megálltam egy parkolóban, és elő a „fekete ördöggel ” lövöldöztem a képeket mindenféle beállítással. Manuális, automata, rövid záridő, effektek, és sok-sok más beállítás.

Ami feltűnt, mint videózást kedvelő embernek az a felvett videó minősége. Nem kezdünk „Hát” szóval mondatot, de most azért is. Hát az kiborítóan jó! Azok a színek ….

Sokszor jobb lenne egy ilyen gépen, és objektíven keresztül látni a világot, mert annyi szín, és olyan részletességet ad vissza, mintha mesevilágba csöppentem volna.

Tudom föl kell ébredni, mert gyorsan telnek a napok, és vissza kell adni a gépet, ezért mutatok egy pár képet, és videót.

Amíg elkészülök ezekkel tényleg csak a teljesség kedvéért egy kis érdekesség az E-P5 ről.

Az 1963-ban bemutatott, mára legendássá vált PEN-F által inspirált E-PL5 retro stílusát számos apró, jellegzetes részleten fedezhetjük fel: ilyen például a lépcsőzetes kialakítású felső rész, vagy a fém elülső elem, mely az új E-PL5 ezüst verzióján az összetéveszthetetlenül egyedi “Olympus PEN” felirattal látható. De ez még nem minden: az E-PL5 egyszerűen egy olyan, a 21. századra felfrissített kivitelt kapott, mely egyértelműen PEN és tagadhatatlanul prémium.

fp_camera_trad2_feature1_step_1

Az E-PL5 ugyanazt a képminőséget kínálja, mint az úttörő Olympus OM-D, mely a csúcskategóriát jelentő tükörreflexes gépeknek megfelelő szintet képvisel. Emellett 1/8000s zársebességet is használhatunk – mely tökéletes arra, hogy kihozzuk a maximumot a nagysebességű objektívjeinkből. Ennek köszönhetően a mélységélesség – a háttér elmosódás és így a téma kiemelése – akár nagyobb fényerő esetén is hatékonyan alkalmazható, például a folyó víz, vagy egy repülő kolibri szárnyának megörökítéséhez.

fp_camera_trad2_feature1_step_3

 

A komfort és a gyors működtetés érdekében az ergonómia szerint tervezett és elhelyezett két vezérlőtárcsa a kreatív ötletek megvalósításának új lehetőségeit adja: egyszerűen csak állítsa be a rekeszt és az expozíciót, majd – a két vezérlőtárcsa funkcióit egy kar elmozdításával másik kettőre cserélve – állítsa be az ISO érzékenységet és a fehéregyensúlyt pontosan ugyanolyan mozdulatokkal. Az E-PL5 ugyanakkor megadja annak elképesztő lehetőségét is, hogy a vezérlőegységhez a saját fotózási stílusunkat leginkább kiszolgáló funkciókat rendelhessük – így lehetővé téve, hogy közvetlenül a legsűrűbben használt beállítások megadása a lehető legkevesebb időt vegye igénybe.

fp_camera_trad2_feature1_step_2

            fp_camera_trad2_feature1_step_4

 

Az Olympus által bemutatott legfejlettebb képstabilizátor rendszer. Ráadásul a különböző mozgások tengelyét akkor is érzékeli, ha a képstabilizátor működtetése nem szükséges – például pásztázó funkcióknál.

Az alábbi videót is ezzel a géppel készítettük.

Karácsony előtt a legjobb megoldás, ha megajándékozzuk magunkat ezzel a E-PL5 géppel, és már kattogtathatunk is a családi összejöveteleken.

 

Minket elvarázsolt az Olympus már második alkalommal is.

A tesztkészüléket biztosította az Olympus mintabolt.

Köszönjük!

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek